Elfenhaar

Een vriend van mijn broer noemde mijn haar ooit in een ver verleden "net stro", iets waar ik toen erg beledigd over was. Nu, dertig jaar later, vat ik het op als een compliment want het is nog altijd dik en vol :-) En ook heel lang ondertussen. Sinds corona ben ik immers niet meer naar de kapper geweest. Ik ben niet zo'n held in het plannen van mijn leven en daar horen ook afspraken met de kapper bij. Ondertussen komt mijn haar dus al tot ergens halverwege mijn rug. 

Elke avond ga ik slapen met een dikke vlecht - zoals de zusjes Bennet in Pride and Prejudice - en elke ochtend kam ik die weer netjes helemaal uit. Dat moet ook want anders zijn de knopen binnen de kortste keren niet meer te tellen.

Sommigen noemen dat elfenhaar (elf-locks of fairy-locks) of heksenhaar (witch-locks) - al heb ik dat altijd natuurlijk, haha. Elfenhaar zijn knopen die 's nachts terwijl je slaapt op onverklaarbare wijze in je haar zouden verschijnen en waarvan wordt gezegd dat ze zijn veroorzaakt door elfen (of heksen). Niet per ongeluk maar met opzet. Ook paarden kunnen er last van hebben. Dergelijke aandacht van het kleine volkje is dus niet echt positief. Maar het bracht evengoed ongeluk als je de knopen ging ontwarren, en al zeker niet met een borstel (met je handen was misschien nog net toegestaan). Net als bij kauwgom moest je de knopen er dus gewoon uitknippen!


In Amerika noemen sommige heksen met een Keltische afkomst die dreadlocks dragen hun haar ook elf-locks of fairy-locks. Dat vinden heksen uit Keltische streken als Ierland, Bretagne of Groot-Brittannië heel raar, want zij zien elfenhaar als een teken van ongeluk (om nog maar te zwijgen van culturele toe-eigening want alles wat Keltisch klinkt is cool, zo lijkt het wel).

Elfen zijn niet persé de lieve lilliputmensjes met de vlindervleugeltjes uit de tekenfilms. In de folklore zijn elfen gevaarlijke, wispelturige wezens die ons soms helpen en soms net het omgekeerde. Die traditionele elfen die volgens de folklore zorgen voor elfenhaar zijn wezens die mensen soms gewoon voor hun plezier pesten. Of hen straffen voor wat zij zien als overtredingen  met ziekte, waanzin of zelfs de dood. Denk maar aan al die niet zo kindvriendelijke verhalen! 

Elfenhaar is dus een teken van ongeluk. Wie er last van heeft krijgt meestal de raad om zich 's nachts te beschermen door bijvoorbeeld een voorwerp van ijzer naast je hoofdkussen te leggen. Dat houdt de elfen weg want die kunnen niet tegen ijzer.

Niet alle elfen zijn uiteraard kwaadaardig, maar als ze zich 's nachts bezig houden met het knopen van je haar, dan weet je dat ze het niet goed met je voorhebben, zeker niet als je doodmoe opstaat met een hoofd vol knopen. Geef mij maar stro.


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam