Coven Cuisine: curry van rundsvlees en zoete aardappel

Ik ben grootgebracht in de jaren zeventig en tachtig en voor die tijd aten wij thuis behoorlijk avontuurlijk. Terwijl de kinderen uit mijn klas spaghetti bolognaise al exotisch vonden, schotelde mijn moeder ons ratatouille, hâchis parmentier, couscous en riz cantonnais voor. Naar onze huidige normen is dat nochtans heel klassiek, 't is te zeggen: wij aten heel klassieke Vlaamse gerechten - zoals stoemp met worst - maar ook de klassiekers uit de internationale keuken. Mijn vader was een grote fan van de oosterse keuken en dus stond er ook dikwijls rijst op tafel. Waarschijnlijk verbruikten wij ook meer sambal dan het gemiddelde Chinese restaurant in Vlaanderen :-).

Mijn favoriete "Chinese" gerechten zijn eigenlijk Indisch of Thais. Ik had in het laatste nummer van Delicious een Indisch currygerecht gezien dat ik wel eens wilde uitproberen. Het etentje met een spelletje achteraf met Eirinn en Ed vorig weekend was dus een prima excuus. Het werd een succes en het is waarschijnlijk ook een blijvertje. Hier is mijn aangepaste versie, die ik ook nog wel eens met kip wil maken om te zien of het nog altijd zo lekker is.


Nodig voor 4 personen:
  • 600 g biefstuk;
  • 4 soeplepels Thaise rode currypasta;
  • 1 ajuin;
  •  3 soeplepels satésaus (kant en klaar te koop, bijvoorbeeld in van die handige vershoudzakken van Herta);
  • 1 blik kokosmelk (400 ml);
  • 2 zoete aardappels;
  • 1 kaneelstok;
  • 3 limoenblaadjes;
  • 2 koffielepeltjes komijnpoeder (of zaadjes die je zelf fijnstampt in de vijzel);
  • 250 ml water;
  • basmatirijst;
  • verse koriander;
  • een handjevol gebakken uitjes;
  • papadums (dat zijn heerlijk krokante ronde velletjes deeg, ze lijken wel een soort flinterdunne kroepoek met een zoutig kruidig smaakje);
  • olie om te bakken.
Pel de ajuin en snipper hem. Verhit de olie in een grote kookpot en laat de ajuin glazig worden op middelgroot vuur. Doe er dan de currypasta bij en de komijn en schep alles door elkaar.

Laat nog een minuutje of wat bakken en giet er dan de kokosmelk bij. Voeg de satésaus, de kaneelstok, de limoenblaadjes en 250 ml water toe. Meng alles goed en breng aan de kook.

Snij ondertussen de biefstuk in blokjes en doe ze mee in de pot. Zet het vuur wat lager en laat alles 30 minuten koken met het deksel op de pot.

Schil de zoete aardappels en snij ze in blokjes. Doe ze na de 30 minuten bij het vlees en laat alles nog 10 minuutjes koken. Laat het deksel van de pot. Als de zoete aardappelblokjes gaar zijn, kijk dan of de saus niet te dun is. Je kan die eventueel nog wat indikken met sausbinder of maizena.

Dien op met basmatirijst waar je een handjevol gebakken uitjes (te koop in de supermarkt als je ze niet zelf wil maken) over strooit, met krakend krokant gebakken pappaddums en verse koriander die je over de curry strooit.

Lekker! Heel lekker zelfs!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam