Coven Cuisine : Dublin Coddle


Vandaag is het Saint Patrick’s Day of Lá Fhéile Pádraig in het Iers-Gaelisch, de nationale feestdag van Ierland. Die valt altijd op 17 maart en wordt over de hele wereld gevierd met veel feestgedruis en vooral veel drank :-) De feestvierders dragen groene kleding en rare groene hoeden, zoals Ierse kabouters blijkbaar plachten te dragen, omdat de kleur groen geassocieerd wordt met Ierland. En ook om het groene klavertje, dat één van de symbolen van Ierland werd en waar Saint Patrick steevast mee wordt afgebeeld, kan je vandaag niet heen. Vandaag geldt Sint-Patrick als de belangsrijkste Ierse heilige. Volgens de legende gebruikte hij dat klavertje als symbool voor de goddelijke drie-eenheid binnen het katholieke geloof. Saint Patrick is één van de beroemdste heiligen en niet alleen in Ierland. Dat komt uiteraard voor een groot deel omdat de Ieren uitgezwermd zijn over de hele wereld omdat het in Ierland armoe troef was.

Hij leefde in de vijfde eeuw na Christus. Waar hij werd geboren is niet helemaal zeker, maar het was alleszins niet in Ierland. Daar werd hij op zijn zestiende mee naar toegenomen door Ierse “heidenen”, als slaaf. Volgens de Fransen werd hij geboren in Gallië, al is het volgens historici waarschijnlijker dat hij afkomstig is uit een Romeinse familie in Schotland. Volgens de overlevering keerde hij terug naar de plek waar hij geboren was en we weten dat hij naar Gallië ging nadat hij wist te ontsnappen. Hij spendeerde daar vijftien jaar als leerling van Sint-Germanus van Auxerre, waar hij in 417 tot priester en in 432 ook tot bisschop werd gewijd. In Frankrijk wordt hij overigens nog steeds vereerd, vooral rond de stad Saint-Patrice, die naar hem werd vernoemd. Saint-Patrice ligt niet ver van Tours en de mensen daar geloven  dat Patricius een neef was van Saint-Martin van Tours en als monnik in de abdij van Marmoûtiers woonde, waar zijn oom abt was. Sint Patrick werd door Paus Celestinus I naar Ierland gestuurd om dat heidense eiland te kerstenen, en dus keerde hij terug naar Ierland om het christendom zelfs op de meest afgelegen plaatsen waar nog nooit een priester was geweest te komen verkondigen.

Sint Patrick bracht een christendom dat niet zozeer de focus legde op de zonde, zoals de katholieke kerk later wel deed, maar eerder op de vreugde en het vieren van de schepping, iets wat veel beter aansloeg in een land waar de religie volledig in het teken stond van de natuur. In het christendom van Sint Patrick is de hele wereld heilig, als de unieke creatie van God, net zoals heksen de dag van vandaag de wereld bekijken. Als hij niet druk bezig was met het organiseren van de nieuwe katholieke kerk in Ierland, reisde hij het hele land af om te preken, les te geven, kerken en abdijen te bouwen. Hij leefde een eenvoudig leven, zonder rijkdom en overvloed, en stierf uiteindelijk in 461.

Wat mij ook aanspreekt in Sint Patrick is dat hij helemaal niet aangestoken lijk door die angst voor het vrouwelijke waar de hele katholieke kerk van doorwrocht is. Hij ziet integendeel de kracht van vrouwen en prijst hen daarvoor. Dat in een tijd waarin kerkvaders als Augustinus vrouwen lijken te beperken tot een personificatie van de verleiding van het vlees. Volgens sommige theologen is Sint Patrick de eerste man na Jezus zelf die consistent positief sprak over vrouwen!

Een extra reden dus om Sint Patrick te gedenken en hoe kan je dat beter doen dan met een feestje! Uiteraard hoort daar Guiness bij en een eenvoudig maar  smakelijk gerecht met aardappelen, de groente die de Ieren van de hongersnood heeft gered. Wat dacht je van deze Dublin Coddle, een gerecht uit de pubkeuken van Dublin dat dateert uit de 18de eeuw. ‘To coddle’ betekent iets traag laten koken, en het past dus perfect bij die slow cooking trend van vandaag. Het is absoluut geen licht gerecht – steek dat dieet maar eventje sop zak – en sommigen noemen het lachend een hartaanval in een bord. Er zijn evenveel recepten van als er pubs zijn in Dublin en elke huisvrouw heeft uiteraard het beste coddle recept van de wereld :-) Het is alleszins poepsimpel en lekker. Laat het smaken! Beannachtaí na Féile Pádraig oraibh!



Nodig voor 4 personen:

  • 1 bouillonblokjes (runds)
  • 500 ml water
  • Bakmargarine of olie
  • 8 dik gesneden sneden hesp (of 500g hespblokjes) – Je kan ook spekblokjes gebruiken als je dat lekkerder vindt. 
  • 4 worsten
  • 2 ajuinen
  • 400g aardappelen
  • 2 wortelen
  • Verse peterselie
  • Zout & peper

Laat de oven voorvewarmen op 220°.

Pel de ajuinen en snij ze in ringen. Laat ze op zacht en glazig bakken in een beetje bakmagarine.
Snij de plakken hesp in dobbelsteentjes. Snij de worsten elk in twee of drie stukken. Doe het vlees bij de ajuin. Blijf roeren zodat de worstjes en de hespblokjes een mooi kleurtje krijgen maar de ajuin niet aanbrandt.

Schil de aardappelen en snij in plakjes. Doe hetzelfde met de wortelen. Hak de peterselie fijn.

Neem een ovenschotel en doe daarin een laagje van het vleesmengsel. Leg daar bovenop een laagje wortel dat je besprenkelt met v ergehakte peterselie en daar nog boven een laagje aardappel. Herbegin opnieuw met een laagje vlees, een laagje wortel en een laagje aardappel. Het maakt niet uit hoeveel laagjes er in de pot zitten maar zorg er wel voor dat het bovenste laagje er eentje is van aadappelen.

Laat het buillonblokje oplossen in 500 ml water en giet de bouillon voorzichtig over de aardappelschotel. Ben je een beetje avontuurlijk, dan kan je de bouillon vervangen door Guiness. :-)

Doe een deksel op de schotel of dek af met aluminiumfolie en zet de schaal gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven. Open daarna voorzichtig het deksel om te zien of de schotel  niet uitgedroogd is. Indien nodig de je er nog een scheutje kokend water bij maar niet te veel! Draai het vuur dan zachter naar 175° en laat nog 30 minuten verder sudderen met het deksel op de pan.

Strooi versgehakte peterselie over de stoofschotel en seveer met brood. Machtig!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam