Wie is de Morrigan?

Deze week vieren we Samhain en in ons ritueel willen we de Morrigan aanroepen. Amara Fay is een priesteres van deze Godin en aangezien zij één van de trekkers is van ons open Samhain jaarfeest, is het ook logisch dat we met Haar werken. Daar ging de Morrigan zelf zeker ook van uit :-)

De Morrigan kan vele gedaantes aannemen, vaak die van een raaf of een kraai, maar ook van een mooie jonge vrouw of een griezelig oud wijf, een vogel, een wolf, een paling of een koe. Ze is een shapeshifter en kan zowel op het droge, in het water als in de lucht verschijnen, de drie aspecten van de wereld volgens de Kelten, en dat toont ook al meteen aan hoe machtig deze Godin is. 


De Morrigan is eigenlijk niet één maar drie Godinnen: ook haar zussen Badb (Baev) en Macha (Ma’ka) en de Morrigu worden The Morrigan genoemd (en soms ook Nemain). De drie zussen Badb, Macha en Morrigu staan gezamenlijk bekend als de drie Morrigans. 

Badb (Baev) betekent ‘Fighting Lady’ en zij is een Godin van de strijd, de oorlog en de dood. Ze is ook een Godin van profetieën, zowel van de naderende dood van iemand als van periodes van strijd en vrede. Zij kan een voorbode  zijn om je er op te wijzen dat je alert en op je hoede moet zijn. Zij vertoont zich vaak als kraai of raaf. 

Macha (Ma’ka) betekent ‘machtige vrouw’ en is een moedergodin, een Godin van de soevereiniteit, vruchtbaarheid, van geboorten, van profetieën, druidisme, magie en ook van de oorlog, de strijders en de dood. Dat lijkt misschien een tegenstelling maar dat is het niet: de vruchtbare groene grasvlakten waar de koninklijke paarden lopen, kunnen ook strijdvelden worden. Paarden zijn voor de Kelten heilige, koninklijke dieren en wie koningen zegt, zegt tribale politiek en oorlog. Zij herinnert je er aan om je opportuniteiten te bekijken en in jezelf te blijven geloven en door te zetten.  

Morrigu is een strijdgodin. Ze wordt vaak in verband gebracht met veediefstallen, maar voor de Kelten was vee onlosmakelijk verbonden met oorlogsvoering en vruchtbaarheid. Veediefstallen - om kudden te kruisen en zo betere beesten te krijgen, vruchtbaarheid! - waren het belangrijkste onderdeel van de strijd en oorlogsvoering tussen verschillende clans. Vee, vruchtbaarheid en oorlog zijn in de oude verhalen altijd met elkaar verbonden. Ze wordt ook de koningin onder de Goden genoemd, die in het Faery paleis van de Tuatha De Danann woonden. 

De Morrigan is echter niet alleen een oorlogsgodin maar ook een vredesgodin. Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog, vrede is ook vrijheid, vrijheid van angst, vrijheid van onderdrukking, vrijheid van geweld. 

De Morrigan kan je helpen om de overwinning in de strijd te behalen, maar ze doet dat niet voor niets, je moet er voor vechten. Ze geeft je aansporing en kracht op de juiste momenten. Ze kan ondersteunend zijn, maar pusht ook om door te gaan en grenzen te verleggen. De Morrigan vertegenwoordigt een spiritualiteit, een levenshouding, die niet alleen maar lief is, maar die strijdbaar is, die geen onzin accepteert, die kritische vragen durft stellen, die grenzen stelt. Dat is waar de Morrigan voor staat: vechten voor gerechtigheid, daadkracht, voor het behoud van vrijheden en verworvenheden. Een heel hedendaagse Godin dus.

De Morrigan is overigens niet alleen machtig bij ons, mensen, maar ook bij de onsterfelijken zoals Faeries en Goden en is in staat om moeiteloos van de ene wereld naar de andere te reizen. De uitgelezen Godin dus om ons tijdens Samhain bij een reis naar een andere wereld in een visualisatie te begeleiden. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam