Het zit allemaal in je onderbuik (covenbijeenkomst)

Deze covenbijeenkomst was bij ons thuis gepland en dus liep onze living vanaf een uur of half acht langzaam vol met heksen. Het thema van vanavond was heel erg vrouwelijk: Eirinn had een miniworkshop voorbereid over de vrouwelijke onderbuik, gebaseerd op een artikel dat verschenen was in Happiness.

De onderbuik is niet zomaar een stukje van je lichaam. Het is de kern van je vrouwelijkheid, de plaats waar niet alleen kindjes maar ook ideeën, plannen en inzichten worden verwekt. Het is de bron van intuïtie en creativiteit. Je onderbuik is dus de zetel van de vrouwelijke wijsheid.

En toch doen we er in onze moderne maatschappij alles aan om het contact met die vrouwelijke bron van wijsheid te verbreken. Zelfs wij vrouwen zelf vinden dat een vrouwenbuik strak en plat moet zijn. We houden hem krampachtig in, doen pijnlijke oefeningen en zo verliezen we het contact met de krachten die er in huizen. Een gezonde en krachtige vrouwenbuik is echter rond, zacht en soepel.  Afgaan op deze krachten en vertrouwen op je intuïtie wordt echter steeds beloond.

Eirinn begeleidde ons in een oefening die ons bewust onze buik deed voelen. Ze liet ons diep ademhalen met onze buik, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Die buikademhaling komt voor sommigen onder ons heel natuurlijk, maar er zijn ook mensen die hier nog op moeten oefenen. Buikademhaling kan helpen om stress te beheersen. Het is een vorm van ademen die onder andere gebruikt wordt in Yoga en bij diverse meditatietechnieken. Door te ademen met je buik in plaats van met je borst, ontspant je middenrif en voel je je minder gespannen. Bovendien kan je dieper ademhalen, zoals operazangers kunnen getuigen. Die gebruiken niet voor niets deze ademhalingstechniek!

Het is een eenvoudige oefening die praktisch overal gedaan kan worden.
  • Ga makkelijk staan en zak wat door je benen zodat je stabiel staat. Je kan eventueel ook zitten of liggen;
  •  Leg een hand op je buik en voel hoe je buik op en neer gaat;
  •  Adem in door je neus in en laat je buik opbollen. Je voelt dat de ademhaling tegen je hand duwt;
  • Adem kalm uit en voel hoe je buik weer ruimte geeft aan je hand. Let niet op je ademhaling zelf, alleen maar op de beweging van je buik;
  • Probeer nu langer uit te ademen dan in te ademen, wacht even voordat je weer inademt.
Doe dit gedurende een vijftal minuten. Oefen dit enkele keren per dag, ook zonder je hand op je buik te leggen. Probeer geleidelijk aan om ook buikademhaling toe te passen terwijl je strijkt, naar een spannende film kijkt, op een vergadering, tijdens een examen... Op de duur wordt dit je normale manier van ademen (voor zover het dat nog niet was) en je zal zien dat je er gemakkelijk van ontspant. Als je niet goed kan slapen, kan dit je ook helpen om in slaap te vallen.

Daarna gaf Eirinn ons wat geschiedenis mee met betrekking tot onze onderbuik.Volgens wetenschappers is onze onderbuik een soort van tweede brein, opgebouwd uit hetzelfde type neuronen als onze hersenen. Dat is echter oud nieuws voor de Chinezen. Taoïstische genezers wisten dat 5.000 jaar geleden al: een koel hoofd en een warme onderbuik staat gelijk aan optimaal functioneren.

De verbinding met je onderbuik is cruciaal voor vrouwen.Niet alle spirituele stromingen leren je luisteren naar je onderbuik. Veel religieuze tradities zeggen ons te luisteren naar een godheid buiten jezelf.  Zij leggen de nadruk op de hoogste chakra's die belangrijker zouden zijn dan die in de onderste regionen. Zo vormde de sexualiteit (lees de sensuele , verleidelijke kracht van een vrouw) binnen de kerk een gevaar voor het streven naar een zuiver, spiritueel en geestelijk leven. Dat staat in schril contrast met de traditionele Oostere filosofie waar de natuurlijke wisselwerking tussen de vrouwelijke energie en de kracht van Moeder Aarde wordt benadrukt: bij het lichaam van de vrouw stroomt die energie van de aarde van onderaf via haar voeten en via haar vagina door baarmoeder haar lichaam in.  Zo een naar binnen trekkende kracht wordt centripetaal genoemd.

Over kracht gesproken:onze onderbuik is een krachtig instrument.  Er ontstaan baby's, ideeën, relaties en nog veel meer. De kracht van de onderbuik is nauw verbonden met de maan. De cycli van de natuur, eb en vloed, de seizoenswissels, enz. ... zijn processen die je op kleine schaal kan terugvinden in de baarmoeder:
  • De begincyclus staat voor bruisende energie, plannen die vorm krijgen. 
  • Tijdens de middencyclus ben je ontvankelijker voor anderen, voor hun zorg en hun liefde. Zo zijn vrouwen tijdens deze periode vruchtbaarder dan anders en hebben dan een groter sexueel verlangen. 
  • De eindcyclus is de periode vlak voor je ongesteld bent.  Dit is kenmerkend voor introspectie.  Je bent gevoeliger en meer naar binnen gericht.  Het is ook de periode waarin je het beste bent afgestemd op je innerlijke kennis, met een groter vermogen om te transformeren.
In sommige culturen zijn vrouwen "in hun maan" wanneer ze menstrueren. In Oosterse culturen is het normaal dat vrouwen het tijdens deze periode rustiger aandoen. In Westerse culturen is de boodschap voor menstruerende vrouwen dat ze niet te lastig en zeker niet onproductief mogen zijn.  Het is echter nog niet zo lang geleden dat ook in Europa deze periode als heilig werd beschouwd. Niet alleen de periode van de maandstonden maar ook de vrouwen zelf waren Heilig. Ze deden inspirerende dromen en inzichten op, vol met maaninformatie die vaak werd gebruikt om de stam te leiden.

Om af te sluiten deden we nog een aantal buikoefeningen.

Oefening: Lachende Boeddha
Pak je buik vast en schud deze terwijl je een diep hoho en haha geluid maakt. Deze oefening maakt je buik los en verlost deze van de spanningen.

Oefening: Met volle buik
Zet je voeten op schouderbreedte, zak door je knieën met het stuitje naar voren. De ruimte die nu ontstaat tussen je benen kan je laten volstromen met aarde-energie.  Deze energie trek je vanuit de aarde rustig naar boven.  Verzamel de energie tussen je benen tot vlak voor de vagina.  Als je wil kan je deze energie nu langs de vagina tot in de baarmoeder brengen en daar laten rondstromen.  Je kan alle kanten uit: gebruik de energie om de baarmoeder te reinigen, te zuiveren of laat de energie vanuit je buik rondstromen door je lichaam.  Geef in elk geval elke en alle overtollige energie terug aan de aarde.

Oefening: Krachtige Buik
Je buik los trillen is emoties losmaken. Open je mond en luister naar de geluiden die naar buiten komen. Elk geluid is goed.

En daarna was het tijd voor cake & wine, of in ons geval brood met kaas en olijven en soep en noten en koekjes en pastasalade en ... Het begin van de avond indachtig, lieten we ons helemaal gaan en dachten we vooral niet aan de weegschaal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam