(Green) Man in tights

Deze week staat helemaal in het teken van Cannes en één van de publiekstrekkers is ongetwijfeld Robin Hood, het epos van Ridley SCott, waarin Russel Crowe zijn gladiator nog eens mag ten tonele voeren, maar dan zo'n duizend jaar later.


De film ziet er blijkens de voorfilmpjes geweldig uit - zowel letterlijk als figuurlijk :-) - en groezelig genoeg om er inderdaad "historisch accuraat" uit te zien, want dat is wat de filmmakers vooropstellen. Er is nochthans niet zoiets als dé historische Robin Hood. Zijn identiteit is in de loop der eeuwen voortdurend veranderd met de zeitgeist en net daarom is hij zo'n gedroomd filmpersonage. Het is dus helemaal niet zeker dat Robin Hood ooit echt heeft bestaan ...

In De Standaard lees ik een interessante mogeliijkheid: volgens sommigen is Robin Hood één van de vele gedaanten van Robin Goodfellow, Puck, of de ‘Green Man', de heidense vruchtbaarheidsgod die helemaal in groene bladeren is gehuld. De verering van de Groene Man was op de Britse eilanden wijdverspreid en overleefde zelfs het christendom gedurende lange tijd.

Ik lees in het artikel dat de Green Man voor de komst van het christendom gevierd werd in grote orgieën die de Saksen - de bewoners van het Engeland van toen - in de bossen hielden. Die orgieën vonden plaats rond Mayday, de dag dat de meidoorn bloeit, en moesten de bevolking van het schaars bevolkte eiland een duwtje in de rug geven. Halleluja, het gaat warempel om Beltaine! :-) Babyjongetjes die negen maanden na Beltaine werden geboren, werden Robinson, Robson of Hudson genoemd.

De lanceringsdatum van de film begin mei is dan ook alleszins goed gekozen, al betwijfel ik zeer of de filmmakers zich daarvan bewust zijn ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam