Hoera voor de Wolf!

Heel Nederland staat in rep en roer en als het regent in Amsterdam, dan druppelt het in Antwerpen. Toen we Dries daarstraks naar de turnles brachten, hoorde ik het op de radio: er zijn weer wolven gespot in Nederland! Tot verbazing van voorbijrijdende automobilisten, probeerde een wolf daar ergens in Gelderland op klaarlichte dag de weg over te steken. Het dier werd gefotografeerd en ook al is het niet 100% zeker, toch gaat men er van uit dat het echt om een wolf gaat. Dat is nu eens prachtig nieuws tussen al dat gezwets over regeringsonderhandelingen door!

Opgewonden luisterde ik verder naar de uitleg van de Nederlandse wolvenspecialist. Al sinds de negentiende eeuw zijn wolven in onze contreien niet meer voorgekomen. Leopold I schoot in 1844 de laatste twee Belgische wolven, waarmee het dier in ons land was uitgeroeid ... Toen kon dat nog zomaar. Gelukkig zijn de dieren ondertussen beschermd. Het gaat dus al wat beter met de wolf in Europa. Sinds er komaf werd gemaakt met het IJzeren Gordijn zijn de wolven alleszins aan een opmars bezig terug richting het westen. Sinds het jaar 2000 leeft een groeiende populatie wolven in Duitsland en ook in de Alpen en in Zuidoost-Frankrijk komen steeds meer wolven voor. De eenzame wolf die in Nederland werd gezien is waarschijnlijk een jonge zwerver. Als wolven 1 à 2 jaar oud zijn, gaan ze op zoek naar een eigen territorium en een partner. Ze lopen zo'n 50 km per nacht en kunnen op die manier tot wel 1.000 km ver zwerven. Een wolf in Nederland is dan ook best aannemelijk en dat opent perspectieven voor de terugkeer van de wolf op onze bodem!


Er is geen enkele reden waarom wolven niet zouden kunnen voorkomen in België en Nederland. Ze horen bij onze inheemse fauna. Het leefgebied van de wolf is de laatste tweehonderd jaar wel drastisch verminderd. Er is gewoon minder en minder aaneensluitend natuurgebied. Dat is niet alleen voor de wolf een probleem. Gelukkig passen wolven zich gemakkelijk aan. Als het de vos en de marter kan lukken om te leren samenleven met de verstedelijkte mens, waarom dan ook niet de wolf? Het doet me denken aan het verhaal dat mijn vader ons placht te vertellen over die vos die in het hartje van de stad langs hen heen liep met een stokbrood dwars in zijn bek :-)

Als er daadwerkelijk opnieuw wolven opduiken in Vlaanderen, dan hoop ik maar dat we de dieren niet meteen weer uitroeien. Uitgehongerde wolven waren in 1815 nog een probleem in de buitenwijken van Brussel, maar de grote boze wolf hoort alleen maar thuis in sprookjes. In tegenstelling tot wat meestal wordt geloofd zijn wolven heel schuchtere dieren die enkel 's nachts hun ding doen. Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn voor een wolf, als je hem maar de ruimte geeft. Je krijgt hem waarschijnlijk zelfs nooit te zien. In Duitsland, waar ze ondertussen weer meer voorkomen, zorgen ze nauwelijks voor overlast. Daar zwerven enkele tientallen jonge wolven rond zonder dat iemand daar veel van merkt. Zelfs de territoriale wolven zorgen voor weinig overlast. De boeren weten dat ze hun schapen en geiten achter een degelijk hek moeten zetten, en zo kunnen mens en wild dier perfect samenleven. Zo hoort het ook!

http://www.wolveninnederland.nl
http://www.wolf-center.eu

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam