Amuletten en talismans

In Thailand hangt in elke auto een bloemenslinger aan de achteruitkijkspiegel. In Turkije is dat een blauw oog. Mijn oma draagt een kruisje om haar hals. Stijn Stijnen, ex-keeper van Club Brugge, droeg altijd dezelfde versleten blauwe trui voor elke match. Sommige mensen noemen het bijgeloof, maar al zolang als er mensen zijn, worden voorwerpen gebruikt om geluk te brengen of juist slechte invloeden af te weren. Het gebruik van amuletten en talismans is oeroud en universeel. Er mag dan lacherig over worden gedaan, de meeste mensen gebruiken ze nog altijd.

De woorden talisman en amulet worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar ze zijn eigenlijk niet hetzelfde. Talismans zijn voorwerpen die opgeladen worden met energie om positieve krachten in gang zetten en verandering ten goede te brengen (bijvoorbeeld liefde, succes, gezondheid, geld, enz. ...), terwijl amuletten juist het tegenovergestelde doen en negatieve energie afweren en beschermen tegen slechte invloeden. Met andere woorden: talismans brengen geluk, amuletten beschermen tegen ongeluk. Denk aan het botje van een zwarte kat dat mensen vroeger in hun broekzak meedroegen om zich te beschermen tegen het kwaad (omdat zwarte katten geacht werden de verpersoonlijking van het kwaad te zijn).

Beschermende amuletten uit Nepal. Ze bevatten papieren mantra’s die gedompeld zijn in saffraanwater, vervolgens gedroogd, gevouwen en omwikkeld met zijden draad, en tenslotte gezegend door een Boeddhistische Lama. De amuletten kunnen om de hals gedragen worden, meegenomen in je handtas of portefeuille of opgehangen of neergelegd worden op een speciale plek in huis, kantoor of auto.
Het woord amulet komt van het Latijnse woord ‘amuletum’, dat ‘manier van beschermen’ betekent. Amuletten zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten: hout, steen, aarde, bot, kruiden, schelpen, papier, enz. ... Ze kunnen heel simpel zijn – een papiertje met een sigil in je portefeuille, of gewoon een gedroogd klavertje vier – of juist heel complex – een mojobuidel met halfedelstenen, kruiden, enzoverder. De meeste amuletten en talismans zijn klein genoeg om gemakkelijk gedragen te worden in je broekzak of als sieraad. De spirits wier hulp werd ingeroepen of die gelinkt waren aan het gewenste effect werden in vroeger dagen dikwijls mee verwerkt in een talisman (zoals bijvoorbeeld de traditionele Sint-Christoffelpenning die veel mensen meenamen als ze op reis gingen).

Talismans en amuletten zijn gemakkelijk te maken. Het is gewoon een andere toepassing van magick, dus als je de klassieke stappen van elke vorm van magick volgt, is het poepsimpel:

Stap 1: Formuleer je intentie.
Zoals in elke vorm van magie is dit eigenlijk de belangrijkste stap. Je moet exact bepalen wat het doel is van je magie. Als je een talisman of een amulet maakt, moet je dus precies gaan benoemen wat het gewenste effect is van je talisman of amulet. Wees specifiek over het doel maar zorg ervoor dat je je niet vast pint of een welbepaalde manier om dat doel te bereiken.

Probeer in één of twee woorden te omschrijven wat je wil aantrekken met je magie. Voor een talisman kan dat bijvoorbeeld zijn: vriendschap, liefde, invloed, geluk, goede gezondheid, ... Als je een amulet maakt om je te beschermen tegen een ongewenste invloed, dan beschrijf je in zo weinig mogelijk woorden welk doel het amulet zal dienen, zoals bijvoorbeeld: psychische bescherming, persoonlijke veiligheid, veilig reizen, ...

Het wordt aangeraden om talismans of amuletten te maken voor die dingen waar je op dat moment mee worstelt, omdat het dan gemakkelijker is om ze op te laden met energie.

Stap 2: Denk na over de basisvorm van je talisman of amulet
Hoe je talisman of amulet er uit ziet hangt helemaal van jezelf af, maar hij moet wel voldoen aan een aantal criteria: hij moet gemakkelijk mee te nemen zijn in je broekzak, je portefeuille of je handtas, of te dragen als een sieraad. Hij moet passen bij je intentie. En je mag hem best mooi vinden :-), zeker als je hem gaat dragen als een sieraad.

Neem het voorbeeld van een talisman om rijkdom aan te trekken. Dan kan je opteren voor een bankbiljet of een geldstuk als vorm van je talisman: dat past bij de intentie die je hebt geformuleerd en je steekt een bankbriefje gemakkelijk weg. Of je kiest voor het muntstuk of voor het briefje, hangt echter af van je persoonlijke voorkeur.

Je kan kiezen voor een “lege” basis, zoals een stukje blanco papier of een schijfje metaal. Dat heeft an sich niks met je doel – rijkdom – te maken tot je er misschien een speciale sigil of een planetair zegel van Saturnus op tekent. Dat is stap 3.

Stap 3: Bepaal de inhoud
Zelfs als je hebt gekozen voor een vorm die al een intrinsieke band heeft met het doel van je amulet of talisman, dan nog moet je hem “eigen” maken, dat wil zeggen dat je hem zodanig moet personaliseren dat hij je eigen magisch voorwerp wordt. Dat kan door een eigen toets te geven aan het design van het voorwerp of door er een eigen inscriptie aan toe te voegen. Je kan hiervoor woorden, beelden of een combinatie van alletwee gebruiken. Hoe eenvoudig of hoe ingewikkeld ook, dat maakt niet uit, als je extra toevoegingen voor jou persoonlijk maar het doel van je talisman of amulet symboliseren.

Neem nu het voorbeeld van de talisman voor het aantrekken van rijkdom. Je zou ervoor kunnen kiezen om een bankbriefje te maken door met groene inkt (traditioneel gelinkt aan succes en aan geld – er is een reden waarom de dollarbiljetten groen zijn gedrukt :-)) een groot EURO-teken te tekenen. Maar misschien teken je liever een grote eik omdat je eiken associeert met rijkdom en voorspoed, en wie weet kan je in plaats van bladeren wel EURO-tekens aan de takken van de eik tekenen ...

Oefen eerst een beetje en probeer wat dingen uit vooraleer je je talisman of amulet maakt, tot je helemaal zeker bent dat dit “het” is.

Een Arabische talisman voor liefde, rijkdom en gezondheid.
Stap 4: Het maken van je talisman of  amulet
Vanaf deze stap zijn we bezig met het “echte” magisch werk en dat betekent dat we zorgen voor een bepaalde “magische” sfeer. Zorg ervoor dat je niet kan worden gestoord, trek een cirkel, brand wierook, ... alle dingen die je normaal gezien zou doen als je magie gaat beoefenen. Focus je volledig op wat je gaat doen: sigils tekenen op perkament, een tekening graveren in een metalen plaatje, woorden naaien op een wollen buidel, .. whatever. Neem er je tijd voor, doe je best. Een talisman of een amulet is geen kunstwerk, dus je hoeft niet te balen als de letters wat scheef staan ofzo. Het belangrijkste is dat je je volledig concentreert op de achterliggende betekenis van wat je aan het tekenen, graveren, naaien, boetseren, ... bent en de intentie die er in zit.

Stap 5: het opladen van je amulet of talisman
Net als elk magisch voorwerp moet je ook je talisman of amulet opladen met je eigen energie om hem te activeren. Het is pas door er je energie in te steken dat je er een magisch voorwerp van maakt. Eigenlijk is het hetzelfde als met sigils werken. Zorg ook bij deze stap dat je niet kan worden gestoord en dat je geconcentreerd kan werken. Trek een cirkel, steek kaarsen aan, alles wat nodig is.

Maak het jezelf comfortabel, leg je talisman of amulet voor je. Sluit je ogen, haal diep adem en center jezelf. Visualiseer dan dat het doel van je amulet of talisman als is bereikt. In het geval van een talisman om rijkdom aan te treken, zou je jezelf kunnen zien in verschillende situaties die voor jou rijkdom symboliseren. Hou het gevoel dat je nu hebt vast en laat het je helemaal vullen met een stralend wit licht.  Het licht straalt helderder en helderder naarmate dat gevoel je meer en meer vult. Als je zeker bent dat het niet helderder meer kan, open dan je ogen, neem je talisman of amulet vast en visualiseer hoe het witte licht in je amulet of talisman vloeit. Zie hoe de talisman of amulet oplicht in stralend wit licht. Sluit dan je ogen weer en ontspan je opnieuw. Blijf rustig zitten tot je voelt dat je klaar bent om weer verder te gaan met je leven van alledag :-)

Je hebt nu een straf magisch voorwerp gemaakt, je eigen talisman of amulet. Je draagt hem terwijl je gaat werken, de kinderen oppikt van school, naar je moeder rijdt voor de wekelijkse koffieklets, boodschappen doet op zondagochtend, enz. ... Elke keer dat je aan hem denkt of dat je amulet of talisman je opvalt, visualiseer je opnieuw het stralende witte licht dat uit je tekening of inscriptie straalt, net als tijdens het opladen ervan. That’s it.


Bronnen:
https://www.heinpragt.com/symbols/amulet.php
http://rubriek.nl/mind/talismannen-en-amuletten/
http://www.kreafyslibrary.com/talismanic-magick/how-to-make-magickal-talismans-and-amulets-part-1



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam