Chinees Nieuwjaar
Het Chinese Nieuwjaar of Lentefeest (Chun Jie) is voor de Chinezen het belangrijkste feest van het jaar. Het wordt dan ook niet alleen in China zelf, maar overal ter wereld waar veel Chinezen samenwonen uitbundig gevierd. Chinees Nieuwjaar valt niet op 1 januari, zoals bij ons, maar elk jaar op de eerste dag van de eerste maanmaand van de Chinese jaartelling. Dat is elk jaar een andere datum in januari of februari, maar niet voor 21 januari en niet na 20 februari. Dit jaar start het nieuwe Chinese jaar op donderdag 3 februari. Het jaar staat in het teken van het konijn.
Tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar is het de gewoonte dat je je schulden betaalt, er nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is altijd een groot familiefeest met een maaltijd en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeautjes, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Gokken behoord tot de vaste bezigheden en kinderen krijgen kleine pakketjes met geld. De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang duren. Het lijkt wel een beetje op onze overvolle feestperiode :-)
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Volgens de legende was Nian een mensenetend monster dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en ze joegen hem weg hem met explosies, vuurwerk, en het overvloedig gebruik van de kleur rood in het huis. Zo ontstond het Chinese Nieuwjaar.
Chinees Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest, net zoals kerstmis bij ons. Chinezen uit de hele wereld komen in die periode terug naar hun familie om samen te kunnen eten op nieuwjaarsavond. Er mogen dan veel optochten en dansen zijn, maar als het er op aan komt, wordt Chinees Nieuwjaar toch vooral in huiselijke kring gevierd, met veel en lekker eten. Op de tafel komen sowieso een hoop symbolische gerechten, waaronder steeds vlees en vis. Vroeger konden veel Chinezen zich geen vlees of vis veroorloven gedurende het jaar, vlees- en visgerechten tijdens het Chinees Nieuwjaar tonen de hoop dat die het volgende jaar vaker op tafel zouden staan. In Hong Kong, dat bekend staat om zijn dumplings (een soortvan deegzakjes gevuld met vlees, vis, groenten en specerijen), wordt in één van de tijdens Nieuwjaar geserveerde dumplings een munt verstopt. Wie die dumpling krijgt heeft veel geluk het komende jaar.
Veel Chinezen hechten nog steeds veel belang aan de oude tradities, waarbij de oma officieel instaat voor het Nieuwjaarsdiner, al is de symboliek van wat op tafel staat minder belangrijk dan vroeger en wordt er veel vaker gewoon op restaurant gegeten ...
Tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar is het de gewoonte dat je je schulden betaalt, er nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is altijd een groot familiefeest met een maaltijd en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeautjes, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Gokken behoord tot de vaste bezigheden en kinderen krijgen kleine pakketjes met geld. De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang duren. Het lijkt wel een beetje op onze overvolle feestperiode :-)
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Volgens de legende was Nian een mensenetend monster dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en ze joegen hem weg hem met explosies, vuurwerk, en het overvloedig gebruik van de kleur rood in het huis. Zo ontstond het Chinese Nieuwjaar.
Chinees Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest, net zoals kerstmis bij ons. Chinezen uit de hele wereld komen in die periode terug naar hun familie om samen te kunnen eten op nieuwjaarsavond. Er mogen dan veel optochten en dansen zijn, maar als het er op aan komt, wordt Chinees Nieuwjaar toch vooral in huiselijke kring gevierd, met veel en lekker eten. Op de tafel komen sowieso een hoop symbolische gerechten, waaronder steeds vlees en vis. Vroeger konden veel Chinezen zich geen vlees of vis veroorloven gedurende het jaar, vlees- en visgerechten tijdens het Chinees Nieuwjaar tonen de hoop dat die het volgende jaar vaker op tafel zouden staan. In Hong Kong, dat bekend staat om zijn dumplings (een soortvan deegzakjes gevuld met vlees, vis, groenten en specerijen), wordt in één van de tijdens Nieuwjaar geserveerde dumplings een munt verstopt. Wie die dumpling krijgt heeft veel geluk het komende jaar.
Veel Chinezen hechten nog steeds veel belang aan de oude tradities, waarbij de oma officieel instaat voor het Nieuwjaarsdiner, al is de symboliek van wat op tafel staat minder belangrijk dan vroeger en wordt er veel vaker gewoon op restaurant gegeten ...
- Ananas: Rijkdom, geluk, goed fortuin, geluk bij gokken
- Aubergine: Ieder jaar beter
- Bamboescheuten: Rijkdom, nieuwe start
- Cashewnoten: Goud, geluk
- Chinese kool: 100 types geluk
- Druiven: Rijkdom, overvloed, vruchtbaarheid, veel nakomelingen, harmonie in de familie
- Dumpling Geluk, fortuin, reünie
- Eend: Vruchtbaarheid
- Ei: Vruchtbaarheid
- Eten gerold in sla: Snel een kind hebben
- Fa Cai ("Zwart haar groente"): Rijkdom
- Fa Guo (gestoomde cake): Heb voorspoed
- Gehaktballen: Reünie
- Gemengde groente: Harmonie in de familie
- Granaatappel: Veel kinderen
- Hele vis: Reünie
- Jujube: Voorspoed
- Kip: Voorspoed en geluk
- Longan: Veel goede zonen
- Luo Bo Gao (knolraap cake): Goed omen
- Lotuszaden: Een volle portemonnee, veel zonen
- Lychee: Nauwe banden in de familie
- Mandarijn: Fortuin, geluk
- Mosselen: Openen van nieuwe horizons
- Niangao rijstcakes: Samenhorigheid, reünie
- Oesters: Ontvangbaarheid van goed geluk
- Perzik: Lang leven. Een tweetal perziken betekent rijkdom, overvloed, lang gezond leven, veel geluk voor veel generaties
- Peultjes: Eenheid
- Pinda's: Lang leven, gezondheid, continue groei, meer rijkdom en geluk, stabiliteit
- Selderie: Hard werken
- Sinaasappel: Geluk en rijkdom
- Shitake champignon: Lang leven, kansen aangrijpen
- Sla: Voorspoed
- Tofoe (gedroogd): Blijdschap
- Ui: Intelligentie
- Vermicelli (niet gesneden): Lang leven
- Walnoten: Blijdschap in de hele familie
- Wolkenoor champignons: Lang leven
- Kip en vis worden bij voorkeur heel geserveerd, dus met kop, staart, poten, etc. omdat dit volledigheid symboliseert.
- Vers fruit is een symbool voor leven en een nieuw begin.
- Fruit met suiker staat voor een zoet begin van het nieuwe jaar. Dit fruit en andere suikersnoepjes worden geserveerd in achten op een ronde schaal. Acht is het geluksgetal en rond symboliseert saamhorigheid.
- Tofoe mag alleen in gedroogde vorm geserveerd worden, omdat verse tofoe wit is wat in China de kleur van rouw is.
Reacties