Coven Cuisine: kip met rode biet

Rode bieten. Mijn liefste vindt ze zowaar lekker! Voor ik hem leerde kennen had ik ze nauwelijks gegeten en daarna eigenlijk ook niet. Hoe je het draait of keert, je neemt toch gemakkelijk de voedingsgewoontes over van je ouders. De Pachthofdreef staat niet bepaald bekend om zijn gezonde salades, en rode bieten worden in Vlaanderen meestal in een slaatje opgediend. Bij ons thuis kwamen ze dus nooit op tafel.

Slaatjes zijn nochtans niet echt Barts ding en dus ging ik op zoek naar een ander recept dan de obligate salade om die weerkerende rode bieten in het biogroentenpakket te lijf te gaan. Gelukkig bewaren de knollen gemakkelijk enkele weken in de ijskast.


Rode bieten zijn zo één van die groenten waar ik nooit aan denk. Dat is eigenlijk wel jammer want ze zijn best lekker als je ze goed klaarmaakt. Sommige mensen vinden dat ze een beetje naar grond smaken, maar dat hangt er maar van af hoe je ze bereidt. Bovendien zijn ze ook gezond. Behalve geweldige rode handen krijg je er gratis een hoop anti-oxidanten bij, en laat dat nu net het toverwoord van deze tijd zijn :-). De rode kleurstoffen die je handen zo spectaculair rood kleuren hebben inderdaad anti-oxidatieve eigenschappen en beschermen je lichaam tegen de negatieve effecten van vrije radicalen. En last but not least zijn ze nog eens ontstekingsremmend. Genoeg wetenschappelijke blabla dus om op zoek te gaan naar alternatieven voor het obligate rode bietenslaatje en de gekende Russische rode bietensoep. Ik moet zeggen: het was zeker voor herhaling vatbaar! Lekker!

Nodig voor 4 personen:
  • 2 dubbele kipfilets;
  • 500 ml rode wijn;
  • gewone bloem;
  • 2 klontjes rietsuiker (maar mag ook gewone witte suiker zijn);
  • bakmargarine;
  • 1 klein blikje tomatenpuree van 70 g (of 1 grote soeplepel);
  • 1 bussel lenteuitjes;
  • 4 rode bieten;
  • peper en zout;
  • rozemarijn;
  • tijm;
  • 1 laurierblad;
  • eventueel water en maizena om te binden.
Snij de kipfilets in stukken. Maak de stukken  niet te klein. Kruid met peper en zout en wentel ze daarna door de bloem. Bak de stukken kip in een pan tot ze mooi gebruind zijn.

Maak de lenteuitjes schoon en hak ze fijjn. Fruit ze zachtjes in een beetje bakmargarine.
Schil de bieten en snij ze in schijven. Doe de rode biet bij de uitjes en laat alles een paar minuutjes stoven.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.

Haal de stukken kip uit de pan en doe ze bij de groenten. Overgiet met de rode wijn, doe er de suikerklontjes bij en kruid met rozemarijn en tijm naar smaak. Voeg een laurierblaadje toe en breng alles aan de kook. Laat het geheel een half uur tot een uur zachtjes sudderen met het deksel op de pot. Let op dat er niks aanbrandt!

Haal het laurierblad uit het mengsel en check of de saus genoeg gebonden is. Indien niet, neem dan een koffielepeltje maizena en roer het met een vork in een weinig water los. Giet dat mengsel in de pot en roer goed tot de saus indikt. Klaar is kees!

Lekker met rijst maar een gekookt nieuw patatje zou ook we passen. Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam