Huis-, tuin- en keukenmagie: de kracht van rozemarijn

Het hek van onze tuin begint er al wat triest uit te zien. De mooie rode bladeren van de wingerd zijn al bijna allemaal afgevallen en alleen de dorre bruine stengels zitten nog rond de spijlen van het hek gedraaid. Wat een contrast met de rozemarijnstruik die naast het hek staat. Sinds ik een tweetal jaar geleden een uitgeblust plantje achteraan in mijn stadstuintje heb geplant, is dat armtierige plantje uitgegroeid tot een grote struik die in de winter helemaal groen blijft. Waar in rituelen groenblijvende planten worden gebruikt, zoals een dennentak bijvoorbeeld, ben ik dus nogal geneigd om een tak van mijn fiere rozemarijnstruik te gaan knippen.

Rozemarijn kan in theorie nochtans niet zo goed tegen en strenge winter. Bij temperaturen onder -10° Celcius vriest hij kapot. Rozemarijn is dan ook één van de typische Provençaalse kruiden uit ons keukenkastje en in de Provence vriest het een pak minder dan hier. Rosmarinus Officinalis, zoals zijn naam officieel klinkt,  komt oorspronkelijk uit de kuststreken van de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Rosmarinus betekent ook ‘dauw van de zee’, waarschijnlijk omwille van zijn mooie blauwe bloemetjes en omdat hij tegen de rotsen aan de kust groeide. En officinalis betekent natuurlijk dat hij geneeskrachtig is.

Rozemarijn is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt, en niet alleen maar in de keuken. Je vindt rozemarijn terug in talloze mythes, magische en geneeskundige recepten en oude tradities. De Romeinen brandden het al als wierook tijdens ceremonies en rituelen. Ze kroonden er de hoofden van hun huisgoden mee (samen met laurier en mirte). Het zijn trouwens zij die de rozemarijn naar onze streken brachten toen ze die dappere Galliërs kwamen verslaan.

Rozemarijn is één van de “belangrijke” kruiden. Het is één van de oudste wierookplanten en het kan gelijk welke andere plant vervangen in  een kruidenmengeling voor magisch gebruik of in een ritueel. Het wordt dikwijls gebruikt als vervanger van Frankincense. De oude Franse naam van de plant verwijst hier overigens naar: hij heette toen niet romarin maar incensier.


Gimme love!
In de volksmagie wordt rozemarijn gebruikt voor alles wat met de liefde te maken heeft. Die link zit al meteen in de naam: ‘dauw van de zee’ legt meteen een verband naar de Romeinse godin Venus en de Griekse Aphrodite. Met rozemarijn trek je liefde aan. Je kan bijvoorbeeld droomkussentjes maken met rozemarijn om in je dromen een toekomstige geliefde te zien. En wie een zakje met rozemarijn in zijn onderbroek steekt, kan er een seksuele partner mee aantrekken :-).

Om de liefde naar je bed te lokken (of daar te houden) kan je takjes rozemarijn samenbinden met een rood lint en die onder de matras steken. Als je vijf takjes samenbindt en onder je matras steekt, geef je meteen ook een boost aan je vruchtbaarheid! Vrouwen die nood hadden aan zo’n extra boost, maakten een offertje door een muntstuk naast een rozemarijnstruik in de grond te stoppen.  Niet alleen vrouwen, ook dieren kregen met rozemarijn te maken. Om hun vruchtbaarheid te garanderen werden zij in de lente met een rozemarijntak als het ware vruchtbaar gemept! Rozemarijn werd dus ook met veel goesting gebruikt om mooie bruidskransen van te maken, al was de betekenis daar veel kuiser: eeuwigdurende trouw :-)




Forever and ever…
En zo zijn we aanbeland bij een tweede verwijzing: de eeuwigheid. Omdat rozemarijn groen blijft in de winter (voor zover de plant niet kapot vriest natuurlijk), werd hij in verband gebracht met het eeuwige leven. Dat is één van de redenen waarom het een plant is die je wel vaker tegenkomt op zuiderse kerkhoven, en zelfs soms bij ons. Ook bij ons wordt rozemarijn immers gezien als een symbool van herdenking, het levend houden van herinneringen aan iemand die naar de andere wereld is vertrokken. Het gebruik om takjes rozemarijn mee in het graf te gooien – in plaats van de witte rozen van vandaag – komt daar vandaan. William Shakespeare laat het Ophelia in zijn beroemde theaterstuik Hamlet zeggen voordat ze zelfmoord pleegt: “There's rosemary, that's for remembrance. Pray you, love, remember.” 


Dat herdenken heeft te maken met herinneren én onthouden. Al sinds mensenheugnis – zeer toepasselijk :-) – wordt rozemarijn gelinkt aan alles wat met het geheugen en het niet vergeten van iets te maken heeft. Ondertussen weten we dat daar ook een wetenschappelijke reden achter zit. Zeer recent onderzoek heeft immers aangetoond dat het carnozinezuur in rozemarijn de hersenen kan beschermen tegen hersendegeneratie en dementie. Om maar te zeggen dat ze nog zo dom niet waren, die ongeletterde boertjes van weleer.

Studenten kregen dus van hun moeder een zakje met rozemarijn mee omdat dat zou helpen bij het studeren. Om diezelfde reden wordt nog steeds een heleboel rozemarijnthee gedronken in de examenperiode (niet te zuipen, die handel, maar het houdt je wel scherp! :-)). Rozemarijn is een stimulerend kruid dat een oppepper geeft aan al wie (over)vermoeid is of in een dip zit. Het is niet voor niets mijn favoriete geurtje als we maandag in het bubbelbad zitten als deugddoende afsluiter van ons wekelijks zwempartijtje. Het wordt door herbalisten dikwijls verwerkt in opwekkende tonics omdat het je geest helder maakt zodat je ook beter beslissingen kan nemen. Denk aan het fameuze Hongaars water dat de Hongaarse koningin Elizabeth van haar “verlamming” afhielp. Rozemarijn stimuleert ook de creativiteit bij wie vastgeroest zit en een boost nodig heeft.


Van mijn erf!
Alle goeie dingen bestaan uit drie en dat geldt ook voor het gebruik van rozemarijn in de volksmagie. Vrouwen gaven hun man een takje rozemarijn mee als ze op zakenreis gingen. Dat was drie voor de prijs van één: als uiting van hun liefde, om zich ervan te verzekeren dat hun liefste hen niet zou vergeten en om hem te beschermen onderweg.

Rozemarijn werd gebruikt ter bescherming tegen alles wat ongewenst was. Het is zelfs één van de belangrijkste kruiden als het om afweer en bescherming gaat. Van rozemarijn werden kransen gemaakt en opgehangen aan of boven de voordeur om te beschermen tegen slechte invloeden in huis. Er werd rozemarijn onder het bed gelegd (al was dat – toegegeven – ook om goeie seks af te smeken :-)). Droomkussentjes met rozemarijn houden overigens nachtmerries tegen (en als bonus droom je van je lief, fantastisch toch?). En rozemarijn in je kleerkast houdt motten weg!


Rozemarijn werd inderdaad beschouwd als een reinigend kruid. Het werd in de middeleeuwen gedragen als bescherming tegen ziekten en epidemieën, tegen kwaadaardige spirits en negatieve energie in al zijn vormen. Dieven gebruikten bijvoorbeeld rozemarijnazijn als ontsmettingsmiddel als ze pestslachtoffers gingen beroven. Denk ook aan de afwerende heksenflesjes waarin dikwijls rozemarijn wordt verwerkt. Ondertussen weten we dat het kruid inderdaad een antibacteriële en antiseptische werking heeft. Tot ver in de 20ste eeuw werd rozemarijn overigens nog in ziekenhuizen gebrand omwille van het zuiverende effect. Dat kan je nog altijd doen tijdens een traditionele lenteschoonmaak: gooi alle ramen open en ga rond met brandende rozemarijnwierook om alles wat niet kosher is uit je huis weg te jagen (al gaat je partner waarschijnlijk ook lopen van de rook :-). Lang geleden werd rozemarijn mee uitgestrooid met het stro dat de vloer van de huizen van weleer bedekte.  Een restant hiervan vinden we terug in de oude gewoonte om onder de tapijten en onder de kussens van de zetels takjes rozemarijn te leggen. Je kan je huis ook helpen reinigen door in alle hoeken van alle kamers regelmatig een beetje rozemarijnpoeder te strooien.

Rozemarijn wordt echter niet alleen gebruikt voor het reinigen en zuiveren van je huis maar ook van jezelf. Het is één van de kruiden die heksen traditioneel zouden gebruiken om zichzelf mee te reinigen alvorens ze een ritueel gingen doen. Geen nood, je handen wassen met rozemarijnzeep werkt ook :-)


Dokter?
Rozemarijn is zodanig veelzijdig dat we haast zouden vergeten dat het ook een geneeskrachtige plant is :-) Het is een stimulerend kruid dat lichaam en geest zuivert en een oppepper geeft.

Rozemarijn is echter niet alleen psychisch maar ook fysiek stimulerend. Het verbetert de bloedcirculatie en wordt dan ook veel gebruikt in massageolie en lotions om de ongemakken van stramme spieren en pijnlijke gewrichten te verzachten. Het gedistilleerde vocht van rozemarijnbloemen werd verwerkt in pijnstillende zalven. In de volksmond wordt dan ook gezegd dat rozemarijn “verwarmt”.  Om een “koud hart” te verwarmen moest je volgens de overlevering een rozemarijntak verbranden in de vlam van een kaars.

Om het allemaal even op een rijtje te zetten:

  • Rozemarijn heeft een versterkende werking op lever en gal en wordt gebruikt bij indigestie, maagpijn, dikke darmontsteking, spijsverteringsproblemen, winderigheid en krampen;
  • is urinedrijvend en zorgt voor het afdrijven van vocht;
  • stimuleert het hart en de bloedsomloop en wordt gebruikt tegen lage bloeddruk, erectiestoornissen en andere kwalen die gelinkt zijn aan de bloedcirculatie;
  • verzacht de pijn van reuma, jicht, spierpijnen;
  • verbetert het gezichtsvermogen;
  • werkt bij verkoudheid en chronische luchtweginfecties;
  • wordt gebruikt bij nerveuze klachten en stimuleert de zenuwen en het geheugen;
  • stimuleert de hoofdhuid en bevordert haargroei;
  • wordt gebruikt bij lusteloosheid, vermoeidheid, algemene zwakte, duizeligheid, draaierigheid, hoofdpijn.

En dan ben ik waarschijnlijk nog wel wat vergeten …


PASPOORT Geslacht: Mannelijk

  • Planeet: Zon
  • Element: Vuur
  • Goden: Venus
  • Gebruikt voor: liefde, geheugen, zuivering & bescherming



Bronnen:
http://herbalriot.tumblr.com/post/53191266546/magickal-uses-of-rosemary
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/rozemarijn.htm
https://www.tuinkruiden.net/rozemarijn-is-paranormale-beschermer/
http://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_rozemarijn.htm
http://www.kruidengeneeskunde.be/rozemarijn.html
http://www.ziezozon.com/zo-gezond/rozemarijn-maakt-dat-je-weer-zin-krijgt
http://www.spiritualspells.com/herbs-book.html
Hongaars water: http://webmaidensgrimoire.blogspot.be/2014/01/eau-de-cologne.html
Rozemarijnwierook: http://www.ehow.com/how_6208139_make-rosemary-incense.html


Reacties

Unknown zei…
Tof! Alles wat ik weten wou😃

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam