Het verhaal van Blodeuwedd

 Als we denken aan Beltane, dan denken we natuurlijk ook aan dansen rond een meiboom en het kiezen van een meikoningin. Zo’n meiboom werd traditioneel gemaakt van meidoorn. Die boom staat in deze periode normaal gezien helemaal in bloei. Zijn stekelige takken staan vol prachtige witte bloemetjes. Die zouden helpen om gebeden naar de hemel te helpen sturen. Toverstokken gemaakt van dit hout zijn dan ook zeer krachtig. Meidoorn kan gebruikt worden voor bescherming, liefde en huwelijksspreuken. De bloesems van de meidoorn worden gebruikt in spreuken voor vruchtbaarheid en geluk (en geluk bij het vissen!). Ze zouden ook zeer erotisch zijn voor mannen. 

In zijn boek The White Goddess schrijft Robert Graves dat de meidoorn wordt beschermd door een godin, Blodeuwedd, die bekend staat als de meikoningin. Net als Bloddeuwedd ziet de meiboom er fantastisch en lieflijk uit maar onder het oppervlak zitten scherpe doornen voor wie niet oplet.

Blodeuwedd kennen we uit de Mabinogion. Haar naam betekent in het Welsh "Flower-Faced", een samengestelde naam van blodau "bloemen" + gwedd "gezicht"), en dat mag je letterlijk nemen want ze werd door de magiers Math en Gwydion (jawel, Merlijn de tovenaar) speciaal gemaakt uit bloemen voor Lleu Llaw Gyffes, de Welsh variant van de Ierse Lugh en de Gallische Lugus, een zoon van Arianrodh die door zijn moeder was vervloekt zodat hij nooit met een sterfelijke vrouw zou trouwen (één van een aantal vervloekingen die hem zouden beletten koning te worden, tenzij zijn moeder het toeliet, maar dat is weer een ander verhaal). Maar dat was dus zonder nonkel Merlijn gerekend, die Lleu gelukkig wilden zien en daarom aan de slag gingen om de vloek van zijn moeder te omzeilen en een ideale vrouw voor hem te creëren. Dat werd dus Blodeuwedd, gemaakt uit negen bloemen – een magisch getal:

  • Eik voor vruchtbaarheid, veel kinderen en een lang leven.
  • Moerasspirea voor een lieve en zachte natuur
  • Brem voor bescherming en zuivering, voor het aanvaarden van de veranderingen die het leven met zich meebrengt
  • Bonen voor mannelijke viriliteit
  • Netels voor healing en een goede gezondheid, maar ook om haar én zijn passie op te wekken
  • Kastanje voor plezier in de kleine dingen, liefde
  • Sleutelbloem voor innerlijke en uiterlijke schoonheid
  • Meidoorn voor vrouwelijke seksualiteit (erotisch voor mannen, weet je nog? Geen wonder dat Gwydion de bloesems gebruikte in zijn magisch werk om Blodeuwedd te maken)
  • Klis als bescherming tegen negatieve invoeden

Als je het lijstje leest, dan lijkt het wel de Welsh versie van de Stepford Wives! Gwydion maakte voor Lleu een lief mooi meisje dat kinderen kon baren zonder dood te gaan, nergens om kloeg, zijn was en plas deed, een bom was in bed, hem kon troosten als hij een pijntje had en hem verder zijn gang liet gaan. Geen wonder dat dat fout afliep! De mooie Blodeuwedd werd verliefd op iemand anders en plotte samen met haar minnaar de dood van haar echtgenoot. Je zou het haar bijna vergeven. Natuurlijk gebeurde dat alles niet ongestraft: Gwydion veranderde haar in een uil. 

The making of Blodeuwedd (John Henry Frederick Bacon, ca 1905)
 

Vindication of Blodeuwedd

(door Maranda Wabik)


An owl’s wing, a flower’s petal.

Change of seasons, the cold half of the year turns to warmth.

She flies on white wings, a snowy owl.

Once made of nine blooms, then Queen in Sovereignty, bestowing leadership to Llew.

Happy marriage for a time, until meeting Gronw.

True love taught freedom.

Blodeuwedd betrayed by time,


Her sins are known, but her true sin was desiring freedom!

In the warmth She is Faery Queen

In the cold She is Owl.

Always, She is Sovereign to herself!


---

Bronnen:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam