De gordel van Aphrodite (covenbijeenkomst)

Anthea is een priesteres van Aphrodite en zij had ons voorgesteld om een reeks van zeven sessies te houden rond Aphrodite en waar de godin voor staat, met als leidraad zeven draden die samen de gordel van Aphrodite zouden vormen (vandaar de naam van de reeks). Het was niet de bedoeling om er covenbijeenkomsten van te maken, maar omdat zo goed als de hele coven mee wilde doen (zelfs Elenor mocht meedoen van Freya :-)) werd er gezamenlijk beslist om er met de hele coven rond te werken, ook al gaat het om een persoonlijk leer- en verrijkingsproces. Gelukkig maar, want een AmmaDevi lesbijeenkomst op maandag, een Gordel van Aphrodite lesbijeenkomst op dinsdag en een Arcadia covenbijeenkomst op woensdag ... het is wat van het goede te veel, zelfs voor die hard heksen!

Anthea verwachtte ons dus gisteren in haar Aphrodite tempeltje. Het was fijn om nog eens met de hele coven samen te kunnen werken. Ik denk dat dat ondertussen al meer dan een jaar geleden is, de occasionele jaarfeesten niet meegerekend (en dan nog). Dat was meteen al een heel fijn gevoel om aan de nieuwe reeks te beginnen!

Tijdens deze eerste sessie, wilde Anthea ingaan op wie de godin eigenlijk is en wat ze voor ieder van ons betekent. Dat is heel persoonlijk, maar ergens draait het toch om vrouwelijkheid en daaraan gerelateerd onze vrouwelijke kracht en seksualiteit. Die vrouwelijke kracht bestaat uit veel facetten, die je kan koppelen aan de verschillende godinnen waar we mee werken.

Tijdens de sessies zouden we gaan werken met de vrouwelijke (Oer)kracht, de Godin. We kunnen haar leren kennen doorheen de vele namen en gezichten die ze heeft, maar niet alleen de Godin, ook een heel aantal eigenschappen en levensvisies die ons eigen vrouw-zijn bepalen. Interactie met de vele godinnen levert ons een beter begrip en verbondenheid op met onszelf en onze eigen vrouwelijkheid. Het besef dat we allemaal een stukje goddelijkheid in ons dragen, maakt de Godin voor ons tastbaar en vervult ons met een eerbied en bewondering voor anderen rondom ons en voor onszelf. Het geeft ons meer zelfbewustzijn. Een vrouw die beseft dat ze ook een stukje Godin is, eert deze heilige band in haar leven, put er kracht, kennis en inzicht uit.

Nadat we van zuster tot zuster de cirkel hadden getrokken, stelde Anthea ons drie vragen, waar we over moesten nadenken:

1. Wat betekent de godin voor mij?

Je hebt enerzijds de Godin, de universele vrouwelijke kracht, en anderzijds de godinnen, de interfaces die die universele vrouwelijke kracht gebruikt om te communiceren met ons. De godin waar je mee werkt is voor mij een deel van die absolute kracht, waar je mee kan interageren. Ze is een soort van spiegel, waarin je jezelf ziet maar ook je potentieel, waar je naar kan streven. De godin helpt jou op die manier op weg in je zoektocht naar jezelf en, meer nog, naar je ideale zelf (voor zover dat bestaat). Door te leven met de godin, groei je langzaam naar zeker naar je grootste potentieel. Dat hoeft niet met één enkele godin te zijn, naarmate je leven verandert kunnen ook de godinnen veranderen. Afhankelijk van onze persoonlijkheid, de faze in ons leven en de manier waarop we in het leven staan en eraan participeren, hebben we misschien nood aan een andere interface of godin om met een stuk van die vrouwelijke oerkracht in en rondom ons te werken. Het is alleszins een levenslang proces, de zoektocht is nooit ten einde.

2. Draag ik de Godin in mij, op welke manier en wanneer?

Iedereen draagt dus de Godin in zich. Het feit dat je een vrouw bent, beantwoordt al vanzelf die vraag. Wat je met de Godin doet, dat is een andere vraag. De meeste vrouwen denken daar nooit bewust bij na, maar de Godin is met elk van ons op elk stukje van onze weg. Op momenten dat je haar echt nodig hebt, kan je haar misschien beter voelen dan anders, en op zo'n momenten kan ze je net dat zetje geven dat je nodig hebt. Als ik mijzelf onzeker voel - omdat ik moet gaan presenteren, als ik een sollicitatiegesprek moet voeren, enz. ... - dan roep ik de godin in mijzelf aan en voel ik haar kracht. Die kracht stroomt altijd door mij en zal altijd door mij stromen, maar soms moet ik daaraan herinnerd worden :-)

Het valt mij op dat de Godin voor mij vooral staat voor kracht en strijdvaardigheid. Het zal wel geen toeval zijn dat het net Brigandhu is, de krijgster, die zich met mij verbonden heeft. :-) Misschien kwam mijn zoektocht naar het goddelijke net op een moment dat ik me onzeker voelde en die kracht nodig had.
Het zal interessant zijn om de andere aspecten van de Godin bewust te gaan gebruiken. Aphrodite staat voor mij voor vrouwelijke sensualiteit, iets dat niet bepaald het eerste is wat in mijn gedachten opkomt als ik aan Brigandhu denk, ook al is ze best een sexy madam, en dus ook niets iets waar ik zelf spontaan mee bezig ben. Ik weet dat dat voor mijzelf zeker een werkpunt is: ergens onderweg ben ik inderdaad een deel van mijn libido kwijtgeraakt. Als ik diep in mezelf zoek, weet ik zeker dat ik dat terug kan vinden. Als ik de gordel van Aphrodite om kan gorden, weet ik zeker dat mijn liefste de Godin op zijn blote knietjes zal danken :-)

3. Wat kan ik doen om de Godin in mezelf (meer) te eren?

Om die kracht naar waarde te schatten, is het goed om te leren naar jezelf en je lijf te luisteren. Doe je dat niet, dan ontken je de godin in jezelf. In plaats van je leven te laten leiden door je werk, je kinderen, je omgeving, zorg je er best voor dat je jezelf niet in de verdrukking laat komen. Dat betekent niet dat je als een lompe egoistische egocentrische boerin door het leven van anderen moet harken, maar wel dat je evenveel rekening houdt met je eigen leven en verlangens als met dat van de mensen rondom je. Dat evenwicht is als werkende moeder met een drukke job niet altijd even gemakkelijk te vinden, jammer genoeg, dus dat is zeker een werkpuntje!

Ik heb wel al geleerd, na de moeilijke bevalling van Kaat, dat er meer is tussen hemel en aarde, en dat je vertrouwen moet hebben. Als je je best doet, word je echt wel beloond en komt alles wel in orde. Je hoeft je echt niet in zevenendertig te plooien en als een stresskip rond te lopen om een rijk leven te leiden. Uiteindelijk ben jij zelf de enige die afbreuk doet aan jezelf als je dat niet beseft...

Een ander punt is zorg dragen voor jezelf: een lekker geurtje, mooi ondergoed, een lijntje make up ... Het lijken triviale dingen, maar je voelt je meteen lijfelijker en "vaster" en daardoor sterker in je schoenen als vrouw. Je kan de wereld aan, dankzij de Godin in jezelf en dankzij jezelf. Jezelf eens verwennen mag dus best... En misschien moet ik ook eens wat bewuster tijd maken voor een stoeipartijtje, zonder na te denken over wat er nog allemaal op me staat te wachten qua strijk, afwas, zieke kinderen, onafgewerkte presentaties ...

Nadat we onze intenties hadden verklaard, begonnen we aan een pathworking. Eerst moesten we terug in de tijd, naar de tijd dat de Godin nog geëerd werd. Ik zag beelden voor mijn ogen voorbijschieten, sommige al duidelijker dan andere, als filmpjes uit de oude doos. Het leek wel een fragment uit zo'n Hollywood blockbuster waarbij iemand zijn leven voorbij ziet schieten, alleen zag ik niet mijn eigen leven maar dat van mijn moeder en mijn grootmoeder en de vrouwen die voor hen kwamen. Ik heb niet zo'n geweldige band met mijn oma uit Opwijk, maar toch was het mijn moederlijke bloedlijn die hier werd teruggespoeld ...

Het was avond, het violette uur waarop alles mogelijk is. De zon ging onder en de hemel was prachtig paars en oranje. Onder me zag ik in de verte de zee liggen. Dat verbaasde me niet, we zouden immers gaan werken met Aphrodite. Volgens Anthea moesten we echter een tuin zien, dus draaide ik me om. Voor me lag de wildernis: ik zag alleen maar groen bos en hoog gras, helemaal niet de prachtige tuin van het heiligdom waar we aanbeland zouden moeten zijn. Het was helemaal niet donker, ik kon alles goed zien. Ik liep een zanderig graspaadje af dat doorheen het bos liep. Meestal zijn bossen hier beneden dik en groot en oud en diep, maar dat was hier helemaal niet het geval. Ik zag eiken en beuken en berken, een mengeling van vanalles behalve dennenbomen, en de bomen waren jong en frisgroen. Misschien waren we wel zo ver terug in de tijd dat de oeroude wouden van Europa nog jong waren geweest ...

Ik zag nog steeds geen heiligdom of tempel, maar het paadje liep naar een open grasvlakte, waar ik een grote steen zag staan. Naarmate ik dichterbij kwam, zag ik dat er vier stenen stonden, alle vier kaarsrecht naar omhoog. Ze stonden niet ver van elkaar en plots hing ik scheef boven de grasvlakte en kon ik zien dat ze aan de rand stonden van een soort van labyrinth dat uitgesleten was in het gras. Een dunne zanderige lijn van zo'n dertig centimeter breed - net genoeg om normaal te kunnen lopen op het paadje - was uitgesleten in het gras en liep in een spiraal naar het midden, waar de steen stond die ik eerst had gezien. De drie andere stenen stonden naar achter, aan de rand van de spiraal, als drie wachters. Het was doodstil, er hing een soort van spanning in de lucht, als een tinteling die over mijn ruggengraat trok. Ik zag het flakkeren van vuur, maar het vuur zelf kon ik niet zien.

Was dit de tempel die ik moest zien? Waar was ik dan? Door het zien van de zee had ik verwacht Aphrodite te treffen, maar dit leek mij eerder keltisch aan te doen. Zou ik Brigandhu hier aantreffen? Ik stapte het uitgesleten paadje op en liep de spiraal rond. Het viel me op dat die naar rechts draaide, terwijl je zou denken dat die naar links zou moeten draaien, zoals meestal als je bewust naar beneden gaat om je godin te ontmoeten. Ik had het pad al snel afgelopen, het was geen groot labyrinth. De spiraal draaide misschien vier of vijf keer rond de steen en toen stond ik al voor die mastodont. De steen was groter dan ik, ik schat een meter of 2,5. Ik legde mijn handen erop en was verbaasd: hij voelde helemaal niet koud aan.

Anthea vertelde ons dat we een offergave moesten brengen in de tempel. Daar stond ik dan, met lege handen, tegenover die grote steen. Was het toch de invloed van Aphrodite, ik weet het niet, maar voor ik het wist had ik het bovenste deel van mijn kleren over mijn hoofd getrokken en stond ik met mijn blote lijf helemaal tegen de steen gedrukt om hem te omhelzen. Ik voelde hem tegen mijn blote borsten drukken, nog een geluk dat hij niet koud aanvoelde! :-)

Toen voelde ik achter me een aanwezigheid. Mijn nek begon te tintelen en ik verstijfde. Ik heb nog maar één keer een trance prophecy gedaan, en toen was de godin via mijn nek en mijn rug als het ware in mij gestapt. Ik had heel erg het gevoel dat dit mij nu ook zou overkomen en ik voelde mij weerloos en machteloos. Toen legde ze haar hand op mijn schouder en draaide me om. Het was Brigandhu, maar een Brigandhu zoals ik haar al heel lang niet meer heb gezien: in full battle dress, als de serieuze versie van Xena Warrior Princess :-), met een zwaard of mes op alle plekken die dat toelaten en dat waren er meer dan ik had kunnen bedenken.

Ze las meteen mijn gedachten over de serie van zeven sessies, wat ik wilde bereiken en hoe ze mij misschien kon helpen. Ik verschoot mij een ongeluk toen ik haar stem hoorde in mijn hoofd. Ik hoor meestal niemand praten en zeker niet in het Engels. Ik ben nogal een fille du terroir: alles wat niet van hier is, voelt niet naturel. En nu begon ze in het Engels, of all languages. Wat betekende dat nu weer? Samen met het landschap zou ik bijna gaan denken dat we in Ierland waren, maar dan zou ik Bridget toch moeten zien?

"We are sisters, you and I", hoorde ik haar stem in mijn hoofd.
Ze nam mijn hand vast en ging verder:
"I will be in your head, I will be in your eyes, I will be in your arm when you have to slay".

Toen legde ze een leren koordje met daaraan een heel mooi klein beeldje van een ram over mijn hoofd. Het koordje ging dwars door het lijfje van het beestje. Ik kon de gekrulde hoorns goed zien en de details waarmee de maker van het kleinood de groeven van de hoorns had gemaakt. Ik dacht dat het aardewerk was. Het was prachtig! Terwijl ik het rammetje nog aan het bewonderen was, trok Brigandhu één van haar lange zwarte haren uit en gaf de haar aan mij. Dit was de eerste draad voor mijn Gordel van Aphrodite. Toen haalde ze met haar hand mijn haren uit mijn nek, boog zich naar mij toe en fluisterde "love" in mijn oor. Het had iets kinky, maar ook iets troostend, als een knuffel van je moeder. Toen was ze weg. Het rammetje hing nog steeds aan het kettinkje tussen mijn borsten, in mijn hand had ik de haar geklemd.

Ik keek rondom me, ze was echt weg. Ik liep de spiraal terug, deze keer naar links draaiend. Toen ik naar boven keek, zag ik tot mijn verbazing boomkruinen weerspiegeld in de lucht boven me, en naarmate ik verder de spiraal afliep werd dat beeld flou en blauw, alsof ik op de bodem van een meer stond en naar boven keek, naar het wateroppervlak. Heel bizar.

Toen was ik weer op mijn vertrekpunt en ging de reis weer door de tijd naar het hier en nu. Toen we over onze ervaring vertelden, vroeg ik me af of we elkaar niet hadden beïnvloed. Moira (die recht tegenover mij zat) had ook de zee gezien en staande stenen, en Elenor (die naast mij zat) had Freya gezien in haar outfit van de strijdster, iets dat ook al eeuwen geleden was ...

De cake & wine deden we binne het ritueel, zoals we dat ook de vorige keer hadden gedaan. Elke keer we de kelk of de koekjes doorgaven of aannamen, zeiden we zelfbewust: "ik ben de godin". En deze keer waren we daar wel heel zeker van.

Voordat we het tempeltje verlieten om echt aan te vliegen op de lekkere soep en slaatjes die Elenor en Anthea hadden voorzien, trokken we nog een kaart uit het godinnenorakel. Deze kaart zou ons tonen waar we aan moesten werken de komende maanden. Ik trok Sheila Na Gig, de grijnzende oude toverkol die trots haar vulva opentrekt en laat zien. Zij staat voor "opening". Hoe ik dat moet interpreteren, is nog een ander paar mouwen :-)

---

I. De Godin

1) Wie is de Godin?

De Godin, het vrouwelijke oerprincipe, is al sinds de prehistorie en doorheen de vele eeuwen en tijdperken daarna aanwezig in onze kosmos. Zij is de vrouwelijke levenskracht die vruchtbaarheid in zich draagt en het leven doet voortbewegen. Zij werd en wordt tot op heden vereerd in vele culturen en onder vele vormen en namen. Zij is maagd, moeder en wijze vrouw. Zij is leven én dood én wedergeboorte. Ze is de aarde, de wateren, de maan en de zon. Ze is allesomvattend, actief en passief, gevend en nemend, ontvangend en transformerend. Zij is de vrouwelijke oerkracht uit wie alle leven ontstaat en de schoot naar welke we allen ooit zullen terugkeren.

De Godin heeft doorheen de tijd en doorheen verschillende culturen veel verschillende vormen aangenomen. Soms werd zij aangesproken en erkend in haar alomvattendheid, soms echter werd zij benaderd in haar aparte aspecten. De discussie over wat Godinnen zijn en hoe zij zich ten opzichte van elkaar en de Vrouwelijke Oerkracht verhouden, is hier niet van belang. Ieder moet hierin voor zichzelf uitmaken wat haar geloof hier rond is. Wat wel van belang is, is dat gaan werken met deze vrouwelijke (Oer)kracht.

Doorheen de vele namen en gezichten die de Godin heeft, kunnen we Haar leren kennen. Maar niet enkel Haar, maar ook een heel scala aan eigenschappen, zijnswijzen en visies die behoren tot ons eigen vrouw-zijn. Interactie met de vele Godinnen levert ons een beter begrip en verbondenheid op met onszelf en onze eigen vrouwelijkheid. Het besef dat elkeen van ons een stukje van Haar goddelijkheid in zich draagt, maakt de Godin voor ons tastbaar en vervult ons met een zeker respect, eerbied, bewondering voor anderen rondom ons en voor onszelf. Het geeft ons meer zelfbewustzijn. Een vrouw die beseft dat zij ook een stuk Godin is, eert deze heilige band in haar leven, put er kracht, kennis en inzicht uit.

Huiswerkopdracht:
Beantwoord de volgende vragen in je magisch dagboek:
- Wat betekent de Godin voor mij?
- Draag ik de Godin in mij? Op welke manier? Wanneer?
- Wat kan ik doen om de Godin in mezelf (meer) te eren?


2) Aphrodite en haar magische gordel


Aphrodite is gekend als de Godin van liefde, schoonheid, vruchtbaarheid en seksueel genot. Haar oorsprong dateert van ver vóór het Griekse pantheon, waarin zij bekend werd. Haar naam had zijn oorsprong in Cyprus, waar zij aan land is gekomen nadat zij volgens de mythe uit het schuim van de golven was geboren. Al in haar ontstaansmythe (in de Theogony van Hesiodus) wordt benadrukt dat Aphrodite ouder en groter is dan de Olympiërs. Ze is een primordiale Godheid, dochter van de hemel (Ouranos) en de aarde (Gaia), geboren uit de wateren van de oceaan. "Liefde" als de drijvende kracht achter de evolutie, de voortplanting en de vruchtbaarheid.

Ze was in alle aspecten superieur aan de Goden van de Olympus, en ze werd daar dan ook als een "vreemdelinge" onthaald en getolereerd. Haar invloed was zo groot dat zelfs het patriarchale systeem er niet in geslaagd is haar onder de knie te krijgen en Aphrodite gewoon haar zin bleef doen. Op Cyprus, waar zij vereerd werd, leefde het volk van de vruchtbaarheid van het land en werd het vrouwelijke in al haar aspecten geëerd. Bloedoffers waren verboden en werden als barbaars aanzien, want de Godin eist geen bloed van de schepsels die ze zelf heeft voortgebracht. Paphos was één van de belangrijkste heiligdommen waarin de heilige prostitutie een middel was om de Godin te eren. Niet voor het plezier van de mannen, maar voor de verering van het vrouwelijke en het garanderen van het voortbestaan van de vruchtbaarheid!

Aphrodite is één van de weinige godinnen wiens domein zo nauw met de pure kern van ons vrouw-zijn verbonden is. Liefde, schoonheid, vruchtbaarheid, seksualiteit zijn thema’s die uitermate vrouwelijk zijn en waar ieder van ons zichzelf in zal herkennen. Aphrodite staat zo dicht bij de vrouwelijke natuur, onze seksualiteit (letterlijk onze sekse) in al haar aspecten, dat zij de perfecte gids is in dit domein. Als je haar toelaat, kan je dus veel over jezelf en je kracht als vrouw leren. Dat wil echter niet zeggen dat andere Godinnen ons niet ook kunnen helpen bij de ontdekkingsreis van ons vrouw-zijn en onze innerlijke kracht. Ook zij bieden ons een schat van informatie en waardevolle inzichten op verschillende aspecten van onszelf.

Ik laat daarom aan ieder de keuze om tijdens deze reis te werken met Aphrodite, of met je eigen persoonlijke Godin, of met beiden. Het gaat erom om je eigen innerlijke kracht als vrouw (terug) te vinden en te versterken. Je gaat hierin zo diep als je zelf wil en het is aan jou om te bepalen wie je als gids vraagt bij de thema’s waarrond we gaan werken. Misschien moet je die keuze nog niet meteen op dit moment maken, maar wachten en zien wat er op je af komt en dan besluiten wat je ermee wil doen en door wie je je wil laten leiden. Maar laat je niet afschrikken door het onbekende. Wie zijn angst kan overwinnen en de stap waagt om dieper te gaan, wordt vaak rijkelijk beloond. Soms is het ook goed om afstand te nemen van wat reeds gekend is en verder op ontdekking te gaan via andere invalshoeken. Maar de keuze ligt steeds bij jou.

Maar nu even een woordje uitleg over Aphrodite’s magische gordel. Deze Gordel smeedde Hephaistos voor haar als huwelijksgeschenk en doorheen de draden van het fijnste goud spon hij de magie die de drager ervan onweerstaanbaar maakte. Geen wonder dat deze magische gordel door menig andere Godin begeerd en gevreesd werd. Er wordt gezegd dat de Gordel Aphrodite’s natuurlijke krachten en kwaliteiten versterkte: schoonheid, sensualiteit en vooral haar ongebonden vrije seksualiteit.
Vrouwen die een gordel dragen die gewijd is aan Aphrodite, invoceren zo op een actieve manier hun eigen vrouwelijke kracht en vrouwelijke seksualiteit en versterken hiermee hun band met het vrouwelijke goddelijke in henzelf.

De magische gordel vormt een rode draad doorheen onze reis, omdat in deze mythische gordel de ultieme vrouwelijke kracht verweven is, de innerlijke kracht van ons vrouw-zijn, waar we allen naar op zoek zijn. Onze eigen magische gordel zal vorm krijgen naarmate onze reis vordert. Elk thema zal een draad leveren die symbool staat voor één laag van je vrouwelijke kracht. De draden kunnen op het einde samen geweven worden tot één geheel.

De uiteindelijke gordel op zich is een persoonlijk symbool van je reis, je resultaten, je kracht. Het is aan ieder van jullie zelf om ervoor te kiezen of je met dit symbool wil werken en op welke manier. Jullie kunnen ervoor kiezen om zelf je eigen magische gordel te weven, jullie kunnen ervoor kiezen om een gordel te zoeken die bij je past en je kracht symboliseert en die laten zegenen/wijden door je Godin of jullie kunnen ervoor kiezen om dit proces op een niet-tastbare energetische manier vorm te geven en vast te houden. Niets is verplicht, alles mag en aan jou om te beslissen welke vorm voor jou het beste werkt.

3) Ritueel en pathworking

We trekken samen de cirkel en nodigen we onze Godinnen uit om ons te begeleiden op onze reis. In de pathworking bezoeken we de Godin in haar heiligdom of tempel.

Opdracht:
Noteer je ervaringen na depathworking in je magisch dagboek.

Opdracht:
Wat zegt de kosmos over je situatie?
Waar ga je volgens de Godin dekomende maanden extra aandachtaan moeten besteden? Welk thema/aspect is belangrijk voor jeom te kunnen helen? Trek een kaartuit het Godinnenorakel. Klopt dit metje eigen aanvoelen? Wat doet hetantwoord van het orakel met je?

Huiswerkopdracht:
Schrijf nog eens in je eigen woordenin je magisch dagboek op wat jeintentie/doel is om deze innerlijkereis te ondernemen. Wat wil jebereiken? Wat ben je bereid tegeven/los te laten? Waar kan Aphrodite/je eigen Godin jou meehelpen?


4) De band met Aphrodite/je Godin versterken

De band met de Godin aangaan is voor het welslagen van deze reis een cruciale stap. Aangezien de Godin het ultieme vrouwelijke vertegenwoordigt en onze innerlijke vrouwelijke kracht activeert, is het noodzakelijk om in deze spirituele band te investeren.
Voor velen onder jullie is het wellicht niet altijd zo evident om hier voldoende aandacht aan te schenken. Door de drukte van onze levens en agenda’s schiet de tijd hiervoor er meestal over. Toch vraag ik aan ieder van jullie om een aantal keren gedurende de komende maand hier doelbewust tijd voor te maken. Zeker voor diegenen die voelen dat ze moeite hebben met mediteren, moeite hebben om tot zichzelf te komen of aan wie investeren in deze stap enorm veel moeite kost.
Plan voor jezelf enkele keren één uur in om bezig te zijn met de uiswerkopdrachten, te mediteren of gewoon om proberen contact te maken met de Godin.

Huiswerkopdracht:
Richt thuis een klein altaar in voor Aphrodite. Je kan het versieren met bloemen, schelpen, enz. Je kan er wierook branden of kaarsjes. Gebruik het altaar terwijl je de komende manen bezig bent met voorbereidingen, oefeningen of huiswerk. Wees je bewust van Haar aanwezigheid tijdens je reflecties over de behandelde thema’s en zoek haar aanwezigheid in je vrouw-zijn in het dagelijkse leven. Richt je altaar in volgens je intentie, decoreer het met dingen die symbool staan voor je reis. Het altaar kan gaandeweg over de 7 manen veranderen.
Onderhoud daarnaast het altaar voor je persoonlijke Godin. Hernieuw en versterk jullie band door offers, meditatie, … Zoek je Godin in de wereld rondom je. Waar kom je haar tegen? Zoek je Godin in jezelf. Waarin vind je haar? Voel haar kracht binnenin je terwijl je Haar aanroept. Verbind je met Haar via de diepste kern binnenin je. Noteer je ervaringen en inzichten in je magisch dagboek.


Ritueel en pathworking bij hoofdstuk 1 : De Godin

Openen van de chakra’s

De deelnemers worden begeleid bij het openen van hun chakra’s, gronden en centreren.

Trekken van de cirkel

Zusters,
Luister naar de stem van je hart en van je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen, als priesteres onder priesteressen,
als zuster onder je zusters.

Stel je open,
Voel de kracht
Laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt

Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen
Blessed be

Verwelkoming van de elementen

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.
Blessed be

Invocatie van de Godinnen

We roepen je aan Grote Moeder, Godin met vele namen
Om ons bij te staan op onze innerlijke ontdekkingsreis
We roepen je aan Aphrodite, Artemis, Gaia en Brigid
Brigandhu, Freya, Morrigan en Selu
Leid ons naar onze innerlijke kracht
Open onze geest en onze harten
Breng ons wijsheid en inzicht
Leid ons in het mysterie
Blessed be

Pathworking


Sluit je ogen en adem enkele keren diep in en uit. In door je mond en uit door je neus. Maak je geest leeg en ontspan je lichaam als voorbereiding op de reis die we samen gaan maken.
Stel je voor dat je terugreist in de tijd. Neem je geest mee terug in de tijd. Terug doorheen je eigen tijd als kind en baby, terug doorheen je moeder’s tijd, terug doorheen de tijd van je grootmoeder, terug doorheen de tijd van je overgrootmoeder en nog verder terug doorheen de tijd van je overovergrootmoeder en de vele generaties en eeuwen voor jouw bestaan. Steeds verder en verder ga je
terug doorheen de tijd.
Je voelt jezelf tot stilstand komen in de tijd van de Heilige Tempels en de draden van weleer beginnen heel stilaan hun vorm aan te nemen in je geest. Je bent nu in een tijd waarin grote en kleine tempels de steden sierden. Een tijd waarin tempels en heiligdommen het centrum vormden van de beschaving. Een tijd waarin de Godin in elke stad en in elk dorp vereerd werd. Een tijd waarin tempelpriesteressen
geëerd werden, de riten van de Godin gerespecteerd en gevierd werden. Een tijd waarin de mensen in harmonie leefden met het land, de zon en de maan. Voel hoe deze mythische tijd zich voor jouw derde oog vormt en tot leven komt.
Je bevindt je aan de rand van een grote tuin die één van de heiligdommen omgeeft. Kijk naar je voeten, waar je nu staat en kijk om je heen. Zie hoe de tuin zich uitstrekt voor je en zie in de verte het heiligdom waar je naartoe geroepen wordt: een tempel, een grot of een andere heilige plaats. Wandel doorheen de tuin, bewonder hem. Kijk naar de bloemen, de insecten, de bomen… Misschien zie je ook
kruidenbedden, boomgaarden of moestuinen? Neem de tuin in je op terwijl je in de richting van het heiligdom wandelt. Zichten en geuren vergezellen je op je wandeling. De geur van bloemen, vers geploegde aarde, kruiden, bomen… of misschien zelf de geur van regen, specerijen of compost. Luister ook naar de geluiden om je heen. Hoor je vogels? Misschien hoor je muziek of spelende kinderen of vrouwen die zachtjes met elkaar praten? Misschien hoor je het geluid van stromend water of de wind die door de bladeren waait? Kijk naar je voeten en naar het pad dat zij bewandelen? Hoe ziet het eruit?
Gebruik al je zintuigen om je omgeving in je op te nemen.
Dan kom je aan bij het heiligdom zelf. Kijk hoe het eruit ziet, hoe het gebouwd is, welke vorm het heeft.
Kijk nu of je de opening ziet die naar binnen leidt en wat je binnen kan zien. Gebruik weer al je zintuigen om te zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Geef aandacht aan de vormen binnenin het heiligdom. Is er een altaar? Staan er beelden? Zijn er mensen aanwezig? Misschien branden er kaarsen of wierook?
Misschien zijn er fonteinen of bankjes of kussens om op te zitten? Ga nu rustig naar binnen. Voel hoe het aanvoelt in je lichaam om deze heilige plaats te betreden.
Eens je binnen in het heiligdom bent, is het gepast om een offer te brengen aan de Godin. Misschien een stukje haar, een juweel, een bloem die je meebracht uit de tuin, een lied of een gedachte. Wanneer je je offer hebt achtergelaten, sluit je je ogen en je begint zachtjes haar naam te chanten. Roep haar bij je, zing. Vraag haar om naar je toe te komen, herhaal wat je de komende 7 manen wil bereiken, wat je
nodig hebt van haar en hoe ze jou kan helpen en hoor hoe je woorden weerkaatsen tegen de muren van het heiligdom. Roep haar naam…
En dan komt ze naar je toe. Zij is jouw spiegel en datgene wat je wil bereiken. Ze komt naar je toe. Ze ziet jou en je voelt haar aanwezigheid. In haar handen houdt zij één draad, een draad van het fijnste goud of zilver, een draad van ether, of maanlicht en ze geeft die draad aan jou. In jouw handen neemt
deze draad een vaste vorm aan, een materiële vorm en je houdt de draad vast als een kostbaar geschenk in je handen.
Vooral eer ze weggaat, zegent ze jou en fluistert ze één woord in je oor… en dan is ze verdwenen.

Het is tijd om terug te gaan. Je neemt de draad mee die je van de Godin gekregen hebt en verlaat het heiligdom om terug te keren naar de tuin. Je gaat terug langs waar je gekomen bent, doorheen de tuin tot op de plaats waar je reis begon. Neem je tijd en geef je zintuigen rustig de kans om alles wat ze ervaren in zich op te nemen, geef je geest de tijd om de ervaring die je zonet had in het heiligdom zich
te laten verankeren. Voel de tijdsgeest van deze tijd en van deze heilige plaats in het bijzonder. En wanneer je aankomt aan de rand van de tuin waar je reis begon, hou de draad die de Godin je gegeven heeft dicht bij je en laat je terug meevoeren naar je eigen tijd.
Verlaat nu de tijd van de Tempels, reis terug doorheen de tijd van je voorouders, doorheen de tijd van je over-overgrootmoeder, doorheen de tijd van je grootmoeder, doorheen je moeder’s tijd en doorheen je eigen tijd naar het hier en nu, naar deze kamer, naar dit altaar, naar je lichaam en je zusters. Komt terug.

Bekrachtigen van de Godin in onszelf

Nadat de cake & wine gezegend zijn, geven we deze de cirkel rond. De persoon die de beker of schaal aanreikt zegt de woorden “Jij bent de Godin” en de persoon die de beker of schaal ontvangt bevestigt dit met de woorden “Ik ben de Godin”.


Raadplegen van het Godinnenorakel

Ieder trekt een kaart uit het Godinnenorakel. Waar ga je volgens de Godin de komende maanden extra aandacht aan moeten besteden? Welk thema/aspect is belangrijk voor je om te kunnen helen?

Bedanken van de Godinnen


We danken je Grote Moeder, Godin met vele namen
Om ons bij te staan op onze innerlijke ontdekkingsreis
We danken je Aphrodite, Artemis, Gaia en Brigid
Brigandou, Freya, Morrigan en Selu
Om ons te leiden naar onze innerlijke kracht
Om onze geest en onze harten te openen
Om ons wijsheid en inzicht te brengen
En ons te leiden in het mysterie
Blessed be

Bedanken van de elementen

We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.
We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We danken de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
We danken de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
We danken de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
We danken de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
Blessed be

Openen van de Cirkel


Van zuster tot zuster open ik deze cirkel
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand
En je in liefde omhullen
Blessed be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam