Op zoek naar het Noorderlicht: Reykjavik by day
Vanavond gaan we op jacht naar het Noorderlicht en dus besluiten we de dag goed te beginnen met een bezoekje aan het Aurora Center. Het lijkt een toeristisch ding maar dat valt mee. Je krijgt er een gedegen uitleg over wat het Noorderlicht precies is, perfect dus als voorbereiding voor vanavond. Je kan er ook languit in de zitzakken gaan hangen en volop genieten van het schouwspel!
Het Aurora Center ligt buiten het stadscentrum, bij de haven. Je hebt hier ook een schitterend zicht op de afgeplatte bergen met hun besneeuwde bovenkant aan de andere kant van de baai. Dat spectaculair zicht heb je hier bijna overal, we kunnen zelfs een stukje zien vanuit onze hotelkamer die nochtans ingesloten ligt tussen de hoogbouw. Ik vraag me af of de IJslanders dat nog echt zien...
Daarna trekken we de stad in, benieuwd of ze bij daglicht even charmant is als in het donker. Dat is inderdaad het geval :-). We duiken het Harpa concertgebouw in en vergapen ons aan het plafond van dit schitterende moderne glazen gebouw van de Deense architect Henning Larsen. Die werkte daarvoor samen met de Deense installatiekunstenaar Olafur Eliasson, die van IJslandse afkomst is. Ze gebruikten licht, kleur en de IJslandse natuur als uitgangspunt voor het design en maakten er iets heel moois van, terecht een eyecatcher in Reykjavik.
We duiken nog een museum in, het Phallologisch museum, dat een collectie penissen van alle soorten dieren tentoon stelt. Zelfs een menselijke, geschonken door een local! Indrukwekkend hoe groot een walvissenpenis is! Ik moet lachen met de penis van iemand van het huldufolk in de laatste zaal met allemaal mythologische wezens. De penis van het onzichtbare verborgen volkje is uiteraard ook onzichtbaar :-D. Dit is zo één van die bizarre kleine musea die begonnen zijn door een zot met een zit idee - heerlijk toch? - en waar je dus gewoon naartoe moet.
Nadat we de innerlijke mens hebben gespijsd met een warme kom soep met van dat lekkere IJslands zuurdesembrood (en het grootste kaneelbroodje dat ik ooit heb gezien!) lopen we verder de stad in. We willen de Hallgrimskirkja wel eens van binnen zien en dat gigantische orgel met zijn 5.275 orgelpijpen. De kerk werd gebouwd ter ere van de zeventiendeeeuwse IJslandse geestelijke Hallgrímur Pétursson die hymnes schreef die in zowat alle talen werden vertaald, ook in het Nederlands. Met zijn strak design ziet de Hallgrimskirkja er veel moderner uit dan hij eigenlijk is. Architect Guðjón Samúelsson maakte zijn ontwerp al in 1937! De eerste steen werd gelegd in 1945 en pas in 1986 - 41 jaar later! - was de kerk klaar. En ook dit gebouw werd geïnspireerd door de IJslandse natuur, de grote basaltrotsen, bergen en gletsjers in het landschap komen terug in het ontwerp van de kerk. Je kan helemaal naar boven, naar de klokkentoren. Van op een hoogte van 74,5m heb je een fantastisch zicht op de stad en de omringende bergen. Het valt me op dat ook de daken van de huizen vrolijk in alle kleuren van de regenboog zijn geschilderd. Je wordt gewoon goedgezind van deze stad.
Onderweg naar de auto en ons hotel komen we nog langs een pleintje met een boekenwinkeltje waar je zo verliefd op zou worden. Het is hier heerlijk struinen tussen het aanbod, een eclectische mix van alles wat IJslands is: sagen en legenden, geschiedenisboeken, IJslandse magie, kookboeken, thrillers, enz. ... en dat in combinatie met pennen, postkaarten, inktpotten en wasstempels allerhande. Uiteraard valt mijn oog op een “echt” boek over Ijslandse magie (Icelandic Magic: Practical Secrets of the Northern Grimoires, van Stephen E. Flowers) en de typische Ijslandse runenstaven die je hier ook overal in de toeristenwinkeltjes ziet. Je vindt er vegvisir op koffiemokken, t-shirts, totebags, enz. Nochtans is dit zelfs zonder de magie van de runenstaven een magisch land!
Reacties