Zwart zout

Dat zout zuivert en negatieve dingen afweert wisten we al. Het wordt gebruikt om de cirkel te zuiveren, in heksenflesjes die negatieve spirits moeten tegenhouden, om kristallen te zuiveren, enz. ... 

De boosterversie van zout is zwart zout. Dat zwart zout wordt gebruikt in hoodoo en santeria, en ook in onze eigen volksmagie, om alles wat negatief is te “vangen”. Het is geen gewoon zout maar een bewust gemaakte mengeling met een ritueel doel. Het is niet eetbaar en je mag het dus zeker niet verwarren met Hawaiaans zwart lavazout dat ook zwart is maar eigenlijk gewoon een speciaal steenzout is zoals Perzisch blauw zout of Himalayazout.

Traditioneel is het zwarte zout uit de grimoires een mengeling van zout en zwart ijzerschraapsel uit gietijzeren potten. Dat ijzer zorgt voor een extra kick bij het weghouden van slechte spirits. Denk aan de verhalen over ijzer dat dodelijk is voor elfen ... Je kan het op zichzelf gebruiken om te zuiveren en jezelf te beschermen maar ook toevoegen aan mengsels die je maakt voor bescherming. Het zwarte zout versterkt de beschermende werking van je mix.

In de oude volksmagie wordt zwart zout gebruikt om “heksen” en alles wat met hekserij te maken had af te weren. Heksen stonden synoniem met alles wat verkeerd kon gaan in de wereld, van misgeboorten, vieze ziekten, wolven die schapen opaten, tot misoogsten, overstromingen en erger. Het heeft me dus altijd al geïntrigeerd dat die heksen altijd - als ze niet op een bezemsteel zitten -  worden afgebeeld terwijl ze in zo’n grote zwarte gietijzeren ketel staan te roeren, terwijl algemeen werd aangenomen dat ijzer en (slechte) spirits niet goed samengaan. Maar dat terzijde ...

 


Zwart zout kan je kant en klaar kopen. Je vindt het onder verschillende namen: simpelweg zwart zout, heksenzout, Hoodoo zout, santeria zout, sal negro, enz. ...

Maar je kan het ook gemakkelijk zelf maken, zelfs als je geen gietijzeren potten in je keuken hebt staan of die niet wil beschadigen (zoals ik). Het belangrijkste is dat je iets hebt om het zout zwart mee te kleuren en dat je er terwijl je het maakt je intentie in steekt.

Wat heb  je nodig:

  • 2 delen zeezout
  • 1 deel zwartsel

Dat kan zijn: ijzerschraapsel, asse, houtskool, donkere aarde van een driesprong, zwarte peper, ... of gelijk welk ander zwart poeder dat je mengsel zwart kleurt. Gebruik geen vloeibaar zwartsel: daarin lost het zeezout gewoon op, geen goed idee dus. Veel heksen maken een mix van verschillende ingrediënten en gebruiken dus meer dan één zwartsel, of voegen nog extra beschermende kruiden toe, zoals rozemarijn of kaneel.

Zwarte peper wordt wel meer gebruikt om ongewenste personen weg te houden, negatieve energie te verdrijven en algemeen voor bescherming. Het zit ook dikwijls in heksenflesjes. Het wordt in verband gebracht met het element lucht en de planeet Mars (en heeft dan ook een mannelijke energie).

Je kan asse gebruiken van je haardvuur, uit je barbecue, van kooltjes waar je wierook op brandt, ... maar als het even kan is het wel aangewezen om asse te gebruiken met een link naar het doel van je zwarte zout. Denk aan asse van beschermende kruiden die je gebruikt hebt om te smudgen of van een zuiverende wierookmengeling. Sommige heksen sparen de asse van hun wierook, smudgesticks en andere magisch gebruikte vuurtjes op om die hiervoor te gebruiken.

Ook het kooltje onder je wierook is een prima ingrediënt. Houtskool is gelinkt aan zowel de elementen vuur, lucht en aarde en is zuiverend (en niet alleen spiritueel, ook lichamelijk. Ooit houtskoolpastilles moeten slikken nadat je als kind verkeerde bessen had geplukt? Ik wel :-)). 

We gebruiken voor het maken van zwart zout zeezout omdat dat de meest pure vorm van zout is. Maar als je geen zeezout hebt, gebruik dan grof steenzout zoals himalayazout.

Als je al je ingrediënten hebt verzameld is het tijd voor de kitchen witch!

Doe het zeezout in een kom. Als je liever een fijner mengsel hebt, doe het zout dan in een vijzel en maal het tot het zo fijn is als je wil.

Voeg nu één voor één de andere ingrediënten toe, beetje per beetje, waarbij je je focust op je intentie. Sommige heksen gebruiken hiervoor een stukje palo santo, maar dat hoeft niet (zeker als je uit principe liever geen palo santo koopt omwille van het milieu). Ik gebruik hiervoor een tak van de rozemarijnstruik in mijn tuin, maar andere planten die ook zuiverend en beschermend werken en die dus aansluiten bij het doel van je zwart zout zijn ook prima. En je hoeft je niet in bochten te wringen om aan rozemarijntakken te komen: een gewone lepel is ook goed :-) 

Als je klaar bent met het mengen, kan je er eventueel nog een extra laagje bovenop gooien door te chanten of een extra intentieverklaring over op te zeggen. En dan is het helemaal klaar voor gebruik.

Als je het niet meteen gebruikt, kan je het bewaren in een glazen bokaal tot je het nodig hebt.

Het zout dat je gebruikt hebt in een ritueel of voor bescherming, ook het restje dat na afloop misschien nog in de kom zit, moet je op de goede manier “weggooien” en zeker niet opnieuw gebruiken. Het heeft zijn doel bereikt en is “op”. Als het ging om algemene bescherming van je huis & haard, dan kan je het begraven in je tuin. Heb je het gebruikt in een spell om negativiteit te vangen of te binden, dan wil je de rest van die spell liever niet in je buurt hebben (negatieve energie is nogal hardnekkig en heeft de neiging om te blijven plakken). Je kan het dan begraven op een plek in de wilde natuur ergens ver weg van je woonplaats, of het in stromend (belangrijk!) water gooien. In hoodoo wordt aangeraden om het zout te begraven op een kruispunt of in een kerkhof. Soms wordt het verbrand (vuur zuivert natuurlijk), maar dan moet je de asse die overblijft wel ergens weg van je huis begraven en die zeker niet gebruiken voor een volgende batch zwart zout!


Bronnen:Reacties

Populaire posts