DIY antimug

De enige dieren die ik - zij het met enig schuldgevoel - doodsla, zijn muggen. Als er zo’n durfal rond mijn oren komt zoemen eens het licht uit is en dat zoemen stopt nadat ik wild om me heen heb geslagen in het donker (en mijn liefste meestal ook wakker heb gemaakt, oops), kan ik niet ontkennen dat de voldoening groot is. Nochtans kunnen de beestjes er ook niet aan doen. Ze worden aangetroken door de geur van zweet en warme mensenlijven. Maar er zijn gelukkig andere geuren die ze verschrikkelijk vinden en daar kunnen we ons voordeel mee doen.

  Photo by Егор Камелев on Unsplash


We hebben indertijd een muggenstick met citronella meegebracht uit Zweden die alles wat vliegt weg blijkt te houden, maar ondertussen is die na een paar zomers bijna op. Tijd dus om nieuwe muggenrepellant in huis te halen. Die kan je blijkbaar ook gemakkelijk zelf maken, met essentiële olie van planten die insecten weghouden. Citronella staat uiteraard met stip op één, maar er zijn nog andere kruiden die daarvoor zeer effectief zijn, zoals rozemarijn, lavendel, munt en eucalyptus.

ANTIMUGGENOLIE

Muggen haten de geur van lavendel, citronella, kruidnagel, pepermunt, basilicum, cederhout, eucalyptus, pepermunt, citroengras en rozemarijn. Je kan dus op basis van deze essentiële oliën een soort van massageolie maken die je voor het slapengaat aanbrengt (of laat aanbrengen door je partner :-)). Je krijgt er niet alleen een zacht velletje van, je jaagt er gegarandeerd ale gevleugeld ongedierte mee weg uit de slaapkamer.

Wat heb je nodig?

  • 60ml amandelolie als drager
  • 4 druppels essentiële olie van citronella
  • 4 druppels essentiële olie van citroengras
  • 4 druppels essentiële olie van rozemarijn
  • 4 druppels essentiële olie van eucalyptus
  • 4 druppels essentiële olie van munt
  • 4 druppels essentiële olie van lavendel
  • 1 capsule vitamine E

Doe de olie in een druppel- of rollerflesje en voeg de essentiële olie toe. Goed door elkaar schudden en klaar is kees. Voeg nog de inhoud van een vitamine E capsule toe. Die capsules kan  je kopen bij de drogist. Gebruik wel minimum de E-400 capsules (E-600 of E-800 zijn zelfs nog beter). Kruidvat heeft ze van haar eigen merk. De vitamine E olie uit zo’n capsule zorgt ervoor dat je olie niet gaat oxideren en slecht wordt.

Je kan nog een beetje spelen met de essentiële olie die je toevoegt, adhankelijk van de geuren die je zelf lekkerder vindt. Kijk naar het lijstje boven. Je zou bijvoorbeeld enkel citronella en lavendel kunnen gebruiken als je dat liever ruikt. Zorg er wel voor dat je de verhoudingen respecteert. Bijvoorbeeld: 12 druppels citronella en 12 druppels lavendel.

ANTIMUGGENSPRAY

Heb je liever een verfrissende spray in plaats van een olie, dan kan je de draagolie ook vervangen door hamameliswater in een handig spuitflesje. De geur van de toegevoegde oliën blijft wel langer bewaard in een draagolie. 

Hamameliswater of toverhazelaarhydrolaat is een bijproduct van de stoomdestillatie van etherische olie uit de toverhazelaar. Om etherische olie te krijgen wordt hete stoom doorheen de planten geleid om de olie eruit te halen. Als die stoom afkoelt heb je water waarop de olie drijft. Die wordt vervolgens afgeroomd, maar in het water blijft toch nog wat olie achter. En planten bevatten ook wateroplosbare stoffen. Het water dat na het hele proces achterblijft heeft dus de typîsche geur van de plant en de eigenschappen van de olie die eruit is gehaald, maar dan wel veel minder sterk. In tegenstelling tot de etherische olie van de meeste planten, kan je een hydrolaat dus rechtstreeks op je vel gebruiken. Hamameliswater is ideaal voor de verzorging van de geprikkelde huid. Het wordt gebruikt als lotion en is daarom ideaal om te gebruiken als basis voor onze antimuggenspray. Hamamelis werkt verzachtend bij o.a. insectenbeten, zonnebrand of na het scheren. Je kan hamameliswater ook rechtstreeks op het gelaat en de hals verstuiven als reinigende spray voor gemengde en vette huid.

Muggenspray heeft het voordeel dat je hem ook gewoon op je kleren kan spuiten als je bijvoorbeeld gaat wandelen in waterrijk muggenterritorium zoals de Hobokense Polder. 

Wel opletten dat je de spray niet in je gezicht spuit, want ze kan irriteren als ze in je ogen terechtkomt. Spuit wat op je handen en wrijf dat in je gezicht. Ook niet gebruiken bij kleine kinderen. Laat in dat geval de alcohol weg en gebruik geen olie van munt (die is te sterk voor jonge kinderen).

Wat heb je nodig?

  • 20ml alcohol (minstens 40°, bijvoorbeeld wodka)
  • 100ml gekookt (hamamelis)water
  • 24 druppels etherische olie

Doe de wodka in een spuitflesje. Idealiter is dat een gekleurd flesje (bruin of blauw),  dat bewaart langer. Doe er de etherische olie bij en schud goed door elkaar zodat de olie oplost in de alcohol.

Vul de fles verder aan met het water en schud alles goed door elkaar. That’s it.

Goed schudden voordat je de spray gebruikt en om de drie uur - give or take - opnieuw spuiten!

ANTIMUGGENCREME

Je kan er ook voor kiezen om een antimuggencrème te maken, volgens hetzelfde recept waarmee je ook een handcrème zou kunnen maken. 

Wat heb je hiervoor nodig?

  • 50g sheaboter
  • 50g kokosolie
  • 1 scheutje amandelolie
  • 1 eetlepel bijenwas (dat maakt de crème steviger van structuur)
  • 1 koffielepeltje maizena (als je crème te vet aanvoelt, de maizena absorbeert het overtollige vet en maakt je crème zachter)
  • 24 druppels etherische olie
  • 1 capsule vitamine E

Zet een pan met kokend water op het vuur en zet daar een kom in (let wel op dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt). Smelt de kokosolie, de sheaboter en de bijenwas au bain marie. Roer alles goed door elkaar en voeg dan een scheutje amandelolie toe. Roer het geheel goed door. Laat het mengsel afkoelen (4 uur in de koelkast of een nachtje gewoon op het aanrecht in je keuken. Kan je niet wachten, zet de kom dan een half uur in de diepvries.). 

Na het afkoelen is het mengsel al wat ingedikt, maar nog niet helemaal. Voeg de essentiële olie toe en de inhoud van een capsule vitamine E. Nu is ook het moment om de maizena toe te voegen indien nodig. Roer alles stevig door elkaar. Je kan hiervoor een staafmixer gebruiken. De crème moet romig worden van consistentie. Is dat niet het geval, dan was ze waarschijnlijk niet voldoende afgekoeld. Zet ze dan nog even terug in de koelkast.

Die je antimuggencrème in een glazen potje. Je kan hem ongeveer drie maanden lang bewaren.

Weet dat deze crème ook gebruikt kan worden als handcrème. Je kiest dan uiteraard wel andere etherische olie (al is lavendel hier zeker ook geschikt voor).


Bronnen:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam