Coven Cuisine: Antwerpse Vleermuizen

Halloween wordt hier elk jaar gepast gevierd, met alle mogelijke toeters en bellen als daar zijn decorstukken, veel zwart, overdachte kostuums, kilo's make up en haarstukjes, het juiste griezelige gezelschap (geen gebrek daaraan in onze vriendenkring en dan heb ik het heus niet alleen over de heksen uit de Arcadia coven :-)) en uiteraard massa's gore gerechten. Eén van de instantklassiekers werd de kattenbak: wie daar met smaak een bord van vol schepte verdient respect!

Ook de kinderen doen vlotjes mee met het voorbereiden van het gruwelbuffet. Een echt thema is er nooit - behalve Halloween zelf uiteraard: gruwel galore :-) - maar ik wilde er dit jaar bewust wat extra spinnen in steken. Het beeld van mijn liefste die vol smaak een gebakken tarantula op staat te peuzelen in Cambodja, staat nog steeds op ieders netvlies gebrand, ook al dateert dat van een jaar geleden! Daar wilde ik graag iets mee doen en groot was dus mijn plezier toen ik op Spiel, de internationale spelletjesbeurs in het Duitse Essen, een bakvormenkraam tegen kwam waar ze niet alleen spinnenkoppenvormpjes verkochten, maar ook schattige vleermuizen. Verkocht!

Dus trokken ondergetekende en de kinders een paar dagen voor de grote dag naar het huis van oma en opa. Opa was vroeger bakker en maakt voor zichzelf nog steeds geweldig lekkere Antwerpse Handjes. Het recept van Antwerpse Handjes is beschermd door een octrooi: in principe mogen er alleen suiker, boter, bloem, ei en geschaafde amandelen gebruikt worden in het recept. De leden van de Syndicale Unie voor Banket Brood, Chocolade en IJsbedrijf zijn de enigen die het recept mogen bakken, maar wij gingen natuurlijk geen Handjes bakken maar vleermuizen :-)

Speciaal voor de gelegenheid maakten we samen een gigantische hoeveelheid Antwerpse Vleermuizen en Spinnenkoppen. Enthousiast drukten Kaat en Dries zilveren bolletjes in het deeg om de griezelkoekjes ogen te geven (waar Moira's liefste letterlijk zijn tanden op stukbeet tijdens de Halloween Party ten huize B&B, men weze gewaarschuwd! :-)).

Voor 3 koekjesdozen vol met koekjes:

  • 700g boter
  • 650g witte kristalsuiker
  • 4 eieren (2 voor het deeg, 2 eigelen voor het afwerken van de koekjes)
  • 1 kg bloem
  • zilveren bolletjes voor de oogjes (maar het hoeft niet)

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe de boter in blokjes in de mengschaal van de keukenrobot. De boter moet zacht zijn, maar niet gesmolten. Klop de boter helemaal fijn met de keukenrobot.

Klop de suiker door de boter. De suiker moet helemaal opgenomen zijn door de boter. Hoe harder de boter, hoe langer dat duurt. Dat is ook de reden waarom we bewust gebruik maken van de keukenrobot en niet van de gewone keukenmixer: met de mixer krijg je de suiker niet zo fijn onder de boter geklopt.

Klop de eieren doorheen het deeg. De eieren moeten op kamertemperatuur zijn. Klop eerst één ei erdoor, tot het volledig is opgenomen door het deeg. Klop daarna pas het tweede ei doorheen het deeg, tot het volledig is opgenomen.

Zeef de bloem over het botermengsel. Als je dat niet doet, riskeer je kleine klontertjes in het deeg. Klop daarna de bloem doorheen het deeg. Klaar is kees!

Maak van het deeg een grote bol en leg het in plastiekfolie in de ijskast. Laat het deeg minstens één nacht in de ijskast. Je kan het zeker een paar dagen bewaren.

Rol een hoeveelheid deeg uit op 3 tot 4 mm. Je kan hiervoor 2 latjes van 3 tot 4 mm dik gebruiken waartussen je het deeg uitrolt. Je laat je deegrol links en rechts op het latje rusten. Zo ben je zeker dat je deeg perfect is uitgerold en dat je koekjes allemaal precies even dik gaan zijn. Truukje van de foor (of van een ex-bakker)!

Druk met een koekjesvorm - in dit geval vleermuizen - koekjes uit het deeg. Leg ze op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier.

Druk per koekje 2 zilveren bolletjes in het deeg voor de oogjes, of laat de kinderen dat doen. Pret gegarandeerd!

Strijk de koekjes met een borsteltje in met eigeel en zet ze 10 tot 15 minuten in een op 160° voorverwarmde oven (hou de koekjes in de gaten, afhankelijk van de oven hoeven ze korter of langer in de oven). Op de échte Antwerpse Handjes worden nog amandelschilfers gedrukt, maar onze vleermuizen deden het zonder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam