Space, the final frontier (AmmaDevi)

Vanavond was het bij Elenor te doen. Vesa is nogal aards, de andere planeten liet ze met veel plezier over aan Elenor :-) De planeten zijn één van de basisdingen van de hekserij. Heksen geloven dat de planeten ons beïnvloeden. Voor de maan en de zon lijkt dat logisch, maar de andere planeten hebben evenveel invloed. De astrologie is hierop gebaseerd. Alle planeten symboliseren bepaalde eigenschappen en kenmerken waar ze invloed op kunnen uitoefenen. Daarom kunnen we ze ook gebruiken in ons magisch werk.

Elenor begon de les met een soort van spelletje. Ze deelde kaartjes met de namen van de planeten uit en  legde kaartjes met verschillende eigenschappen op tafel. We moesten de planetenkaartjes bij de eigenschappen leggen die ze voor ons inhielden. Voor de meeste planeten lukte dat aardig intuïtief, al was niet alles even duidelijk.


Sinds Pluto in 2006 werd gedegradeerd tot een dwergplaneet, zijn er nog 8 planeten over. Van links naar rechts: Mercurius - Venus - Aarde - Mars - Jupiter - Saturnus - Uranus - Neptunus. Achter Neptunus komt nog een minibolletje dat Pluto is. Naast die planeten zijn er uiteraard ook nog de zon en de maan. Om de volgorde van de planeten gemakkelijk te onthouden, zijn er een paar ezelsbrugjes: Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nieuwe Pyjam, of nog: Man Vraagt Aardig Meisje, Jaarlijks Salaris Uitbetaald Naargelang Prestatie. :-)

Elke planeet heeft zijn eigen symbool en soms zelfs meer dan één. Als we met planeten rekening houden in magisch werk, werken we meestal met de symbolen die overeenkomen met de planeet in kwestie. Die symbolen worden zowel door astronomen als door astrologen gebruikt. Meestal zijn de symbolen voor beide identiek, maar soms is er toch een verschil.

De meeste symbolen dateren nog uit de Middeleeuwen, toen de planeten werden gelinkt aan de alchemie, maar voor een aantal hemellichamen werden uiteraard pas symbolen bedacht toen ze werden ontdekt. Denken we maar aan Pluto bijvoorbeeld, dat pas in 1930 werd ontdekt.Volgens de alchemie waren er zeven verschillende metalen die werden beheerst door de overeenkomende hemellichamen. Het symbool voor het metaal en de overeenkomende planeet was vaak hetzelfde.
  • goud of aurum = Sol, de zon
  • zilver of argentum = Luna, de maan
  • ijzer of ferrum = Mars = dinsdag
  • koper of cuprum = Venus = vrijdag
  • kwik of hydrargyrum = Mercurius (het Engelse woord voor kwik is mercury)
  • tin of stannum = Jupiter
  • lood of plumbum = Saturnus
Uranus, Neptunus en Pluto waren toen nog lang niet ontdekt. Moderne alchemisten gebruiken de symbolen voor die nieuwe planeten als voorstelling van de "nieuwe" metalen uranium, neptunium en plutonium.
Nadat we doorheen de planeten waren gelopen, wilde Elenor ons van naderbij kennis laten maken met de planeten. Ze had een geleide visualisatie voorbereid waarbij de naar de planeten toe zouden gaan.

Ik stond midden in een bloemenweide, overal om me heen bloeiden gele en witte bloemetjes, en het rook er heerlijk. Verderop stond een grote boom. Hij had een heel hoge stam en ik zag zijn kruin scherp afgetekend tegen de helderblauwe lucht.

Ik klom in de boom. Hoe ik het deed weet ik niet, maar zelfs langs die lange rechte stam zonder takken bleek dat geen probleem. :-) Ik klom hoger en hoger. Onder me zag ik een gebouwtje. Het had van die kleine grijze dakpannetjes en een dakkapel met sierlijke boogvensters. Uit de ramen scheen een heel fel licht. Het leek wel een kapelletje.

Ik klom nog hoger, tot in de top van de boom. Daar liet ik los en zweefde naar de maan. De maan was heel licht en gevlekt. Ik moest denken aan het verhaal van het konijn in de maan en probeerde dat te zien, maar ik zag niks. Ik moest lachen. Maar toen zag ik wel dat de maan naar mij keek, ze had persoonlijkheid! Ik hoorde de stem van Elenor vertellen dat je hier misschien je ziel kon zien. Die zag ik niet, ik zag alleen het lachende gezicht van Janneke Maan. Toen draaide ik verder en zag ook haar achterkant. Dat was een schok: er was helemaal geen achterkant! De achterkant was leeg langs de binnenkant, helemaal hol, met elastieken aan de zijkanten en gaten als ogen. Het leek wel een reuzemasker. Was dat mijn masker?!

Ik zweefde van de maan weg, richting zon. Die was enorm groot, met vurige vlammen. Ik was op mij hoede maar toch werd ik niet verbrand. Ik zag een ander planeetje pikzwart afgelijnd tegen de zon. Ik hoorde het geraas van de vlammen. Die leken wel magnetisch. Ik keek gefascineerd toe.

Ik hoorde Elenor "Saturnus" zeggen. Was ik tot hier gezweefd? Ik zag geen planeet, alleen een gebalde mannenhand die me oppakte. Ik zag een armband rond zijn blote arm zitten. De armband was van een geel metaal gemaakt, een simpele strook met daarop bruine geometrische patronen. Het was een stoere, mannelijke armband. Ik had een gevoel van kracht, van "tot hier en niet verder", maar niet stout of kwaadaardig. Het voelde gewoon vanzelfsprekend.

Dus zweefde ik terug naar beneden, naar de boom en de grijze dakpannetjes van het kapelletje. Toen ik weer beneden was, keek ik rond voor de kapel, maar die was gewoon weg. Mijn geest was helemaal leeg, ik was volledig ontspannen, heel rustgevend.

---


Zon / Sol
Het symbool voor de Zon is een cirkel met een punt in het midden. De cirkel symboliseert de geest. Hij heeft geen begin en geen einde. Op oude prenten wordt dit uitgebeeld door een Ourobouros, een slang die in zijn eigen staart bijt. In het begin was er alleen maar de Geest, die geen tijd en ruimte kent. Pas later werd er een kern gevormd in het midden van de cirkel: dat is het punt waar de abstracte geest vorm krijgt en zich manifesteert.

De zon staat symbool voor de Geest, geestelijke wilskracht, zelfbeheersing, morele moed, besef van
innerlijke eigenwaarde, waardigheid besef, fierheid, trots, innerlijke stabiliteit, het vermogen om onder alle omstandigheden zichzelf te kunnen blijven.

Maan / Luna
Als de Zon het grote licht is, dan is de Maan het kleine licht. De Maan is de schakel tussen licht en donker, geest en stof. Een van de symbolen van de Maan is een sikkel. Dat is een halve cirkel, dus een gedeelte van de grote cirkel van de Zon. We zien de Maan ook enkel omdat de Zon op haar schijnt, ze is afhankelijk van het zonlicht en weerspiegelt als het ware de Zon.

Aangezien we de Maan kennen in verschillende zichtbare fazen - een wassende maan, een volle maan en een afnemende maan - heeft de Maan ook drie verschillende symbolen die letterlijk tonen hoe de Maan er uitziet: een sikkel met punten naar links voor een afnemende maan, een cirkel voor een volle maan en een sikkel met punten naar rechts voor een afnemende maan. Die drie symbolen zien we dikwijls ook terug in de hoofdtooi van priesteressen, als symbool voor de drievoudige godin.

Diadeem met maansymbolen
De Maan staat symbool voor de ziel, zielskracht, kracht van de persoonlijkheid, reactie op innerlijke of uiterlijke prikkels, herinnering vermogen, verbeeldingsvermogen, vermogen om iets te schijnen.

Aarde / Terra
Als we aan de aarde denken, dan denken we aan stoffelijkheid, materie. Aarde staat dan ook voor het lcihaam, de stof. Het symbool hiervoor is een kruis in een cirkel, waarbij de cirkel weer staat voor de Geest en het kruid voor de materie. Het kruis is dus opgesloten in de cirkel. Dit symboliseert de werkzaamheid van de Geest in de stof. Het staat ook voor de afhankelijkheid van het leven op Aarde van de Zon en de Maan, die alletwee door een cirkel kunnen worden voorgesteld.

Mercurius
Het symbool voor Mercurius is een samengesteld symbool. We zien er het hoofd en de gevleugelde helm van Mercurius in, de god van de handel en communicatie, boven zijn staf. Er zit ook zowel een vrouwelijk, een mannelijke en een aards element in, een drie-eenheid: Moeder, Vader en Kind. In de mythologie is Mercurius de boodschapper der Goden. Hij geeft alleen maar boodschappen door, wat een grote mate van aanpassing, soepelheid en veelzijdigheid aan het denken geeft. Mercurius symboliseert het logisch denken, het zakelijk verstand dat op zichzelf nuchter en scherp is.

Mercurius staat symbool voor de kracht en geaardheid van iemands verstand, het logisch denken, geestelijk en intellectueel aanpassingsvermogen.

Venus
Het symbool voor Venus wordt ook gebruikt als symbool voor vrouwelijkheid. Het stelt de gestyleerde handspiegel voor van de godin van de liefde. Venus staat voor harmonie en vrede, evenals voor gevoelens van liefde en gevoel voor schoonheid en juiste verhoudingen.

Venus staat symbool voor scheppingskracht in de Geest, scheppende kunstkracht, gevoel voor schoonheid en harmonie, drang naar vrede en rechtvaardigheid, kracht en geaardheid van iemands liefde, erotiek.

Mars
Het symbool voor Mars stelt het schild en de speer van de oorlogsgod voor. Dit symbool wordt ook gebruikt als symbool voor mannelijkheid. In de mythologie wordt Mars voorgesteld als de God van de Oorlog. Een oorlog vernietigt het oude, waardoor plaats ontstaat voor het nieuwe. Je kan het vergelijken met een ploeg die de grond omwoelt waarna er weer nieuwe gewassen kunnen worden gezaaid. Mars is de kracht die een omzetting in materie teweegbrengt.

Mars staat symbool voor scheppingskracht in de Stof, de kracht van iemands ijver en energie, seksuele kracht, begeerte, instinctieve wilskracht, drang tot zelfhandhaving, tot strijden, tot haten, techniek.

Jupiter
Het symbool voor Jupiter zou een hiëroglief voorstellen van de adelaar, de goddelijke vogel, of zou de initiaal van Zeus zijn, de Griekse tegenhanger van Jupiter, met een streepje erdoor getrokken om aan te duiden dat het om een afkorting gaat.In de mythologie is Jupiter de God van overvloed en geluk, waarbij echter alles op de materie gericht is. Alle wijsheid en groei van Jupiter is aards en heeft dus zijn grenzen. Goddelijke wijsheid wordt dus niet door Jupiter maar door de planeet Neptunus gesymboliseerd.

Jupiter staat symbool voor de kracht en drang tot geestelijke en stoffelijke groei tot expansie, tot uitzetting,
aanpassingsvermogen bij alle uiterlijke omstandigheden, levensgroei, levenswijsheid, natuurlijk inzicht. voorspoed in materiële zin, geluk in hogere zin, idealisme, religie en vertrouwen, geloof, optimisme.

Saturnus
Het symbool voor Saturnus zou de zeis of sikkel voorstellen van de god van het zaaien en van de tijd. In de mythologie is Saturnus de God van de Tijd. Vaak wordt hij afgebeeld met een zandloper in de ene hand en een zeis in de andere. Is de zeis naar beneden gericht, dan heeft de kunstenaar het symbool zeker begrepen, want het mes van de zeis kunnen we vergelijken met de maansikkel, de Ziel.
Bij Saturnus hebben de materiële wetten altijd de overhand. Daarom is Saturnus de tegenpool van de Zon, de Geest. Als de Geest het tijdloze, het onsterfelijke vertegenwoordigt, dan vertegenwoordigt Saturnus het tijdelijke, de dood.

Saturnus staat symbool voor de kracht en drang tot zelfbehoud - in wezen dus van het egoïsme, waaruit de aangeboren angsten voortvloeien voor allerlei dingen die het zelf zouden kunnen aantasten -, besef van uiterlijke eigenwaarde, uiterlijke plichten, geremdheid, eenzaamheid, ongeloof, pessimisme.

Uranus
Uranus is één van de planeten die pas later werden ontdekt. Sinds de planeet werd ontdekt, heeft hij al drie omwentelingen rond de zon gemaakt. Genoeg om iets meer van deze energie te begrijpen,maar niets vergeleken bij de duizenden jaren ervaring die we hebben met de planeten die al in de oudheid waren gekend.

Uranus heeft twee symbolen. Ze hebben alletwee met een cirkel aan de onderkant. Behalve het symbool in de tabel hierboven, kan je het ook symboliseren door het symbool van de zon, met daar pal bovenop een pijl naar boven. Dat is een combinatie van de zon met de speer van Mars.Uranus was in de Griekse mythologie de personificatie van de hemel, gedomineerd door het licht van de zon en de kracht van Mars.

Uranus staat symbool voor de kracht en drang om in een andere bewustzijnstoestand te geraken, het vermogen om zich te buiten te gaan, het collectief begrip, sociale instelling en daarmee het innerlijk beschavingspeil, intuïtief inzicht, bovenbewustzijn.


Neptunus
Het symbool voor Neptunus is heel simpel: de drietand van Neptunus, de god van de zee.

Neptunus is ook één van die planeten die nog niet was ontdekt in de oudheid en waarvoor bepaalde werkzaamheid gewoon wordt aangenomen. We moeten dus voorzichtig zijn als we met Neptunus werken, de planeet en haar werkzaamheid zijn nog niet volledig onderzocht.

Neptunus staat symbool voor de kracht en drang om het bestaande geheel los te laten, om afstand te kunnen doen, vermogen om zonder egoïsme te leven, opofferingsvermogen, inspiratie en mediamiek vermogen, fantasie, bedwelming, onderbewustzijn.


Pluto
Pluto heeft twee symbolen, eentje dat gebruikt wordt door astronomen en eentje dat door astrologen wordt gebruikt.

Het astronomische symbool is een combinatie van de letters P en L, een gestileerde "PL", die zowel staan voor de beginletters van de planeet Pluto als verwijzen naar Percival Lowell, de Amerikaanse astronoom die de laatste 8 jaar van zijn leven opdroeg aan de zoektocht naar Planeet X, een planeet (of een ander hemellichaam) voorbij Neptunus. De zoektocht duurde nog enkele jaren na zijn dood in 1916 voort tot Pluto in 1930 werd ontdekt.

Eigenlijk is Pluto geen echte planeet maar een dwergplaneet, net als Ceres (dat ooit al eens planeet was maar tot asteroïde werd gedegradeerd') en het mysterieuze object UB313 dat in 2003 werd gevonden en de bijnaam Xena kreeg, naar de populaire tv-serie. De Internationale Astronomische Unie heeft in 2006 immers beslist dat Pluto geen planeet meer is en dat ons zonnestelsel maar acht planeten telt. Dat is een gevolg van de nieuwe definitie voor een 'planeet'. De astronomen beschouwen nu een planeet als een object dat rond de Zon draait en dat zich door zijn eigen zwaartekracht samen heeft geperst tot een bolvormig ding.

Omdat Pluto pas in 1930 werd ontdekt, is in de oude literatuur niets over deze planeet te vinden. Er is nooit een gedegen onderzoek uitgevoerd om het wezen van Pluto te doorgronden. Daarom moeten we voorzichtig zijn als we bepaalde werkzaamheid aan Pluto toeschrijven. Hetzelfde geldt overigens ook voor Neptunus.

Pluto staat symbool voor de kracht en drang tot het overheersen en bedwingen van het innerlijke en zijn omgeving (mensen en toestanden), revolutionaire en omwentelende kracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam