De magie van bomen: de helende energie van bomen

Bomen zijn je beste vriend
Communiceren met bomen is niet zo moeilijjk. In China hoort het contact maken met bomen bij het standaard lessenpakket van iedereen die zich bezig houdt met traditionele Chinese orgaanmassage, een onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde.

Taoistisch meesters hadden al opgemerkt dat bomen zeer krachtige planten zijn. Niet alleen absorberen ze koolstofdioxide en zetten ze dat om naar zuurstof, ze kunnen ook negatieve energie absorberen en omzetten naar positieve energie. Bomen hebben hun wortels diep in de aarde en hoe beter hij geworteld is, hoe hoger hij kan groeien naar de hemel (wat overigens ook geldt voor mensen!). Bomen staan stil, absorberen de energie van de aarde en de energie van de kosmos, van de hemel.

Planten – en dus ook bomen –kunnen licht (en dus energie) omzetten naar voedsel. Ze hebben licht als “voedselbron” nodig om te kunnen overleven, terwijl water en mineralen maar 30% van hun voedsel uitmaken. En tenzij wij mensen ingrijpen, leven ze heel erg lang.

Bomen zijn de grootste en spiritueel de meest vooraanstaande planten op aarde. Ze zijn constant in contemplatie en meditatie en hun natuurlijke taal is energie. Als we die taal leren begrijpen, kunnen we dus een relatie met hen opbouwen. De Chinezen werken met specifieke bomen om te helpen bij specifieke lichamelijke en psychische problemen, maar dat hoeft niet persé. Bomen kunnen ons helpen om onze energiekanalen te openen en onze rust, onze aanwezigheid in deze wereld en onze vitaliteit te doen groeien. Wij kunnen hen op onze beurt helpen met hun eigen blokkages en futloze onderdelen. Het is een relatie die voor ons allebei voordelig is en die we moeten onderhouden.



We moeten helemaal niet ver gaan zoeken om een boom te vinden waarmee we kunnen werken. Bomen die gewend zijn om mensen rondom zich te hebben, begrijpen onze energie en zijn over het algemeen toegankelijker en vriendelijker dan de bomen in de wildernis. Parken in het midden van de stad staan vol met krachtige en toegankelijke bomen die het geweldig zouden vinden om een hechtere relatie op te bouwen met de mensen die hun omgeving bevolken.

De grootte van de boom is wel van belang. Als een boom te klein is, heeft hij waarschijnlijk nog niet voldoende energie om een indruk op ons te maken. Als de boom te groot is, hebben we het tegenovergestelde probleem. We moeten veel meer moeite doen om de interesse van heel grote bomen te wekken. Je werkt dus best met een niet te grote boom. Je hoeft niet in de boom te klimmen om met hem te communiceren, maar het mag uiteraard voor zover je hem niet beschadigt.

Om een boom te benaderen, ermee te communiceren en opnieuw afscheid te nemen gebruik je best specifieke stappen, die een ritueel van stille verbondenheid creëren dat de boom én wijzelf allebei begrijpen, zodat de kans op een harmonieuze interactie vergroot. De stappen in kwestie zijn afgeleid van de observatie van de natuurlijke flow van energie en kunnen gebruikt worden om te communiceren met zo goed als alles: bomen, rotsen, mensen, dieren ...

Denk aan de Fabeltjeskrant uit het grote dierenbos: “Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen, met dezelfde mensenstreken ...”. Dat geldt net zo goed voor bomen. Bomen, net als mensen, hebben een persoonlijkheid, eigen verlangens en een eigen leven. Bomen kunnen dus erg verschillend zijn als het gaat om hun interesse in menselijk contact. Sommige bomen zijn heel genereus en willen je alle energie geven die je kan opnemen. Andere zijn zwak en ziek en hebben ons juist nodig voor troost en genezende energie. Sommige bomen zijn vriendelijke zielen die van menselijk contact genieten terwijl andere bomen zich geen bal van ons aantrekken. We leren en groeien door met hen allemaal te werken. We moeten alleen proberen om open en respectvol te zijn in plaats van de bomen onder druk te zetten of zelfs te verplichten om ons te helpen onze doelen te bereiken. Door respectvol met hen om te gaan, geven ze ons graag méér dan alleen maar energie: vriendschap, speelse communicatie en liefde.

Bomen werken op een heel andere tijdschaal dan wij mensen. Om dat grote verschil te overbruggen kunnen we keer op keer teruggaan naar dezelfde boom, zodat we een relatie opbouwen met de boom in kwestie. Bezoek de boom die je hebt uitgekozen regelmatig zodat de boom weet wanneer hij je mag verwachten en kan uitkijken naar je bezoek. Je kan op de duur echt het gevoel krijgen dat je boom je heeft gemist als je langer wegblijft dan gebruikelijk. Spirituele interactie met bomen lijkt misschien nog het meest op liefde. Je kan zelfs een zekere sensualiteit en tederheid voelen. Je hoeft niet persé in controle te zijn. Laat de boom je leiden in het wonder van zijn innerlijke leven. Laat jezelf gewoon los en go with the flow!


Contact maken met bomen
Open jezelf voor de boom. Sta of zit ongeveer een halve meter van de boom die je hebt uitgekozen. Ontspan en center jezelf. Voel hoe je grenzen flouer worden. Maak je klaar om contact te maken met de boom: laat jezelf ontvankelijker worden en een beetje kwetsbaar. Voel hoe je energieveld, je aura zich opent, als een bloem. Je energieveld geeft geen energie af en neemt er ook geen op, je zet het alleen open en beschikbaar.

Groeten en geven. Steek je amen naar voor met je open handpalmen naar de boom. Stuur je energie naar de boom op een vriendelijke, ‘gevende’ manier. Als de boom antwoordt door zijn energie naar jou te laten komen, aanvaard die dan, en adem hem in je lichaam met een verwelkomende houding. Concentreer je met je ogen op het tipje van je neus terwijl je tegelijkertijd naar je handen en de boom kijkt. Laat jezelf leiden door je intuitie terwijl je opnieuw reageert op de boom met een gevend gebaar. Doe dit verschillende keren. Neem je tijd en voel wat er gebeurt. Voel hoe de energie van de boom langs je linkerhand en derde oog je aura binnenvloeit.

Parallel voelen. Blijf gecenterd in jezelf, kom niet dichterbij en trek jezelf niet terug. Observeer simpelweg de subtiele communicatie tussen jezelf en de boom. Concentreer jezelf volledig op je communicatie met de boom. Probeer niets te veranderen, niets te versterken of te verzwakken. Controleer je eigen energie en kijk naar de boom die zijn eigen energie controleert en naar jou kijkt. Dit wordt parallel voelen genoemd. Deze neutrale staat kan verschillende keren plaats vinden in éénzelfde sessie.

Energie uitwisselen. Laat het energieveld tussen jezelf en de boom intenser en “dikker” worden. Voel hoe jullie allebei in een soort van cocon van energie zitten terwijl elk meer en meer van zichzelf, van zijn innerlijke wereld vrijgeeft. Dat kan gepaard gaan met een letterlijke omhelzing, maar dat hoeft helemaal niet. Bedoeling is dat je eindigt in een omhelzing van diepe intimiteit. Dit gebeurt normaliter spontaan als de vorige stadia van verwelkomen en geven zichzelf opvolgen in een cirkelbewegijng van energie en de verbondenheid met de boom dieper en dieper wordt.

Gebruik de energie voor genezing. Het is belangrijk dat je de kwaliteit van de energie van de boom leert herkennen. Voel de energie van de boom als die je lichaam binnenvloeit. Als je hem terugstuurt naar de boom, vermeng hem dan eerst met energie die je uit de kosmos binnentrekt. Je zal voelen hoe de energie anders aanvoelt als de boom hem teruggeeft, met een koel, helend gevoel. Stuur de energie doorheen je lichaam naar je kroonchakra en verder naar je rechterhand, waarmee je de energie weer naar de boom stuurt. Voel de energie binnenkomen via je linkerhand en terug naar buiten gaan door je rechterhand. Voel die cyclus.

Afsluiten en afscheid nemen. Concentreer je op jezelf zodat je weer tot jezelf kan komen. Stuur de stroom van boomenergie terug naar de boom zodat hij niet meer in je lichaam kan stromen. Check de energie die nog in jou zit: laat de energie van de boom terug naar de boom vloeien door je rechterhand, maar hou je eigen energie deze keer in jezelf. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, zal de boom het door hebben: het wordt tijd om afscheid te nemen. Verzamel alle energie die je dan nog over hebt in je zonnevlecht. Wat je teveel hebt, stuur je via je zonnevlecht naar de boom, niet via een ander punt. Als de boom je nog steeds probeert energie te geven via een ander punt, stuur die energie dan terug. Sorteer opnieuw de energie: je eigen energie hou je, die van de boom stuur je terug. Sluit af met een absrupt en kort gebaar, een geluid, iets dat de energie als het ware op zijn plaats klikt. Je kan bijvoorbeeld je hand opsteken en naar beneden slaan, of luid ‘Ho!’ roepen. Sommige mensen sluiten af met een klassiek ‘amen’ of ‘blessed be!’.

Dit hele stuk afsluiten en afscheid nemen zorgt ervoor dat je niet meer energie van de boom absorbeert dan je kan gebruiken en ook dat je misschien te veel energie neemt van een zwakkere boom die de energie beter kan gebruiken dan jijzelf. Het sluit de connecties af die je voor de boom hebt opengezet zodat de energie niet blijft “lekken” in de omgeving. Het is ook een kwestie van respect voor de boom. Als je klaar bent, sluit jezelf dan langzaam af en kom weer tot jezelf. Zorg dat de grenzen tussen jezelf en de boom, en de energie die daarbij hoort, weer helemaal duidelijk zijn. Sluit je kroonchakra af. Bomen houden erg van dit soort van energieuitwisseling en waarschijnlijk ben jij al veel vroeger klaar dan de boom zelf :-).


Bronnen:
http://www.dharmacafe.com/gaia/how-to-befriend-a-tree/full/#.VYwXJVZ56f8.twitter


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam