Senses and sensibilities (covenbijeenkomst)

Anthea en Mireille hadden vanavond een verrassing voor ons in petto, en dat mochten we letterlijk nemen. Nadat we ons eerst konden ontspannen in de tuin na een drukke werkdag – het geluid van zingende vogels zacht kabbelend water op de achtergrond, heerlijk! – werden we allemaal geblinddoekt en één voor één voetje voor voetje mee naar boven genomen, waar we op kussens op de grond mochten gaan zitten.

Het menselijk lichaam is toch een raar ding. We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat we kunnen horen, zien en voelen, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Zoals ik het voel – what’s in a name :-) - zorgen je zintuigen net voor al die ervaringen die je plaats binnen de wereld bepalen. Het gevoel van de zon op je vel, van het gras onder je voeten, de smaak van chocolade, ... het zijn allemaal kleine dingetjes die je leven naar omhoog tillen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Van zodra één van je zintuigen het laat afweten, probeert je lijf dat te compenseren. Al je andere zintuigen verscherpen vanzelf en daar was het Anthea en Mireille natuurlijk om te doen. Zij werken met de godin Aphrodite, de godin van de liefde. En wat is de liefde bedrijven anders dan een explosie van al je zntuigen :-) In het woord sensueel horen we het al vanzelf: senses, zintuigen ...

Anthea legde uit dat we enkel maar moesten voelen, proeven, ruiken, horen en dat we alle emoties die in ons voelden opkomen gewoon over ons heen moesten laten komen. Ik zette me schrap :-)

Onze reis langsheen onze zintuigen startte met een geurtje. Ik moest meteen denken aan de keuken van mijn oma in Waterloo. Ik zag haar aan de keukentafel staan, met die typische bruine schort, de haren in een dikke chignon, druk bezig. Ze lachte, en ik kreeg meteen een krop in mijn keel. Van haar kreeg ik mijn eerste dagcrème, ik ging samen met haar jeansbroeken kopen en zij was de persoon bij wie ik terecht kon toen ik aan het puberen was. Op 14 januari 1987 is ze overleden, nadat ze bij ons thuis van de trap was gevallen, en haar dood was een schokgolf doorheen mijn leven die nog steeds niet helemaal uitgerimpeld is ...

Het tweede geurtje rook naar de babyzalf die ik gebruikte voor de billetjes van mijn kleintjes, een heerlijk geurtje dat me meteen terugbracht naar de geboorte van Kaat of Dries. Ik werd er helemaal week van :-)

Daarna werden we vergast op superzachte stofjes die we tegen onze kaken mochten laten aaien. Geweldig vond ik dat. En het werd nog beter: Anthea en Mireille stopten ons lekker sappige stukjes fruit – aardbeien, ananas, meloen – en chocolade in de mond, appelmoes en rijstpap met kaneel, ... allemaal smaken die ons in een lome zomerse stemming brachten. Dit was echt genieten! De prettige muziekjes met kabbelende beekjes en vogelgeluiden deden de rest. Het was heerlijk ...Anthea vertelde ons dat dit een mysterieritueel voor Aphrodite was. Die godin staat uiteraard met stip op één als het gaat om genieten :-)

De sessie werd afgesloten met een handmassage. Eén hand werd gemasseerd met het eerste geurtje (mijn oma), de andere hand met het tweede geurtje (de billetjes van mijn kinderen). Ik werd me erg bewust van de oneindige energiestroom waar ik zelf deel van uitmaak, mijn maternale lijn: mijn oma, ikzelf en mijn dochter die na mij het verhaal verder zal brengen.

Ik lag in het gras, met overal rondom me hoge witte bloemen die zachtjes wiegden in het zomerbriesje. Het voelde zalig aan. Toen zag ik een hoog roodbruin gebouw oprijzen boven me, alsof mijn bloemenweitje naast het MAS lag :-) Of was het wel een gebouw? Ik keek wat beter. Dat was helemaal geen wolkenkrabber maar een houten structuur, als de stam van een boom, een metershoge houten totem. Helemaal bovenaan waren dingen gesculpteerd, maar ik kon niet goed zien wat ze precies voorstelden. Het leek wel indiaans, maar ik wist niet goed wat iets indiaans in ’s hemelsnaam hier zou komen doen ...

Anthea vertelde ons dat Mireille en zijzelf ons wilden laten ervaren wat het betekent om bewust te leven en hoe belangrijk dat is. Onze zintuigen zijn een geschenk van moeder aarde en hoe kunnen we haar beter eren dan bewust bezig te zijn met je lichaam en je zintuigen, haar geschenk aan ons ... Bewust omgaan met je zintuigen is het geheim tot een voller, intenser en gelukkiger leven. Als je je bewust bent van wat je doet, sta je steviger in je leven en ben je zoveel rijker. Tegenwoordig heet het mindfulness, maar het is een techniek die ook wordt toegepast in oudere sjamanistische tradities. Het is dus geen nieuwbakken modeverschijnsel. Mindfulness betekent dat je het hier en nu bewust beleeft, of het nu een positief moment is of een negatief, zonder te oordelen en zonder meteen te "doen". Je moet met je volle aandacht aanwezig zijn. In onze maatschappij zijn we heel actiegericht, en dus moeten we leren om te "zijn" in plaats van te "doen". Ervaringen zoals die van vanavond kunnen ons hierbij helpen. Het was dan ook een heel interessante avond die ik nog wel eens zou willen overdoen ...

Voordat we de cirkel opnieuw loslieten, vroeg Elenor ons om of we een energie op te wekken en door te sturen naar Isis, een priesteres die ze kent en die ziek is. We maakten een grote bal van energie die Elenor naar haar vriendin stuurde. Daarna was het tijd om terug naar beneden te gaan en te genieten van de rest van het fruit en de geweldig lekkere rijstpap met kaneel van Anthea. Die ging heel vlot naar  binnen! Anthea moet me beslist haar recept eens doorgeven ...

---

RITUEEL VAN DE ZINTUIGEN

Pre-ritueel

Alle benodigdheden voor het ritueel worden klaargezet en het altaar wordt versierd. Het altaar wordt ingericht als een Aphrodite-altaar. De deelnemers worden eerst gezuiverd en daarna één voor één geblinddoekt naar de tempel gebracht. Ze blijven geblinddoekt tot na het mysterie-werk met de zintuigen.

Zuivering van de deelnemers

De Priesteres van Aphrodite zuivert de deelnemers één voor één door hen met bronwater uit een schelp te besprenkelen en achtereenvolgens het derde oog, het hart en de handpalmen aan te raken terwijl ze zegt:

Anthea:
Gezuiverd zijt gij die het mysterie zoekt (lichaam besprenkelen)
Dat je mag zien met je innerlijke oog, want dat is de plaats waar echte wijsheid schuilt (derde oog)
Dat je Haar liefde en schoonheid mag ervaren (hart)
Dat je Haar warmte en passie mag voelen en delen (handen)
Want Zij leeft ook binnenin jou
Wees welkom!

De blinddoek wordt aangedaan en de deelnemers worden naar hun plaats in de tempel begeleid.

Oprichten van de heilige ruimte

De priesteres van Aphrodite gaat met het bronwater uit de schelp de cirkel rond en sprenkelt dit rondom. Daarna vervoegt zij de overige deelnemers in de cirkel en geven zij elkaar de hand.

Anthea:
Van hand tot hand en van hart tot hart trekken wij vandaag deze cirkel. Daar waar wij samenkomen, vormt onze verbondenheid een heilige plaats, een heilige ruimte waarbinnen wij Aphrodite gaan ontmoeten en zullen ervaren wat zij ons vandaag wil leren. Laat ons even stilstaan bij wie we zijn en waarom we vandaag samen zijn. Blessed be.

Aanroepen van de elementen

Mireille:
We vragen de aanwezigheid en bescherming van de krachten en energieën uit het Oosten
Wezens van lucht en wijsheid
Kom tot ons en help ons te begrijpen wat zich zo dadelijk aan ons zal ontvouwen.

Anthea:
We vragen de aanwezigheid en bescherming van de krachten en energieën uit het Zuiden
Wezens van vuur en passie
Kom tot ons en help ons een nieuwe realiteit te scheppen op basis van wat wij hier vandaag ervaren.

Mireille:
We vragen de aanwezigheid en bescherming van de krachten en energieën uit het Westen
Wezens van water en emotie
Kom tot ons en help ons de zegeningen te voelen die deze heilige rite in zich draagt.

Anthea:
We vragen de aanwezigheid en bescherming van de krachten en energieën uit het Noorden
Wezens van aarde en groei
Kom tot ons en help ons te groeien en te handelen met liefde en respect voor elkaar.

Invocatie van Aphrodite

Anthea:
Aphrodite, hemelse Godin, wiens schoonheid al eeuwen bezongen wordt
Hoedster van de mysteriën van liefde, sensualiteit en seksualiteit
Wij eren jou en roepen jou aan

Mireille:
Godin van verleiding, aan wie niemand kan weerstaan
Wees onze gids en laat ons delen in jouw geheimen

De kaars voor Aphrodite wordt ontstoken.

Samen:
Aphrodite Paphia, hemelse godin van liefde en verlangen
Aphrodite Charis, godin van schoonheid en bevalligheid
Ik open mezelf voor jou
Kom bij mij, kom tot mij
Laat jouw woorden weerklinken in mijn stem
En laat mijn handen jouw werk doen
Wees welkom!

Het mysterie

De deelnemers zitten geblinddoekt in een kring verlicht met kaarsen. Het is de bedoeling dat zij volledig gebruik maken van hun overige zintuigen. Terwijl de deelnemers verschillende prikkels aangeboden krijgen, moeten zijn zich zo bewust mogelijk zijn van hun andere zintuigen en van het effect dat deze prikkels op hen hebben. Tijdens het aanbieden van de prikkels wordt niet gesproken. Na het mysterie-werk mogen de deelnemers hun blinddoek verwijderen en worden de ervaringen besproken en onderling uitgewisseld.

Reuk:
2 verschillende soorten Aphrodite-olie
Appelsienen
Bakje verse aardbeien (deelnemers mogen een aardbei opeten)

Smaak:
Verse ananas
Sappige rijpe meloen
Chocolade
Rijstpap met kaneel

Gehoor:
Bosgeluiden
Stukje instrumentale muziek (Harry Potter 3, track 7 - A window to the past)

Tastzin:
Zachte sjaal
Struisvogelveer
Zijde-achtige sjaal
Knuffelsteentjes
Warmte hartjes

Als laatste krijgen de deelnemers een handmassage van een 5-tal minuten met een neutrale olie en zachte muziek op de achtergrond.

Anthea:
Maar al te vaak nemen we de prikkels uit ons dagelijks leven als vanzelfsprekend en maken we geen tijd meer om hier eens bewust bij stil te staan. Snel je eten binnenschrokken zonder écht te proeven, snel naar de auto lopen om naar je werk te gaan en voorbijgaan aan de mooie zonsopgang in de zomer, snel in de douche zonder écht te genieten van het ontspannende effect van het warme water op je huid, zelfs seks vanuit een soort van routine zonder al je zintuigen te gebruiken en écht te voelen. Pas wanneer we van één van onze zintuigen beroofd worden beseffen we wat we aan onze andere zintuigen hebben en worden we verplicht om hier bij stil te staan. Daardoor worden we ons bewust van hoe vluchtig wij vaak in het leven staan.

Als heksen en priesteressen is het net heel belangrijk dat wij al onze zintuigen goed gebruiken. Want via die zintuigen staan wij niet alleen in verbinding met de wereld om ons heen, maar komen ook allerlei impressies en antwoorden tot ons en wordt ons 6e zintuig verscherpt.

Onze zintuigen zijn een geschenk van de natuur. Bewuster bezig zijn met je zintuigen en met je lichaam is een eerbetoon aan jezelf, aan Aphrodite en aan onze Moeder die ons dit geschenk gegeven heeft. Het is het geheim tot een voller, intenser en gelukkiger leven, op alle vlakken. Er zijn zoveel leuke prikkels in ons dagdagelijks leven die ons vreugde en genot bezorgen. Als we er aandacht aan besteden en ons daar bewust van zijn, maakt dat ons leven zoveel rijker.

Bedanken van Aphrodite

Mireille: 
Aphrodite Paphia, hemelse godin van liefde en verlangen
Aphrodite Charis, godin van schoonheid en bevalligheid
Wij danken u voor uw aanwezigheid
En voor het mysterie dat wij vannacht mochten ervaren

Samen:
Vrouwe, het werk in uw naam is gedaan
Wij vragen u om ons lichaam zachtjes te verlaten
Meest schone Godin onder de Godinnen
Ga nu terug naar uw tempel bij de zee waar uw dienaars van oudsher wachten op uw terugkeer
Vaarwel!

Bedanken van de elementen

Anthea:
We danken de krachten en energieën uit het Noorden voor hun aanwezigheid en bescherming.
Wezens van aarde en groei, we wensen u vaarwel!

Mireille:
We danken de krachten en energieën uit het Westen voor hun aanwezigheid en bescherming
Wezens van water en emotie, we wensen u vaarwel!

Anthea:
We danken de krachten en energieën uit het Zuiden voor hun aanwezigheid en bescherming
Wezens van vuur en passie, we wensen u vaarwel!

Mireille:
We danken de krachten en energieën uit het Oosten voor hun aanwezigheid en bescherming 
Wezens van lucht en wijsheid, we wensen u vaarwel!

Ontbinden van de heilige ruimte

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel…

Anthea:
Van hand tot hand en van hart tot hart werd deze cirkel geopend. In vriendschap en vertrouwen kwamen wij vannacht bijeen om het mysterie te ervaren en in vriendschap en vertrouwen gaan wij straks elk terug onze eigen weg. Ik hoop dat deze ervaring jullie iets heeft bijgebracht zodat je er in je dagelijks leven ook iets mee kan doen. Geniet van het feestmaal!

Libation

Cake & wine

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam