Martenitsa Baba Marta!

Kaat is geboren op 1 maart. De geboorte ging niet van een leien dakje - understatement van het jaar - en ze kon best een (spiritueel) duwtje in de rug gebruiken. Van Fjierra kreeg ze een "martenitsa", een soort popje van rode en witte draden dat ik in een boom moest hangen om geluk en vorspoed te brengen voor het komende jaar.


Fjierra heeft een tijdje in Bulgarije gewoond en daar heeft ze het gebruik van de martenitsa's opgepikt. Ik vind het altijd interessant om iets op te pikken van andere culturen, zeker kleine maar zinvolle dingetjes zoals deze. Geert Van Istendael zou het "charmant" noemen.

Op 1 maart geven de Bulgaren elkaar martenitsa's. Je kan ze niet voor jezelf kopen of maken, je moet ze krijgen van iemand die het goed met je voorheeft: familie, vrienden, collega's ... Meestal zijn het inderdaad rood-witte poppetjes of gevlochten armbandjes. Je kan ze kopen of zelf maken. De bedoeling is dat je die op je draagt, op je jas gespeld of rond je pols, om de gunst van Baba Marta - Grootmoedertje Maart - af te smeken. Volgens de Bulgaarse mythologie is dit een knorrig oud dametje met een geweldig wisselend humeur - die aprilse grillen zullen wel ergens van komen, zeker? :-) - en de martenitsa's moeten haar er toe bewegen om plaats te maken voor de zomer. Je draagt één of meerdere martenitsa's om voorspoed en geluk af te smeken, een goede gezondheid en een lang en gelukkig en evenwichtig leven. Je moet de martenitsa's dragen tot je het eerste echte teken van de lente ziet: de zwaluwen die terug zijn, een ooievaar of de uitbottende bomen. Dan hang je ze op in een boom of of begraaf je hem onder een steen.

Het gebruik is al heel oud en eigenlijk zo goed als onveranderd gebleven door de eeuwen heen. De martenitsa's zijn een symbool voor de balans en de overgang van winter naar lente: het wit staat voor de zuiverheid van de smeltende sneeuw, het rood voor de zon die meer en meer op de voorgrond treedt naarmate de lente vordert. Zo zijn we meteen aanbeland bij het wiel van het jaar, bij de overgang van de seizoenen, de vruchtbaarheidscyclus van de aarde. Water en zon zijn immers de twee belangrijkste ingrediënten om nieuw leven voort te brengen op het land.

Haal dus gauw rode en witte draad in de hobbywinkel of supermarkt en vlecht er op los! Ook de kinderen vinden dit plezant om maken én plezant om weg te geven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam