Wiegende webben

Het is het begin van de herfst en dan is het weer zo ver: de tuin hangt vol met kruisspinnen. De beesten beginnen in de zomer als kleine bruine dropjes maar nu zijn ze duimgrote monsters geworden met veel te veel poten. Ze kunnen er natuurlijk niet aan doen dat ze er zo creepy uit zien. In tegenstelling tot hun harige huisvriendjes durven ze van de schrik ook wel eens te bijten als je ze wil pakken. Dat helpt ook niet bepaald voor hun imago.

Gisteren keek ik gefascineerd toe hoe één van hen met grote precisie een prachtig web aan het bouwen was. Ik stond met ingehouden adem te kijken. Draadje voor draadje plakte ze de fijne draadjes vast in een schitterend rond wielweb. Dat web is haar trots en haar leven, letterlijk, want het is één van de factoren die bijdragen tot haar succes. De kruisspin is niet voor niets één van de succesvolste spinnen in Vlaanderen. Dat web ziet er misschien fragiel uit, maar toch is het dat niet. Omdat het zo sterk en elastisch is, blijven ook grotere insecten erin hangen, een buitenkansje voor de kruisspin.

Bron: http://www.wenature-hd.nl/data/gallery/insects/garden-spider/4369bx14.jpg
Spinnen lokken als vanzelf een gruwelreactie uit en dat zou puur instinctief zijn. Ze staan in een spirituele contekst dan ook dikwijls symbool voor allerlei negatieve dingen: dood, hel en verdoemenis. Denk aan de verhalen uit West-Afrika: daar is de spinnengod Anansi zo’n beetje de plaatselijke Loki, soms grappig, soms niet boosaardig maar als puntje bij paaltje komt een niet te vertrouwen lepe bedrieger.

In andere culturen is dat dan weer helemaal niet zo. In het oude China stond de spin  symbool voor geluk: als zo’n beestje aan zijn draad naar beneden kwam gezakt, werd dat gezien als een boodschap die uit de hemel naar beneden kwam. Dikwijls staan ze als vlijtige wevers ook symbool voor het manipuleren van het lot. In het oude  Rome droegen handelaars amuletten met spinnensymboliek: spinnen brachten immers geluk en voorspoed. Dat wordt ook in de volksmond nog gezegd: een spinnetje dat het ongeluk heeft met haar draadje op je te landen zou voorspoed en geluk in geldzaken met zich meebrengen.

Die voorspoed komt ook tot uiting in een overvloedige oogst, en die wordt natuurlijk binnengehaald in de spinnenperiode. Misschien is het dus zo erg nog niet als er wiegende kruisspinwebben tussen de appelbomen hangen. Met het kruis op hun bolle rug lijken ze wel humeurige ambassadeurs van moeder aarde.

Meer weten:











Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam