De doos van Pandora

Elke keer als Arcadia met een nieuwe lesgroep start, is het weer uitkijken naar de naam die de lesgever aan de groep geeft. Dat zijn namen die uiteraard geïnspireerd zijn door de spirituele achtergrond van de lesgever en dat is bij deze groep niet anders. Anthea werkt met Aphrodite, de godin van de schoonheid en de liefde uit het Griekse pantheon. De naam van de nieuwe lesgroep komt dan ook uit de Griekse mythologie: Pandora.

De doos van Pandora
Toen Zeus aan Prometheus en zijn  broer Epimetheus vroeg om de mens te maken, togen ze vlijtig aan de slag. Ze maakten de mens en lieten die los op de aarde. Jammer genoeg gedijde hij niet zo geweldig. Prometheus stal een brandende fakkel van de Olympus en gaf die aan de mens zodat die zich beter zou voelen. Zo schonk Prometheus de mensheid het vuur.

Toen Zeus dat vernam was hij woest. Hij wilde de man straffen voor zijn impertinentie maar hij wilde Prometheus en Epimetheus niet beledigen. Dus bedacht hij een list: hij vroeg aan Hephaistos om uit aarde en water een vrouw te maken. Dat was Pandora. Alle goden schonken haar speciale gaven:  van Athena kreeg ze intelligentie en talent, Aphrodite zorgde ervoor dat ze even mooi was als een godin en de andere goden schonken haar goud en mooie kleren. Van Hermes kreeg ze de spraak maar hij zorgde er ook voor dat ze nieuwsgierig werd, iets dat de man tot nu toe niet was geweest.

Toen Pandoa ‘af’ was, gaf Zeus haar cadeau aan Prometheus maar die rook onraad. Het was een té mooi geschenk. Hij weigerde en hij raadde zijn broer aan om hetzelfde te doen. Maar toen Zeus Pandora door Hermes naar Epimetheus liet brengen, was die zo onder de indruk dat hij haar als vrouw aanvaardde. Zeus gaf aan het bruidspaar een kruik  waarin alle ongelukken van de wereld zaten opgesloten, met de boodschap dat die niemand konden treffen zolang het vat gesloten bleef. Maar door haar nieuwsgierige natuur kon Pandora zich niet bedwingen: ze opende het vat en aan het mooie leven van de  mens kwam een eind. Alleen de hoop zat nog in de fles toen ze snel snel de dop er terug op deed. Zo wordt verklaard waarom mensen zelfs bij de grootste rampen en ongeluk zich toch rechtop houden aan de hoop.

Het is niet moeilijk om in dit verhaal een gelijkenis te zien met het verhaal van Eva en de boom der wijsheid. Hun nieuwsgierige natuur leidde beide vrouwen naar een keuze die uiteindelijk uitmondde in transformatie en verandering. Het is tekenend dat het steeds de vrouwen zijn die de sleutel zijn voor die verandering! In plaats van braaf in een gouden kooi te blijven zitten, moest de mens zijn eigen pad gaan, een zoektocht die niet altijd gemakkelijk en soms verschrikkelijk moeilijk is maar wel altijd vol hoop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam