Dansen met de voorouders (Samhain)

Toen ik in een boek van Willow Polson* las over een Samhain ritueel waarin de reis naar de dodenwereld echt "live" werd uitgespeeld, voelde ik het prikken. Ik zag het al helemaal voor me! Enthousiast begon ik te plannen en mensen te contacteren: die jarenlange LARP-ervaring kwam goed van pas en iedereen was even enthousiast. Het hielp natuurlijk wel dat de meeste van onze echtgenoten ook thuis zijn in het LARP-milieu :-)

De toeters en bellen waren snel in orde: een geschikte locatie, figuranten, kostuums, geluid&licht, enz. .... en tot mijn grote verbazing lukte het wonderwel om dat allemaal geheim te houden voo de meisjes van Arcadia! Alleen Elenor, Eirinn en ikzelf wisten wat er zou gaan gebeuren. De LARP-echtgenoten vonden het geweldig dat ze voor één kee meer wisten over een heksenavondje dan hun heksenvrouwen zelf :-)

Toen dat allemaal in kannen en kruiken was, was het misschien wel wat jammer dat we dat zo enkel voor onszelf zouden houden. Omdat we tijdens de Arcadia studiedag hadden beslist om opnieuw wat meer naa buiten te komen als coven, maakten we er dus een open ritueel van waarop we niet alleen bevriende covens zoals Ni D'Jenatche op uitnodigden, maar ook oudgedienden van Arcadia die ondertussen hun eigen weg waren gegaan en iedereen die zin had om met ons mee te komen vieren.

Terwijl Eirinn en Elenor de "gasten" ontvingen in de bar, was ik - geschminkt en wel - backstage de laatste losse eindjes aan het wegwerken. Het maken van een geloofwaardige sluier tussen de werelden was iets minder evident dan het was geweest in mijn hoofd :-)

Ik had totaal geen zicht op de hoeveelheid mensen die zou komen meevieren. Toen de ene na de andere "levende" de dansruimte binnenkwam, was ik verbaasd. Ik denk dat we met meer dan 25 waren! Het werd gezellig druk. Eirinn, Elenor en ikzelf liepen rond en tussen de trance dansers. Ik was toch blij dat ik het weekend ervoor nog mee was gaan trance dansen bij Els en Aernout van Wellspring :-)

Toen was het tijd voor de dansers om weer naar de gewone wereld te vertrekken. Nadat Eirinn en Elenor het ritueel verder afwerkten, gingen ook de "doden" genieten van het cake&wine buffet.

Het was de eerste keer in jaren dat we onszelf met Arcadia terug op de kaart hadden gezet en ik moet zeggen: het was meer dan geslaagd!


* POLSON, Willow, Pagan Rituals, Scripts And Inspiration For All Occasions, Citadel, 2004, 224pp.

---
ALGEMENE INFO:

Vanavond vieren we Samhain, het Keltische nieuwjaarsfeest. De Galliers noemden het feest Samainos. De Kelten vierden verschillende oogstfeesten, waarvan Samhain het laatste is. De laatste verse producten werden bijeen gesprokkeld en dieren die de winter niet konden overleven werden geslacht en het vlees ervan werd ingezouten.

Met dit feest werd de overgang gevierd van de zomer naar de winter. Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. “De Kelten rekenen in nachten en in winters” schreef Julius Caesar. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang en hun jaar startte met Samhain, als het jaar zijn donkerste periode in ging.

Het feest houdt verband met de cyclus van het leven. Tijdens deze donkere periode kan de aarde zich voorbereiden op een nieuw begin. Daarom is het ook geschikt om dan voor het eigen leven terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen voor een nieuwe start.

Samhain gaat dan ook over transformatie en wedergeboorte, een begrip dat voor de Kelten een evidentie was. De donkere mythische schoot waaruit alle leven ontstaat en ook weer naar terugkeert werd door de Kelten voorgesteld als een eeuwige ketel: de Ketel van Dood en Wedergeboorte (de typische heksenketel :-)). Op Samhain komt Lugh, de zonnegod die zichzelf op Lughnassadh (Lugunassatis voor de Galliërs onder ons) heeft opgeofferd om vruchtbaarheid af te smeken, aan in het dodenrijk.

Er wordt gezegd dat tijdens Samhain de grens tussen de werelden vervaagt en wezens uit die werelden gemakkelijker de oversteek naar onze wereld kunnen maken. Daarom werd er eten voor de deur gezet voor de elfen en andere natuurgeesten, om hen gunstig te stemmen.

Op Samhain worden ook de doden vereerd: de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden is dan op zijn dunst. Er worden kaarsen gebrand op de vensterbank zodat onze voorouders hun weg naar huis kunnen vinden. Het is dan ook gemakkelijker om met de doden te communiceren en dat is wat wij vandaag gaan doen.

---
BRIEFING FIGURANTEN:

Vanavond gaan we de mensen uitnodigen om via een dans in trance te raken en zo samen met hun voorouders te dansen en met hen te communiceren. Daarvoor hebben we beroep gedaan op een aantal externe mensen, die we hierbij supergraag allemaal bedanken:
  • Guardians of the veil: Gerard V. & Dave B.
  • Make up voorouders: Gerard V.
  • Voorouders (“dansers”): Sofie L., Bart V., Danny H., Ed B.
  • Soundtrack trance dans & contact Cultureel Centrum: Bruno B. 
  • Lampen & materiaal aankleding: Jan M.

Praktisch:
De gasten die voor dit ritueel werden uitgenodigd, weten niet wat we gaan doen. Het zou dus fijn zijn als de informatie in deze briefing nog eventjes geheim bleef ...

We spreken af in het Cultureel Centrum Ter Schelde, Fromentinstraat 2 te Antwerpen Linkeroever om 18u00.

We gebruiken verschillende ruimtes in het cultureel centrum:
  • Ontvangst van de deelnemers in de bar vooraan (rechts als je het cultureel centrum binnen komt), cake & wine (bar): verantwoordelijke: Elenor.
  • Start van het ritueel in de zaal achter de bar: verantwoordelijke: Eirinn.
  • Trance dans in de achterste zaal: verantwoordelijke: Bryd.
Om 18u00 kleden we eerst de verschillende ruimtes aan. Het gaat vooral om het plaatsen van sfeerverlichting. Enkel de aankleding van “The Veil” en de trance dans ruimte (met het voorzien van een  strook tapijt die de ruimte afbakent waarin de mensen kunnen dansen) zal meer tijd in beslag nemen.


Aankleding bar (18u00)
  • Tafelschikking: tafels & stoelen voor feestje achteraf
  • Buffet voor cake & wine (mee te brengen door de gasten)
  • Mandje voor bijdrage
  • Zwarte doeken (TBC) als tafelkleden
  • Kaarsjes op de tafels voor sfeer (Bryd)

Aankleding zaal start ritueel (18u00)
  • Licht: lampen  sfeerlicht (lampen Jan M.)
  • PC met zachte achtergrondmuziek (Bryd, muziek Elenor
  • Gekleurde lampjes (elementen) (Bryd)
  • Mooie kaars voor midden van de cirkel (Elenor? Eirinn?)
  • Wierook Nag Champa +  wierookhoudertje (Bryd, Elenor, Eirinn)
  • Altaartje met symbolen voor de elementen: steen, pluim, kaarsje, kommetje water (Elenor) + foto’s overleden dierbaren (meegebracht door iedereen)

Aankleding tweede gangetje naar achterliggende zaal – The Veil (18u00)
  • Doeken om sluiers voor te stellen, verschillende lagen dik: ophangsysteem? 
  • Kostuums Guardians of the Veil (Gerard, Dave), indien mogelijk zwarte vleugels en latex hamers
  • Blauwe & witte schmink guardians (Gerard)
  • Wierook Nag Champa + wierookhoudertje (Bryd, Elenor, Eirinn)
  • Sfeerlicht (lamp Jan M.)
  • Eventueel blacklight als overgang naar achterste kamer
  • Bron: aardewerken kom met water (Bryd)

Aankleding achterste zaal – trance dans zaal (18u00)
  • Salie om te branden (Elenor)
  • Vaatje om salie in te branden (Elenor)
  • PC voor trance dans muziek + soundtrack (Bruno)
  • Box voor muziek (Gerard)
  • Blacklight (Bruno, Jan M.)
  • Sfeerlicht: lampen Jan M.
  • Rode tapijtstroken voor afbakenen van trance dans ruimte (Eirinn)
  • Drums: djembe Lin? (Gerard), ratels (Elenor), sjamanendrum (Elenor), belletjes (Bryd), ...
  • Ouderwets aandoende kledij voor dansers (voorouders): mee te brengen door de dansers
  • Zwarte en witte make up (doodshoofden) voor dansers (Gerard)

Vanaf 19u00 komen de mensen die figureren (Guardians, dansers/vooorouders) niet meer in de bar om te vermijden dat de deelnemers al kunnen zien wat er staat te gebeuren.

Vanaf 19u00 voorziet Gerard iedereen van make up:

Guardians of the Veil (Gerard, Dave): worden blauw geschminkt cfr. de Etruskische bewakers van de dodenwereld/een soort van Walküren. De Wachters van de onderwereld dragen een pantser en zijn zwaar bewapend om levenden en doden terug naar hun kant van de sluier te schoppen. Zij dragen traditioneel een grote hamer en hebben vleugels.



Voorouders: kijgen een zwart gezicht met een wit dodenmasker/doodskop cfr. Baron Samedi (bedoeling is dat dit oplicht onder de blacklight) en eventueel idem op de armen/handen. De voorouders dragen liefst ouderwetse kledij om het contrast met de levenden zo groot mogelijk te maken (hen werd gevraagd om in het wit te komen, als symbool voor de zuiverheid). Mag Middeleeuws, steampunk, whatever zijn, als het maar “echt” aanvoelt, dus geen fantasy figuren.


Vanaf 20u00 arriveren de deelnemers aan het ritueel, dus vanaf 20u00 staan we allemaal standby.

---
START VAN HET RITUEEL

Het ritueel start in de zaal achter de bar. Verantwoordelijke voor het goede verloop van dit “klassieke” stukje ritueel is Eirinn.

Elenor zorgt voor een zacht achtergrondmuziekje. De deelnemers zetten zich in een cirkel. In het midden van de cirkel staat een kaars (veilig in een potje!) die het vuur symboliseert.

Zuivering en wijding

Alle deelnemers zetten zich rond het “vuur”. Elenor zuivert de cirkel en de aanwezigen met palo santo. Iedereen concentreert zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra.

Eirinn:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden volgen, nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Elenor: 
Zusters en broeders,
Luister naar de stem van uw hart en van uw ziel
Laat liefde u openen voor wat ge zoekt en hoopt te vinden.
Geef u over aan de kracht die binnenin u leeft,
Want deze kracht leeft in u sinds uw eerste dag op deze aarde,
Uw unieke kracht als mens onder mensen.
Stel u open,
Voel de kracht
Laat de energie door uw hart stromen en voel hoe die ons nu verbindt

Trekken van de cirkel en verwelkoming

De deelnemers geven elkaar één voor één de hand, duimen naar links:
Van hand tot hand trek ik deze cirkel ...

Eirinn:
Van mens tot mens,
Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be

Hamamelis:
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten en de spirits van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

Elenor:
Vanavond geven wij ook een extra warm welkom aan de krachten van onze voorouders. Vanavond eren wij hen die voor ons zijn gekomen want wij zijn de oogst van wat zij hebben gezaaid en daar zijn wij hen dankbaar voor.
Blessed be.

Allen:
Blessed be.

Iedereen draait zich naar de juiste windrichting en steekt de armen in de lucht om het element in de cirkel te verwelkomen.

Verelna: WESTEN/WATER:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
We vragen voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Westen, voor het element Water, om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
(Steekt  de elementenkaars aan)

Yza: NOORDEN/AARDE:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
We vragen voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Noorden, voor het element Aarde, om de Cirkel te verlichten en sterk te maken
(Steekt  de elementenkaars aan)

Juniper: OOSTEN/LUCHT:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
We vragen van hen voor iedereen in onze cirkel een heldere geest.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Oosten, voor het element Lucht, om de Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
(Steekt  de elementenkaars aan)

Una: ZUIDEN/VUUR:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
We vragen voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Zuiden, voor het element vuur, om de Cirkel te verlichten en te verwarmen
(Steekt  de elementenkaars aan)

Eirinn:
(Athame wordt in de lucht gestoken, of vingers naar omhoog gestoken)
Wij groeten en verwelkomen u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.
(Athame wordt in de grond gestoken, of met de vingers de grond aangeraakt)
Wij groeten en verwelkomen  u aan, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.
(Athame wordt met de punt op het hart gelegd, of de hand op het hart gelegd)
 Wij groeten en werwelkomen u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt.

Allen:
Blessed be

Op het altaar staan symbolen voor de elementen:
Elke priesteres die een element heeft aanroepen,gaat dat symbool halen: een steen voor het element aarde, een kaars voor het element vuur, een schaaltje water voor het element water en een bos veren voor het element lucht. De priesteres keert terug naar haar plek in de cirkel, draait zich naar de winrichting, steekt het symbool in de lucht, als het ware om het aan te bieden/te tonen uit respect voor het element. Vervolgens maakt de priesteres contact met het element en geeft het deosil door in de cirkel, zodat iedereen contact kan maken met de elementen. Als het symbool terug bij de heks in kwestie komt, dan buigt ze respectvol naar de winrichting alvorens het symbool terug op het altaar te zetten.

Magisch werk : dansen met de voorouders

Alle deelnemers krijgen een kaarsje. Het is de bedoeling dat ze dit tijdens de prefaze van het magisch werk gaan aansteken.

Centraal in de ruimte staat een groot altaar, waarop vele foto’s van overledenen staan, bloemen, geschenken, wierook. Alle dansende deelnemers zijn in het wit gekleed en blootvoets. Iedereen heeft een geldstuk of een ander offer van metaal bij zich. We dansen in een ritueel voor de voorouders.

Eirinn:
Samhain is het laatste oogstfeest. Vanaf nu zal het donker het halen van het licht. Dat is noodzakelijk om een nieuwe balans te vinden zodat we een nieuwe cyclus kunnen ingaan en dankbaarheid, vreugde en wijsheid kunnen zaaien. Oogsten is immers geen eindpunt maar de start van weer iets nieuws. Elke oogst draagt in zich de kiemen van de oogst van volgend jaar. Zo gaat de spiraal van leven, dood en wedergeboorte weer verder.

We moeten beseffen dat wij allemaal onsterfelijk zijn: we zijn onderdeel van een steeds terugkerende cyclus van dood en wedergeboorte. Wij zijn slechts wie we zijn dankzij hen die ons voor zijn gegaan. Wij zijn de kiemen die zijn gegroeid uit onze voorouders. Zij hebben met hun leven de basis gelegd waardoor wij kunnen groeien en ons ten volle ontplooien. Hun hoop voor de toekomst leeft voort in ons.

Vanavond gaan we contact maken met die voorouders. We steken allemaal een kaarsje aan en zetten dat op het altaar zodat onze voorouders ons kunnen vinden. Dan gaan we samen op reis naar de onderwereld om daar contact te maken met de mensen die we liefhebben en die al naar die andere wereld zijn gegaan. Op Samhain is de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden immers op zijn dunst. Dat contact maken gaan we doen door te dansen met onze voorouders.

Aansteken van de kaarsjes. Iedereen zet zijn kaarsje op het altaar.

Elenor:
Een kleine briefing, want als we gaan reizen naar de onderwereld hebben we misschien wel nood aan een mini-reisgidsje.

We starten onze reis met een spiraal, de eenvoudigste vorm van een labyrint. De spiraal is een oeroud symbool dat in vrijwel alle culturen en op alle coninenten voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat spiralen dikwijls in stenen zijn gekerfd die op specifieke momenten door zonnestralen werden bestraald. De zon maakt om de drie maanden een spiraalvormige beweging, dus men gaat er van uit dat spiralen te maken hebben met de verering  van de zon. Ze zijn een symbool voor evolutie en groei, en in die zin staat het dansen of lopen van een spiraal of van een labyrint ook voor ons eigen leven.

Eirinn neemt ons mee in een spiraaldans naar het midden van het labyrint: de onderwereld.

We starten met de intentie onze voorouders te eren – je overleden ouders of grootouders, nonkels en tantes, broers en zussen of andere familie. Allen stierven ze en we eren hen vanavond met ons lichaam, met ons levende pompende hart, met de tranen die ons lichaam weent.

De spiraaldans brengt ons naar de grens van de onderwereld. Net zoals in de mythe van de draad van Ariadne, moeten we het monster in het labyrint overwinnen om de schoonheid en de liefde in het centrum te bereiken. Wij gaan het monster overwinnen om de liefde van onze voorouders te bereiken.

Het enige dat je moet doen is Eirinn volgen tot aan de grens, waar je door de sluier gaat. Doe net hetzelfde als wat Eirinn doet. Zorg dat je een metalen offer (een geldstuk) mee hebt voor de wachters. Bedenk wie in de onderwereld voor jou kan instaan: je overleden oma, je tante, een ander overleden familielid . Eens in de onderwereld sluit je je ogen en geef je je over aan de muziek. Kijk in je hoofd wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en laat je helemaal gaan. Je zal zien dat je dans wordt beantwoord en dat je overleden dierbaren met je zullen communiceren via de dans.

Het is de bedoeling dat je je ogen gesloten houdt en niet kijkt naar de anderen. Er is geen enkel oordeel. Het maakt niet uit hoe je danst of beweegt. Langs de rand liggen stukken tapijt. Als je die voelt betekent dat dat je aan de rand van de ruimte bent gekomen en terug wat naar binnen moet bewegen. Als je tegen iemand anders aanbeweegt, dan kan dat geen kwaad zolang het niet te bruusk is. Wij blijven buiten de trance om een oogje in het zeil te houden en de dans te begeleiden.

Als je het signaal hoort, wil dat zeggen dat je mag terugkomen. Neem je tijd. Als iedereen terug is, maken we een lange rij, en gaan we hand en  hand opnieuw naar boven.

Elenor zet muziekje op. Eirinn neemt de hand van de persoon die links van haar staat, die neemt de hand van de persoon links van haar, enz. ... tot we een lange slang hebben. Op de maat van de muziek bewegen we traag in de vorm van een spiraal. Elenor komt laatst. 

Eirinn leidt de deelnemers naar het gangetje naar de achterliggende ruimte. Daar staan 2 wachters, de bewakers van de sluiers (“Guardians of the Veil”) die de doorgang versperren.

Guardian 1 (Gerard):
Halt, sterveling, keer terug vanwaar gij komt. Gij zijt hier niet op uw plaats.

Eirinn laat de persoon achter haar los en stapt naar voor. Zij zegt welke overledenen voor haar kunnen instaan:
Ik ben Eirinn, kleindochter van (voornaam en naam grootmoeder) en (voornaam en naam grootvader) en van (voornaam en naam grootmoeder) en (voornaam en naam grootvader). Zij staan voor mij in. Laat mij door.
Eirinn toont haar metalen offer (geldstuk) en gooit dat in de bron (aardewerken kom met water).

Guardian 2 (Dave):
Uw voorouders staan voor u in. Gij zijt vrij.

De wachters gaan opzij, Eirinn gaat verder doorheen de sluiers. De wachters houden zo iedereen tegen.

Achter de sluiers horen we de drums. Er zijn figuren (voorouders) traag aan het bewegen op het ritme. Eens alle deelnemers binnen zijn – Elenor is de laatste – en in de trance dans zitten, gaan zij uit de afgebakende zone. Zij maken mee geluiden op het ritme: ratels, drum, belletjes, rainstick, ... Elenor, Eirinn en Bryd letten op de dansers.

Van zodra het eindsignaal klinkt, maken de deelnemers een lange rij, hand in hand, en neemt Eirinn de slang mee naar boven, langs de wachters. Terug in de eerste zaal, gaat het ritueel verder.

Grote Rite & zegening van het brood

Elenor, Eirinn:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
Want alles heeft zijn evenwicht
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik de twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

De kelk wordt daarna de cirkel rond gegeven. 

Elenor:
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons vruchtbaarheid, overvloed, kracht, gezondheid, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde.

Het brood wordt daarna de cirkel rond gegeven.

Bedanken van de elementen

Eirinn: 
Wij danken u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt
Wij danken u, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.
Wij danken u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.

Hamamelis:
We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Elenor:
We danken speciaal de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen, voor de liefde die we vanavond mochten ervaren.

Una: ZUIDEN:
We danken de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
De priesteres bedankt het element in kwestie en blaast de fakkel uit.

Juniper: OOSTEN:
We danken de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
De priesteres bedankt het element in kwestie en blaast de fakkel uit.

Yza: NOORDEN:
We danken de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
De priesteres bedankt het element in kwestie en blaast de fakkel uit.

Verelna: WESTEN:
We danken de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
De priesteres bedankt het element in kwestie en blaast de fakkel uit.

Allen:
Gegroet en vaarwel.

Openen van de Cirkel

Aan de deelnemers wordt gevraagd elkaar de handen te geven en de cirkel te vormen. Iedereen stuurt de energie van de cirkel terug door zijn wortelchakra naar de aarde.

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Eirinn:
Van mens tot mens,
Van hand tot hand openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen
Blessed be

Cake & wine

Buffet met appeltaart, noten, pastasalade ... allemaal producten gerelateerd aan de oogst!
De figuranten en Bryd komen erbij :-)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam