De wakkere eter
Bio is helemaal mijn ding, al moet ik toegeven dat ik niet consequent ben. De laatste weken doe ik echter extra mijn best. Dat komt omdat ik het boek "Dieren eten" van Jonathan Safran Foer heb gelezen. Ik las het in één ruk uit terwijl we naar Frankrijk reden vorige week.
Jonathan Safran Foer laat ons nadenken over de voedselindustrie en de redenen waarom we bij het minste op onze achterste poten gaan staan maar de uitwassen van de voedselproductie zomaar accepteren. Er zijn immers geen zinnige redenen op te noemen waarom we dat zouden doen en toch kraait er geen haan naar. In plaats van kwaliteitsvol, lekker, ecologisch, diervriendelijk én mensvriendelijk voedsel te eisen, proppen wij ons dus vol met goedkoop geproduceerde rommel die helemaal niet zo goedkoop zou zijn als alle verborgen kosten van milieuvervuiling, gezondheidsproblemen en dergelijke meer zouden meegeteld worden.
De voedselindustrie - de naam zegt het zelf al - produceert veel te veel spotgoedkoop voedsel van een ondermaatste kwaliteit en reduceert daarvoor dieren tot producten in plaats van hen gewoon dieren te laten zijn. Het hoeft geen betoog dat de schrijver vegetariër is ... Dat zal ik wel nooit worden, daarvoor smaken de ribbetjes me net te lekker, maar ik ben me er nu wel van bewust dat vlees niet uit de lucht komt vallen en dat we er beter wat minder van eten. Dat is niet alleen goed voor de dieren zelf, maar ook voor het milieu.
De laatste weken kies ik dus zowiezo principieel voor fairtrade en bio: eieren, aardappelen, melk, rietsuiker, afbakbroodjes, ... Door te kiezen voor bio en fairtrade weet je toch zeker dat je proper geproduceerde producten aanschaft, en dan heb ik het niet alleen over het milieu maar ook over biodiversiteit en de sociale impact van de industrie in ontwikkelingslanden zoals Brazilië bijvoorbeeld.
Ik ben trouwens ook van plan om opnieuw een abonnement op een bio-groentenpakket te nemen. Dat de meeste biogroenten krak evenveel vitamines bevatten als intensief geteelde groenten weet ik best, maar ik vind ze ook gewoon veel meer smaak hebben en ze blijven ook veel langer vers.
Ik vroeg me trouwens af hoe het kwam dat we korting kregen op een heleboel producten bij onze wekelijkse shoppingtrip in de Colruyt en in de auto pas viel mijn spreekwoordelijke euro: we hadden een korting gekregen van tien procent op alle biospulletjes. Het is dan ook de Week van de Bio en Colruyt is één van de betere leerlingen in de klas als het over bio en fairtrade producten gaat. Met hun Bioplanet concept zijn ze de enigen die een 100% bio supermarkt aanbieden. Jammer genoeg niet in Antwerpen. Nog niet, want er wordt druk gezocht naar een geschikt pand. Ik kan haast niet wachten!
Jonathan Safran Foer laat ons nadenken over de voedselindustrie en de redenen waarom we bij het minste op onze achterste poten gaan staan maar de uitwassen van de voedselproductie zomaar accepteren. Er zijn immers geen zinnige redenen op te noemen waarom we dat zouden doen en toch kraait er geen haan naar. In plaats van kwaliteitsvol, lekker, ecologisch, diervriendelijk én mensvriendelijk voedsel te eisen, proppen wij ons dus vol met goedkoop geproduceerde rommel die helemaal niet zo goedkoop zou zijn als alle verborgen kosten van milieuvervuiling, gezondheidsproblemen en dergelijke meer zouden meegeteld worden.
De voedselindustrie - de naam zegt het zelf al - produceert veel te veel spotgoedkoop voedsel van een ondermaatste kwaliteit en reduceert daarvoor dieren tot producten in plaats van hen gewoon dieren te laten zijn. Het hoeft geen betoog dat de schrijver vegetariër is ... Dat zal ik wel nooit worden, daarvoor smaken de ribbetjes me net te lekker, maar ik ben me er nu wel van bewust dat vlees niet uit de lucht komt vallen en dat we er beter wat minder van eten. Dat is niet alleen goed voor de dieren zelf, maar ook voor het milieu.
De laatste weken kies ik dus zowiezo principieel voor fairtrade en bio: eieren, aardappelen, melk, rietsuiker, afbakbroodjes, ... Door te kiezen voor bio en fairtrade weet je toch zeker dat je proper geproduceerde producten aanschaft, en dan heb ik het niet alleen over het milieu maar ook over biodiversiteit en de sociale impact van de industrie in ontwikkelingslanden zoals Brazilië bijvoorbeeld.
Ik ben trouwens ook van plan om opnieuw een abonnement op een bio-groentenpakket te nemen. Dat de meeste biogroenten krak evenveel vitamines bevatten als intensief geteelde groenten weet ik best, maar ik vind ze ook gewoon veel meer smaak hebben en ze blijven ook veel langer vers.
Ik vroeg me trouwens af hoe het kwam dat we korting kregen op een heleboel producten bij onze wekelijkse shoppingtrip in de Colruyt en in de auto pas viel mijn spreekwoordelijke euro: we hadden een korting gekregen van tien procent op alle biospulletjes. Het is dan ook de Week van de Bio en Colruyt is één van de betere leerlingen in de klas als het over bio en fairtrade producten gaat. Met hun Bioplanet concept zijn ze de enigen die een 100% bio supermarkt aanbieden. Jammer genoeg niet in Antwerpen. Nog niet, want er wordt druk gezocht naar een geschikt pand. Ik kan haast niet wachten!
Reacties