Coven Cuisine: Veenbessen anders dan anders

Ik vind veenbessencompote superlekker. Dat net-bittere smaakje geeft me elke keer zo'n klein schokje. De kinderen  vinden het goedje minder lekker, maar voor hen heb ik nu een geweldig alternatief ontdekt, waarin bitter, zoet en zuur elkaar perfect in evenwicht houden. Hoera dus voor Thanksgiving! :-)

Veenbessen hebben altijd al deel uitgemaakt van de traditionele Thanksgiving menu's. Dat komt omdat veenbessen één van de weinige vruchten zijn die inheems zijn in Amerika. De Amerikaanse veenbessen, vaccinium macrocarpon, hoorden dan ook bij het normale dieet van de indianen. Zij maakten "pemmicana", een mengeling van hertenvlees en geplette veenbessen, een soort van overlevingskoeken. De indianen kenden ook al de medicinale toepassing van veenbessen, lang voor onze wetenschap dat deftig kon uitleggen.

Samen spelen, samen delen
Volgens de overlevering is Thanksgiving een feest dat de indianen en de eerste Europese immigranten (de zogenaamde Pelgrims, omdat het veelal om puriteinse godsdienstvluchtelingen ging) samen vierden. Het lijkt dan ook logisch dat veenbessen integraal deel uitmaken van elk traditioneel Thanksgiving menu. Ze zijn alleszins de perfecte garnituur bij de traditionele Thanksgiving kalkoen!

Wij kijken ondertussen niet op een veenbes meer of minder. Nu de feestdagen eraan komen, zijn de veenbessen immers overal vers te krijgen en dus wachten we echt niet op kerstmis om ze ons te laten smaken. Is er trouwens niet ergens zo'n gezegde over elke dag feest?

Voor Cranberry and Orange Relish voor 8 personen:
  • 1 zakje verse veenbessen (450 g);
  • 1 appelsien;
  • sap van 1 citroen (of 2 koffielepels citroensap);
  • 1 stukje verse gember van 1 cm (of 1/2 koffielepel gemalen gemberpoeder);
  • 4 kruidnagels;
  • 1 kaneelstok;
  • 75 g rietsuiker;
  • 2 soeplepels rode porto (maar hoeft niet als je er niet van houdt).

Spoel de veenbessen onder de kraan en doe ze in een kookpotje.

Was de appelsien grondig en haal daarna met een dunscheller de pel van de appelsien eraf. Zorg dat de zachte witte onderkant van de pel niet mee komt. Snij met een scherp mesje de repen appelsienpel in heel kleine dunne minireepjes. Doe die bij de veenbessen. Pers de appelsien daarna uit boven de veenbessen. Zorg dat er geen pitten bij de veenbessen terechtkomen.

Schil een stukje gember van ongeveer 1 cm. Rasp het stukje gember boven de veenbessen. Doe het sap van 1 citroen erbij, samen met de kruidnagels, de kaneelstok en de suiker.

Zet de kookpot op het vuur, op een niet te hoog vuurtje en breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Als de veenbessen koken, poppen ze kapot. Als dat gebeurd is, zet dan het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuutjes sudderen.

Haal de pot van het vuur en doe er eventueel de porto bij. Roer nog eens goed alles door elkaar en laat vervolgens de veenbessencompote afkoelen. Haal de kaneelstok en de kruidnagels er pas uit als de compote afgekoeld is. Dek af met een stukje plastiekfolie en zet in de ijskast.

Haal de veenbessenrelish een uurtje voor je hem nodig hebt uit de ijskast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen (al is hij ook koud geweldig lekker).

Absoluut een aanrader!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam