Barbecueën in de kerk

Vandaag was het opnieuw de jaarlijkse barbecue van de parochie en de feestelijke opening van het beiaardseizoen. Wij gaan daar elk jaar naartoe, niet alleen omdat Barts ouders mee in de parochieraad zitten maar ook omdat ik de lokale gemeenschap belangrijk vind. Dat klinkt heel modieus, maar in een grote stad als Antwerpen moet je initiatieven zoals dit koesteren.

Elk jaar vraagt Bart zich echter opnieuw af waarom hij zich in 's hemelsnaam - what's in a name :-) - elke keer weer laat overhalen om mee te gaan. Het moet gezegd dat de organisatie dikwijls veel te wensen over laat, zelfs naar de normen van de gemiddelde dorpsbarbecue. Zo neemt mijn schoonmoeder altijd bestek mee van thuis omdat er alleen maar plastieken vorken en messen voorhanden zijn. Snij daar maar eens een steakje mee! :-)

Die bric-à-brac sfeer vind ik an sich niet zo erg (dat is weer eens iets anders voor een event manager :-)), maar ik erger me wel elke keer weer aan de chaos rond de barbecue en de groentenstalletjes. Je kan maar best heel vroeg komen als je nog ergens een stoel wil vinden, laat staan groenten en brood. 

Het ergste was het twee jaar geleden toen het regende dat het goot. Natuurlijk had er nog niemand aan gedacht dat het in België wel eens kon regenen en dus was er absoluut niets voorzien qua uitwijkruimte. De enige optie was de kerk zelf ... Dat an sich vond ik best wel cool eigenlijk, al vond Bart het niet zo leuk dat we een half uur moesten wachten op een paar krakkemikkige stoelen en een wankele tafel, en dat met twee blèrende kinderen. Achteraf gezien klinkt het pietluttig maar geloof me, op het moment zelf waren de zenuwen strak gespannen en het schol geen haar of we waren weer naar huis gegaan. Om maar te zeggen dat wij proberen om niets, maar dan ook echt wel niets te verwachten als de parochie iets organiseert ... :-)

Ik moet zeggen dat we dit jaar heel aangenaam werden verrast: lekker eten, zelfs genoeg eten, ook groenten en brood! Er werd trouwens geschiedenis geschreven: we kregen voor de eerste keer in al die jaren warempel echte borden en bestek! Gezien het grauwe weer was ook resoluut de kaart van de kerk getrokken en dus stonden daar deftige tafels en stoelen, en tot onze verbazing zelfs genoeg! :-) 

De enige problemen waren er met de drankstalletjes: bijvoorbeeld fruitsap in de ene bar en wijn in de andere, of koffie in de ene bar en taart in de andere en aan wie betaal je dan voor je koffie met taart aan 2,5 EUR, niet waar ... Of zoals Bart het fijntjes uitdrukte: alles wat de parochie zelf had georganiseerd, liep in het honderd, al de rest gesmeerd. :-)

Barbecue in de kerk, 't is weer eens iets anders ...
Net als twee jaar geleden vond ik het absoluut cool dat de kerk zelf gebruikt werd om te eten. Barbecueën in de kerk, 't is weer eens iets anders ... Toch moet het vroeger vaker zo zijn geweest, in de tijd toen er nog geen stoelen of banken in de kerkgebouwen stonden, of misschien zelfs nòg vroeger, toen er nog geen echte kerken waren. Ik ben er zeker van dat veel katholieker-dan-de-paus chichi-madammetjes het niet met mij eens zullen zijn, maar is er voor katholieken trouwens iets symbolischer dan eten met je "gemeenschap" (een sjiek woord voor vrienden :-)) in de kerk?  Uiteindelijk is dat wat daar elke zondag gebeurt en waar Jezus indertijd zelf mee begonnen is: het samen delen van brood en wijn (en het offer van zijn symbolische lichaam als symbool voor zijn verbond met ons, arme stervelingen). Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam