Éirinn go Brách!

Wat was dat, zeg! Na de performance van Bambie Thug op de eerste halve finale voor het Eurovisiesongfestival wist ik niet goed wat ik ervan moest denken. Mijn brein zat ergens tussen tussen WTF! en WOW! Ik vond het geweldig! :-)

In plaats van de brave liefdesliedjes die we van Ierland gewend zijn en waarmee het land al zeven keer heeft gewonnen sinds het in 1956 voor de eerste keer meedeed, kregen we nu Doomsday Blue voorgeschoteld, een spectaculaire performance met een soort van baby Maleficent die in een cirkel van kaarsen een demon lijkt op te roepen. Heel gedurfd voor zo'n katholiek land als Ierland. En het mocht ook wel, want sinds 2018 is geen enkele Ierse kandidaat meer in de finales geraakt terwijl het land nu zelfs een van de favorieten was van de bookmakers!


Ik denk dat elke heks in Europa rechter ging zitten bij het zien van deze act. Of je nu van de muziek hield of niet, onze ogen gingen allemaal naar de brandende kaarsencirkel en de vele Keltische symbolen die de 'goth gremlin goblin witch' - zoals Bambie Thug zichzelf noemt - in diens kostuum en make up had zitten: triskels, labyrinthen, sigils, ogham, enz. ... Plots werd het spannend! Wat was dat!?

Over die oghamrunen in hun gezicht (want Bambie Thug, echte naam Bambie Ray Robinson, is non binair) was het laatste woord ook nog niet gezegd. Ogham is een oud Keltisch alfabet waar elke heks al wel eens over heeft gehoord en dat bekend staat als het bomenalfabet. Als je als Ierse heks - echt of niet - naar buiten komt met Keltische symbolen op je lijf, dan kunnen die Keltische runen dus vanzelfsprekend ook niet ontbreken. En ze bleken niet gewoon een leuke Keltische make up gimmick te zijn! De zangeres vertelde tijdens een persconferentie namelijk dat die op de vingers was getikt. De oghamrunen in diens gezicht spelden immers CEASE FIRE, en dat verwees natuurlijk naar de verschrikkelijke oorlog in Gaza en de controverse rond de deelname van Israel aan het Eurovisiesongfestival. Slim gevonden en subtiel, maar blijkbaar toch niet subtiel genoeg. Je zou denken dat alleen heksen, druiden en andere pagans dat door zouden hebben, maar dat bleek dus duidelijk niet het geval. Da's eigenlijk wel goed nieuws, maar niet voor Bambie Thug.

 

Om niet uitgesloten te worden omwille van het brengen van een politieke boodschap, want dat mag niet op het Eurovision podium van de European Broadcasting Union, moest die diens oghamrunen vervangen. Dat deed die ook, het werd tijdens de finale enkel CROWN THE WITCH (waar wij uiteraard niks op tegen hebben :-)). In het ogham zit geen W, dus werd slim gebruik gemaakt van dubbele U's: CROUUN THE UUITCH. Dat hadden we graag zien gebeuren! Éirinn go Brách!


Bron:

https://www.irishtimes.com/ireland/2024/05/12/bambie-thug-impresses-the-scholars-with-ogham-messaging/Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam