Moet er nog olie zijn?

Afgelopen weekend zijn Jan en Kelly getrouwd. Jan is een knutselaar. Hij verbouwde zijn eigen huis en knutselt props voor de meest uiteenlopende LARPs. Toen we wisten dat het koppel voor Steampunk had gekozen als thema voor hun feest, kwam dat dan ook niet als een verrassing.
Steampunk is een fantasy genre dat speelt in een pseudo 19de eeuwse wereld waarin (nog) geen olie werd gevonden en waarin alles draait op stoom. Ook computers en andere moderne technologie die wij de dag van vandaag gebruiken en waarvan in de 19de eeuw geen sprake was. Het is een wereld van wetenschappers en technologie, maar dan wel allemaal zonder olie. Het is natuurlijk fantasy, zij het met pijnlijke weerhaakjes in onze echte wereld. Hoe zou de wereld er uit gezien hebben indien er nooit olie was gevonden?


Voor de winning van fossiele grondstoffen moest alles wijken. Er werden bossen gekapt, er werd op grote schaal vervuild en de mensen werden sociaal uitgebuit. Gelukkig zijn de meeste mensen zich nu wel bewust van de consequenties, maar doordat deze grondstoffen zo kostbaar zijn, zorgen ze in sommige regio's nog steeds voor een gigantische kloof tussen arm en rijk, politieke instabiliteit en oorlog ...

Onze huidige maatschappij is voor een zeer groot deel afhankelijk van olie, gas en kolen. We tanken er onze auto's mee vol en verwarmen er onze huizen mee, maar het goedje zit zelfs in ons voedsel! We zijn er allemaal in meerdere of mindere mate van afhankelijk. Olie is alomtegenwoordig, maar op een goede dag is het op. En het gaat almaar sneller! Daarom wordt met man en macht gezocht naar alternatieven, zodat we van een oil based economy naar een bio based economy gaan. In plaats van olie spelen groene grondstoffen hierbij een sleutelrol. De voordelen zijn legio: verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, minder afhankelijkheid van fossiele grondstoffen én nieuwe economische kansen, en dat niet alleen in het rijke westen.

Zoals altijd moest het wel bijna te laat zijn voor iedereen op de kar springt: de overheid, de bedrijven, maar ook wij zelf. Ik probeer zelf bijvoorbeeld zo veel mogelijk de fiets te nemen voor lokale verplaatsingen. Onze verwarming gaat een graadje lager in de winter. Onze kleren worden gewassen op een lagere temperatuur en we gebruiken Ecover producten. Het zijn allemaal dingetjes die futiel lijken, maar dat is het niet. Als iedereen in de straat voor zijn eigen deur poetst, is de straat proper. Want vele kleintjes maken één groot.

Ondertussen genieten mijn liefste en ik van onze sexy steampunk outfits. Op de ene of de andere manier geeft die 19de eeuwse stijl iedereen net dat beetje extra. Misschien moeten we wel eens vaker de olie uit ons leven bannen ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam