Smörgasbord

We zijn nog maar één dag onderweg en we worden al vergast op een echt Zweeds Smörgåsbord, aan boord van de Stena Scandinavica die ons van het Duitse Kiel naar Göteborg brengt. Ik had op voorhand vier couverts besteld voor het buffet aan boord en als dat een voorproefje was voor wat ons in Zweden te wachten stond, dan was de reis alvast goed begonnen :-).


Een Smörgåsbord is een restantje van het 18de eeuwse “brännvinsbord” of “alcoholbuffet”. Gedistilleerde alcohol werd in de 15de eeuw door Duitse kooplui in Zweden geïntroduceerd. Het werd toen helemaal niet gedronken maar gebruikt bij de productie van buskruit. Alcohol kreeg ook een plaats in de volksgeneeskunde: door het toevoegen van kruiden allerhande kon het worden gebruikt als geneesmiddel voor allerhande kwalen en ziektes. Die kruiden – komijn, venkel, anijs, kervel, hysop, alsem ... allemaal typische absinthkruiden - geven de “akvavit” van vandaag nog steeds zijn smaak. De akvavit werd gedronken uit speciale tasjes of gegeten met een lepel, jawel, net zoals soep. De Zweden gebruiken trouwens nog steeds het woord Sup voor een glaasje schnaps.

Een “brännvinsbord” is een buffetje van verschillende soorten akvavit met brood, kaas en ingelegde haring. Zo’n buffetje werd als aperitiefje aangeboden voor de eigenlijke maaltijd en werd staand genuttigd. Er werden seeds meer gerechten aan het brännvinsbord toegevoegd, om uiteindelijk uit te groeien tot een volwaardige maaltijd uit te groeien, het Smörgåsbord zoals we dat vandaag kennen. Voor een Smörgåsbord trek je best aardig wat tijd uit als je het ten volle wil appreciëren: er worden op zijn minst vijf gangen voorzien :-). De verschillende gerechten worden in een vaste volgorde gegeten:
  • Gang 1: haring op verschillende wijzen, knäckebrood en kaas (zo’n beetje de inhoud van de originele Brännvinsbord
  • Gang 2: gerookte, ingelegde, gezouten en gekookte vis (meestal zalm)
  • Gang 3: Charcuterie, garnalen, gebraden vlees en worstjes
  • Gang 4: kleine warme gerechtjes, “Janssons frestelse” (een typisch Zweedse aardappelgratin met ajuin en ansjovis), “kottbullar” (gehaktballetjes) en een soort van hotdog-worstjes
  • Gang 5: vers fruit en zoete gerechtjes als dessert

Er wordt gezegd dat je als gastvrouw pas geslaagd bent als je gasten hun ceintuur moeten losmaken en op de grond moeten gaan liggen om te bekomen van je Smörgåsbord. Als meisje uit een gezin waar het een schande was als iemand met honger het huis verliet, kan ik me daar helemaal in vinden. :-)

Uiteraard wordt niet alleen maar aan gerechten gedacht, maar ook aan drank. De traditionele drank die bij een Smörgåsbord hoort is nog steeds akvavit. Wil je het goed doen, dan serveer je voor elke gang een aparte akvavit. En daar horen drinkliedjes bij. Blijkbaar wordt er door de Zweden nogal wat afgezongen tijdens zo’n feestmaal, en het maakt helemaal niet uit of je goed kan zingen of niet. Het is alleen maar belangrijk dat je meedoet! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam