Hekate's Heilige Vuren (Hekate Covenant)

Sinds 2009 wordt op de eerste volle maan van mei overal ter wereld een vuurrite uitgevoerd om Hekate te eren. Hekate is de Griekse godin van het kruispunt, de toortsdrager en de houder van de sleutel. Ze is in de Griekse literatuur (waar kennen we de Griekse goden en godinnen anders van) niet zo'n belangrijke figuur maar voor heksen en pagans is ze een van de grote godinnen.

Ze is de godin van het duister, maar als er duister is, is er ook altijd licht! Ze draagt meestal één of twee toortsen die licht brengen in de duisternis en ze helpt Persephone elk jaar bij haar tocht naar de onderwerel. Ze is ook de godin van de magie en dus zeer geliefd bij heksen. Hekate wordt soms nog altijd verkeerd begrepen en gedemoniseerd als een boosaardige tovenares. Dat komt door haar grote macht en kennis. Paternalistische maatschappijen als de onze zagen wijze en machtige vrouwen niet echt zitten omdat ze bang waren van hun macht.Toch moet je niet bang zijn van Hekate. Het is een godin die niet bepaald subtiel is, maar ze is niet kwaadaardig. Ze is vol van wijsheid en kennis. Ze is niet alleen de godin van de dood en de onderwereld, werd ook van de liefde en van de orakels, van kruiden,van bescherming. Ze werd niet alleen in mysterieuze afgesloten tempels aanbeden maar ook door de mensen thuis, die altaartjes voor haar oprichtten en haar om hulp vroegen bij alles waar men in het leven maar mee te maken krijgt.

Ze wordt dikwijls gezien als een oud vrouwtje - de archetypische heks :-) - omwille van haar wijsheid,  maar dat is ze niet persé. Integendeel, het beeld dat tegenwoordig het meest van haar gebruikt wordt is dat van drie jonge vrouwen die rug aan rug staan en de symbolen van haar mysteriën vasthouden. Ze heeft inderdaad drie gezichten om de drievoudige godin symboliseren. Haar symbolen zijn de slang, honden, de sleutel en de toorts.


Ze is ook een oeroude godin: er wordt gezegd dat de Grieken haar hebben overgenomen van een oudere beschaving.Ze werd alleszins aanbeden in hele het Mediterraans gebied, niet alleen in Griekenland.De Grieken eerden haar op 13 augustus en 30 november. De Romeinen vierden haar heilige dag op de 29ste van elke maand.

Ze is de godin van het kruispunt (en van het kruispunt tussen de werelden). Je kan Hekate aanroepen als je op een kruispunt in je leven bent aangekomen en je niet goed weet welke richting je nu uit moet. Ze zal als het ware een grote toort aansteken en je pad verlichten, zodat je weet waar je moet gaan.

Meer info: http://hekatecovenant.com/about-hekate/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam