The Goddamn Particle

De hele wetenschappelijke wereld staat op zijn kop: in het CERN in Zwitserland heeft men eindelijk het zogenaamde God-deeltje ontdekt. Het wat?!

Heel onze moderne fysica draait rond deeltjes: fermions, quarks, leptons, bosonen, enz. ... Ze is vervat in een standaardmodel waarin al die deeltjes en de krachten die ze bijeenhouden in materie worden beschreven. Alleen ontbrak er nog iets. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Al die deeltjes die kleiner zijn dan een atoom moesten dus òòk massa hebben. Dus moest er nog een exra deeltje zijn, een boson, dat ervoor zorgt dat alle andere deeltjes in het universum massa hebben. Alleen kon niemand dat bewijzen...

In 1964 stelden de Belgische wetenschappers Robert Brout en François Englert al dat er zo'n deeltje moest bestaan. Uiteindelijk ging de Schotse wetenschapper Peter Higgs met de naam lopen: iedereen ging op zoek naar het Higgs-boson want als zou blijken dat het niet bestond, stonden de fundamenten van de moderne fysyca op losse schroeven!

Dat is de reden waarom dit deeltje ook het God-deeltje wordt genoemd. Die naam komt oorspronkelijk van Nobelprijswinnaar Leon Lederman, die onderzoek deed naar neutrino's, nog zo'n soort van kleine deeltjes. Hij schreef er een populair-wetenschappelijk boek over, "The God Particle" , waarin hij zei dat als we ooit het Higgs-boson zouden vinden, het standaardmodel van de fysica compleet zou zijn en we alles zouden begrijpen ... Het verhaal gaat ook dat Lederman zijn boek eerst de titel "The Goddamn particle" wilde geven omdat wetenschappers het maar niet konden vinden en de zoektocht bergen geld opslorpte, maar dat zijn uitgever dat niet zag zitten :-)

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wordt er dus met man en macht gezocht naar het Higggs-boson. In de deeltjesversneller van het CERN inn Genève lieten fysici deelthes op elkaar botsen in de hoop het spoorloze deeltje te kunnen vangen. Het deeltje bestaat maar een fractie van een seconde en is heel moeilijk te vangen. Maar nu is dat toch gebeurd! Het Higgs-boson is gevangen, de theorie over de bouwstenen van de natuur is compleet.

Simulatie van het uiteenvallen van een Higgs-boson in de deeltjesversneller van CERN

De wetenschappers zijn terecht euforisch want deze ontdekking is van dezelfde grootteorde als de relativiteitstheorie van Albert Einstein of de zwaartekrachttheorie van Isaac Newton. Doordat het massa geeft aan alle deeltjes, bepaalt het minuscule en zo goed als ongrijpbare Higgs-boson hoe die deeltjes tegenover elkaar staan en dus uiteindelijk ook heel de wereld om ons heen, van het piepkleinste levende wezen op aarde tot de grootste planeten in ons universum.

Goddamn! Het wordt dus eigenlijk wel met recht en reden God-deeltje genoemd :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam