De vloek van de zonnebloemen

Wow! Ik kijk vol ontzag naar de vrouw op de video. Ze stapt onbevreesd naar een zwaarbewapende Russische soldaat toe en vraagt wat hij aan het doen is. Het is de tweede dag van de Russische invasie in Oekraïne. Als de man de vrouw probeert te overreden, gaat ze zonder aarzelen verder:

“Steek zaden in je zakken. Dan groeien er op z’n minst zonnebloemen als jullie hier allemaal liggen.”

Om tot slot vol overtuiging te besluiten met:

“Vanaf nu zijn jullie vervloekt.”

Wow. 


Iedereen had de video gezien, iedereen sprak erover en ik ben er zeker van dat er meer zakjes zonnebloemzaad over de toonbank gingen dan anders, voor al die mensen die uit solidariteit met de Oekraïeners zonnebloemen in hun tuin wilden zaaien. Wat een staaltje van kracht en uithoudingsvermogen tegenover een tegenstander die duizend keer groter en gevaarlijker is! Dankzij de dappere vrouw en haar zonnebloemzaden groeide de zonnebloem uit tot symbool van verzet tegen de Russische invasie en solidariteit met het Oekraïense volk. 

Oekraïne is wereldwijd de grootste teler van zonnebloemen, gevolgd door Rusland. Zonnebloempitten zijn niet alleen een populaire snack in Oekraïne, Rusland en Oekraïne staan in voor ongeveer 80% van de wereldexport van zonnebloemolie. Dat maakt dat het platteland van Oekraïne vol staat met zonnebloemen. Zo werden zonnebloemen zo’n beetje een nationaal symbool voor het land. Bovendien staan ze ook symbool voor vrede. In 1996 deed Oekraïne de kernwapens weg die het had geërfd van het Sovjettijdperk, het op twee na grootste nucleaire arsenaal ter wereld na Rusland en Amerika. In ruil daarvoor beloofde Rusland dat het de soevereiniteit van Oekraïne nooit zou schenden. Yeah, right ...  Om de deal te vieren plantten de Russische, Amerikaanse en Oekraïense ministers van defensie zonnebloemen als symbool van vrede. Ondertussen zijn Rusland en Oekraïne al een week in oorlog en het ziet er niet naar uit dat die snel gedaan zal zijn. Wie weet worden zonnebloemen voor de oorlog in Oekraïne wat klaprozen zijn voor de Eerste Wereldoorlog ... Maar zonnebloemen maken al veel langer deel uit van de Oekraïense tradities en volksgeloof. Ze worden verwerkt in de traditionele bloemenkransen en hoofdtooien die de Oekraïense meisjes plachten te dragen. Je vindt zonnebloempatronen in de traditionele Oekraiense klederdracht. En in de orthodoxe kerk is koken met olijfolie tijdens de vastenperiode niet toegestaan, zonnebloemolie kan wel ...

De vrouw in de video was niet alleen geweldig dapper, als heks gingen mijn nekhaartjes rechtstaan bij de stelligheid waarmee ze het gesprek met de soldaat afsloot. Want dat was effectief een vloek. Je zou bijna medelijden met de arme man krijgen ... In tegenstelling tot de Russen zijn de Oekraïeners zo’n vloeken gewoon. Ze vloeken met “echte” vloeken. Dus niet zoals wij Miljaar! of Nondedju! zouden  roepen, maar dingen als “Dat er haar mag groeien op uw tong!”, “Dat een eend op uw schoenen kakt!”, enz. ...

De vloek die de vrouw uitspreekt is perfect. Het is meteen duidelijk waar het om gaat: als de soldaat sterft, dan zal zijn lichaam en zijn bloed Oekraïne voeden, gesymboliseerd door de zonnebloemen. Bovendien laat de vloek hem een uitweg. Ze laat de uitkomst van de vloek afhangen van de keuze die de vervloekte soldaat maakt. Ze wenst hem niet dood: maakt hij de juiste keuze, dan gebeurt er helemaal niets. De perfecte vloek!

Denk aan een wolfsklem met een groot waarschuwingsbord erbij. Slimme mensen lezen het bord en stappen niet in de wolfsklem. Minder slimme mensen lezen het bord, denken dat het allemaal zo’n vaart wel niet zal lopen (of ze geloven niet in wolfsklemmen :-)) en vragen zich achteraf verbaasd af waarom ze niet meer kunnen lopen en tetanus hebben gekregen.

Als de Russische soldaten hun invasie stoppen, dan groeien er geen zonnebloemen uit hun zakken. Ze moeten alleen zelf kiezen om niet in de wolfsklem te lopen.


Bronnen:


Reacties

Populaire posts