De roetmees (Covenbijeenkomst Hagazussa)

Onze volgende covenbijeenkomsten worden telkens door een andere priesteres geleid. Daar was wat professioneel nudgewerk van mijn kant voor nodig :-) en de eerste Chinese vrijwilliger die de spits mocht afbijten was Hamamelis, die van de slag in een zenuwachtige kramp schoot die achteraf nergens voor nodig bleek.

Het thema waar ze voor koos was vogels, zeer toepasselijk in deze tijd van het jaar waarop het vinnige gescharrel op de voederplanken plaats bbegint te maken voor het aanhoudende suskewiet bij het minste lekkere lenteweertje. Heerlijk vind ik die eerste lentedagen waarop de zon voorzichtig maar enthousiast haar best doet en de vogels allemaal tegelijk hun beste zangkunsten laten horen. Als de temperatuur ietsje hoger was, dan was dit absoluut mijn favoriete seizoen (nu is dat met stip op één de zomer).

Ik was dus even enthousiast als de mezen in mijn stadstuintje toen Hamamelis vertelde dat ze het over vogels zou gaan hebben en hoe die hun plaats hebben in de hekserij, met een meditatie als kers op de taart. Ik was helemaal mee :-)

Een vetbol voor de mezen? Check. Pluimen op het altaar? Check. Youtube muziekje met bosgeluiden en vogels? Check. (Dat muziekje vind je overigens hier: https://youtu.be/FMrtSHAAPhM).



Photo by Derek Keats from Johannesburg, South Africa - Southern Black Tit, Parus niger, at Pilanesberg National Park, Northwest Province, South Africa, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45088428


Ik loop doorheen het bos. De takken zijn nog kaal, de lente is hier nog maar net begonnen. De grond is nog nat van de sneeuw die hier een paar dagen geleden nog lag. 

Ik raap een veer op die op het pad ligt. Het is een grijze veer, van een bosduif denk ik. Ik bedenk me hoe mooi zo’n veer is, de fijne lijntjes die over het oppervlak lopen, zo nauw aansluitend en perfect, zo glad, so sierlijk. Als ik opnieuw rechtsta, valt me op hoeveel vogels ik hoor fluiten. Het is echt wel lente.

In het bos vind ik een open plek met een grote platte steen. Ik leg het vogelvoer dat ik heb meegebracht - een mezenbol - op de steen (nadat ik hem uit zijn groene plastieken netje heb gehaald natuurlijk, want dat laat je uiteraard niet achter in het bos) en ga een eindje verderop zitten, op een omgevallen boomstam die met mos is begroeid, een zacht groen kussentje dat comfortabelaanvoelt onder mijn poep.

Er komt een zwarte vogel aangewipt. Hij is heel beweeglijk, als een kruising tussen een mees en een mus, maar met glanzende zwarte veren. Hij heeft een kange, beweeglijke staart, als een kwikstaart, en een iets langer bekje dan een mus. Hij lijkt wel een beetje op een kleine merel, maar in tegenstelling tot een merel is zijn bekje helemaal zwart.

Het vogeltje is heel beweeglijk en speels. Hij komt met energieke sprongetjes dichterbij, hangt brutaal ondersteboven in een struik, met zijn beweeglijke kopje heen en weer speurend, nieuwsgierig naar het voer op de steen, net als de mussen die onbeschroomd schooien naar de kruimels op een zomerterras. 

Ik heb geen idee welke vogel dit is. Een zwarte spreeuw? Hij gedraagt zich net als de brutale mezen die altijd in kleine groepjes hangen te krakelen in de fuchsiaboom in mijn tuintje, ruziënd over wie er als eerste mag landen op het stokje van de pot vogelpindakaas of op de voedersilo met zonnebloempitten. Heerlijk om naar te kijken. Dat is dit brutale vogeltje ook. 

Ik vergeet helemaal dat ik hier misschien een boodschap zou krijgen. Gefascineerd kijk ik naar de zwarte schavuit die de mezenbol van naderbij onderzoekt. Hij heeft duidelijk geen boodschap aan mijn aanwezigheid :-)

Als ik later op zoek ga naar wat voor vogeltje dit zou zijn, kom ik hem tegen. Ik zat er niet ver naast met mijn kruising tussen een mus en een mees: de roetmees bestaat warempel écht!


COVENMEETING 18/02/2021 (Hamamelis): 

Hekserij, vogels, divinatie


Voorbereiding 

Je zuivert jezelf al voor we samenkomen, of terwijl we wachten tot iedereen aanwezig is. 

Altaar zoals je zelf wenst. Met elementenkaarsjes, kaarsen voor voorouders, spirits van het land. Evt. wierrook. 

Extra: Iets van voeding voor vogels (zaadjes, vetbol, appel, brood), evt. kommetje water. Als je veren in huis hebt, mag je die ook op je altaar leggen. 


Duiding 

Als je op straat of in een bos een mooie veer ziet liggen, neem je ze dan mee? Vaak hebben veren op ons een grote aantrekkingskracht. Veren zijn niet alleen mooi, ze kunnen ook als magisch voorwerp worden gebruikt. In plaats van het athame bijvoorbeeld, vertegenwoordiger van het element lucht. Een slagpen heeft al de vorm van een mes en is een logischer werktuig van het element lucht dan een stalen mes. Je kunt er heel goed een cirkel mee trekken of het element lucht mee uitnodigen in je rituelen.


Schakel met de goden: 

Vogels zijn een schakel tussen de mensen en de goden omdat ze zich tussen de werelden kunnen begeven. Zij zijn brengers van boodschappen en worden vaak geassocieerd met onze voorouders. Wanneer je je voorouders wilt eren, breng dan een offer van veren en overgiet dat met rood sap (vroeger gebruikte men daar bloed voor). Zoek een holte in de grond of tussen de boomwortels om je offer in achter te laten. Dit is een heel oude manier om je voorouders te eren. Heel veel goden worden vereenzelvigd met een vogel of worden afgebeeld met vogels. 

  • Horus: valk 
  • Aphrodite/Venus: duif, mus, zwaan 
  • Ares: o.a. aasgier Athena: uil (Zoals de uil neemt ze een hoger perspectief in. Zij overziet de wereld onder haar en is zelfs in staat in het donker te kijken) 
  • Hera: pauw (naast koe en leeuw) 
  • Hermes: reiger (naast schildpad, staf met 2 slangen) 
  • Persephone: parkiet 
  • Zeus: adelaar, arend (naast stier) 

Kraaien en Raven komen het meest voor. Bij heel veel verschillende goden. 

  • Morrigan 
  • Odin (2 raven Huginn (gedachte) en Muninn (geheugen) die over de wereld rondvliegen en Odin alles vertellen.) 

In verschillende tradities vormen de kraaien en raven een connectie tussen deze wereld en de Andere Wereld. Raven worden in veel mythen verbonden met de schepping, zijn brengers van het licht, handelen in opdracht van de Goden en informeren de Goden over deze wereld. 

Voorbeeld profetie: 

Meestal wordt de vlucht van deze vogels geïnterpreteerd als een goed of slecht voorteken, wanneer een Raaf of een Kraai op het dak van een huis landde, werd dat als een slecht teken gezien. Wanneer Kraaien een bepaald gebied verlieten werd dat als een slecht voorteken gezien. 

In het oude Egypte werd het zien van één kraai als een slecht voorteken gezien, terwijl twee kraaien een huwelijk zouden aankondigen, aangezien kraaien monogaam zijn en hun hele leven bij elkaar blijven. 

De algemene West-Europese symbolische betekenis van de kraai is, dood, oorlog, eenzaamheid, kwaad en tegenspoed In spirituele en magische symboliek staat de kraai voor intelligentie, waakzaamheid, magie en een verband met een vorig leven. 


Veren lezen: 

Sommigen zien het vinden van een veer als een teken van spirit, van de engelen of van de voorouders. Soms is een veer gewoon een veer! Zeker in de ruitijd. 

Als je denkt dat er een mogelijke boodschap bij hoort, maak dan connectie met de veer die je vindt. 

Als je een veer vindt hoef je niet per se te weten van welke vogel de veer afkomstig is om te weten welke magie er aan hangt. Maar als je wél weet van welke vogel de veer is, kun je achterhalen wat de spirituele eigenschap is van de betreffende vogel. Kijk eerst eens naar welke vogels er allemaal in jouw buurt leven. Kijk naar de grootte van de vogel en naar de grootte van de veer die je hebt gevonden, zo kun je een groot deel van de vogels al uitsluiten om de vogel te vinden waarvan de veer is. Of je kunt erop mediteren en kijken of je een beeld van de vogel krijgt. 

Als je een vogel als krachtdier hebt kun je op een spiritueel niveau met het dier werken, maar ook in de vorm van een ei, wat ook een heel sterke vorm is om de kracht van het dier te ervaren. Een ei heeft alle vier de elementen in zich: de schaal is aarde, het membraan representeert lucht, het eigeel representeert vuur en het eiwit water. Een ei representeert ook aarde, leven en vernieuwing. 


Vogels lezen: 

Sinds de oudheid kijken mensen naar de hemel voor tekens. Aangezien vogels vliegen, is het logisch dat zijn als boodschappers gezien werden. Het oog van een vogel ziet meer dan wat wij zien vanop de grond. Zij weten hoe de wereld eruit ziet vanop grote hoogte. Augury—the art of interpreting birds as omens—is er al sinds Romeinse tijd. Augur letterlijk vertaalt betekent voorteken of iemand die een voorteken ziet.

Een "auspice" is een Latijnse term voor de boodschappen die vogels kunnen overbrengen. Een "augur" zou "de auspiciën nemen" door naar "aves" (vogels) te kijken en hun uiterlijk en gedrag te "lezen". Die auspiciën (vogeltekens) waren soms gunstig (geluk) en soms ongunstig. 

Er is een lange geschiedenis van het geloof dat vogels en geluk met elkaar verbonden zijn en dat men vogels kan raadplegen voor begeleiding om te we-ten welke stappen in het leven moeten worden genomen. 

Maar het waren niet alleen de oude Romeinen die vogels "lazen". Ornithomanie, een moderne term voor voorteken, wordt over de hele wereld beoefend, vanaf de vroegste tijden. Het komt voor in veel verhalen en legen-des van de inheemse bevolking van Amerika en wordt vermeld in het oude testament van de bijbel. Talloze culturen hebben mythes over slimme, wijze vogels die met goden praten en mensen inzicht geven. 

Volgens de oude Egyptenaren vingen mussen de zielen van de onlangs over-leden mensen en droegen ze deze naar de hemel.

 Het zien van een vogel geeft je geen duidelijk antwoord. Het is geen kristallen bol. De kleur van een vogel maakt niet per se een belangrijk verschil uit. Maar net zoals het lezen van tarotkaarten, het bestuderen van astrologie en het doen van persoonlijkheidstests mensen allemaal manieren geeft om zich-zelf beter te begrijpen, kan kijken naar de natuur dat ook. Beschouw het le-zen van vogels vooral als nog een middel van introspectie en reflectie. 


---

RITUEEL 

Zuivering en wijding 

Iedereen heeft zich vooraf zelf gezuiverd. 


Samen: 

Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd. 

Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons. 

Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel. 

Open onze geest voor uw dimensies. 

Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken. 

Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd. 

Schenk onze handen de gave van het magisch werk. 

Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken. 

Blessed Be. 


Hamamelis: 

Zusters van Arcadia, 

Luister naar de stem van uw hart en van uw ziel 

Laat liefde u openen voor wat ge zoekt en hoopt te vinden. 

Geef u over aan de kracht die binnenin u leeft, 

Want deze kracht leeft in u sinds uw eerste dag op deze aarde, 

Uw unieke kracht als vrouw onder vrouwen. 

Stel u open, 

Voel de kracht 

Laat de energie door uw hart stromen en voel hoe die ons nu verbindt 


Trekken van de cirkel en verwelkoming 

Van hand tot hand trek ik deze cirkel ... 


Hamamelis: 

Van vrouw tot vrouw, 

Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel 

Verbonden door onze innerlijke kracht In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder 

Blessed be 


We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons. 

We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen. 

We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

 

OOSTEN/LUCHT: 

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente. 

We vragen van hen voor iedereen in onze cirkel een heldere geest. 

Daarom steken we nu een kaars aan in het Oosten, voor het element Lucht, om de Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven. 


ZUIDEN/VUUR: 

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer. 

We vragen voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie. 

Daarom steken we nu een kaars aan in het Zuiden, voor het element vuur, om de Cirkel te verlichten en te verwarmen. 


WESTEN/WATER: 

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst. 

We vragen voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen. 

Daarom steken we nu een kaars aan in het Westen, voor het element Water, om de Cirkel te verlichten en te zuiveren. 


NOORDEN/AARDE: 

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter. 

We vragen voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan. 

Daarom steken we nu een kaars aan in het Noorden, voor het element Aarde, om de Cirkel te verlichten en sterk te maken 


Hamamelis: 

Wij groeten en verwelkomen u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft. 

Wij groeten en verwelkomen u, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan. 

Wij groeten en verwelkomen u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt. 


Allen: 

Blessed be 


Indien er zusters zijn die graag nog een godin uitnodigen, mogen zij dit doen. Hetzij luidop, hetzij innerlijk. 


Meditatie 

Maak het je gemakkelijk. Zet je goed en zorg dat je ontspannen zit. 

Sluit je ogen. Beeld jezelf in dat je de vogelvoeding, die je op je altaar hebt liggen, met je meeneemt. Maakt niet uit hoe, in je broekzak, in een draagtas. Adem een paar keer diep in en uit. Word je bewust van je ademhaling. Voel de zwaartekracht van je lichaam. 

Laat maar eens tot je doordringen; ik word gedragen door de aarde en ik hoef daar niets voor te doen. 

Je stelt je open voor deze kracht en voelt hoe je onderaan verweven raakt met de grond. Je wortelt je. 

Boven je verschijnt een mooi wit licht. Je opent je kruinchakra en laat eerst al je beslommeringen gaan. Alles waar je de voorbije dag mee bezig was. Maak je hoofd maar leeg. 

Nu kan je de energie via je kruinchakra ontvangen en door je heen laten stromen. 

Je wordt je gewaar van de plek waar je staat.

Een frisse bries waait om je hen en je voelt de zon, die eindelijk terug is, en langs achter je rug verwarmt. 

Je kijkt om je heen, je staat in het midden van een weide. Het gras is nog nat van de gesmolten sneeuw van de voorbije week. 

En je draait met je gezicht naar de zon om ook daarop de heerlijke warme stralen gewaar te worden. 

Rustig stap je richting een pad naast de weide. 

Boven je zie je een paar witte wolkenslierten, maar verder enkel blauwe lucht.

Langs het pad zie je hier en daar de eerste voorjaarsbloemen. Gele en paarse krokusjes worden op deze mooie dag reeds druk bezocht door bijtjes. Stop even, kijk, hoor je ze zoemen? 

Ondanks je de voorbije week genoten hebt van de sneeuw, geniet je nu van de natuur die even stil leek te staan, maar nu voor je ogen weer tot leven komt. 

Het koele briesje laat de klokjes van enkele sneeuwklokjes ritmisch meebewegen bij elke stap die je zet op het pad. 

Je loopt in de richting van een bos. Een klein bos? Of net een heel groot, met hoge bomen. 

Het pad dat je volgt slingert tussen de bomen. In het bos liggen hier en daar hoopjes bladeren bij elkaar. Sommige hoopjes lijken droog, andere nog nat en platgedrukt van de voorbije sneeuwval. Je ruikt het vocht. 

Je stapt verder en ziet voor je op de grond een veer liggen. Je raapt deze op, strijkt er zacht over. Hierdoor word je plots de aanwezigheid gewaar van vogels om je heen. Je hoort ze fluiten, tjirpen, zingen. Je stapt verder maar bent wel stil zodat je bewust kan luisteren. Je geniet van de vogelgeluiden. 

Een beetje verder in het bos, kom je aan op een iets opener plek. Aan de zijkant van deze plek zie je een dikke omgevallen boom. De zon schijnt er mooi op. Hij ligt er al even, want de schors is bedekt met prachtig dik mos. Je voelt er even aan, en ja, het is droog, dus ga je even zitten. 

Een klein stukje voor je, ligt een grote steen, bovenaan is deze een beetje afgeplat. 

Je bedenkt je dat dit een prima plek is om je vogelvoer neer te leggen, en doet dat dan ook. 

Het zonnetje schijnt heerlijk op je gezicht en je besluit hier even te genieten. Met je ogen toe, geniet je van de warme stralen. 

Plots hoor je gefladder. Je kijkt op. Er is een vogel voor je neergestreken die nieuwsgierig ook naar jou terugkijkt. 

Hoe ziet ie eruit? Ken je deze soort? 

Neem je tijd maar en praat er zachtjes tegen. Heeft deze vogel misschien een boodschap voor je?

… 

Het is tijd om terug te keren. Neem rustig afscheid van je nieuwe gevleugelde vriend. Bedankt hem/haar voor een evt. boodschap die je kreeg. 

Laat je vogelvoer op de steen achter voor deze of voor de andere vogels. 

Je vertrekt vanuit de open plek terug langs je pad richting de weide. 

Als je terug aan de rand van het bos komt, zie je de krokusjes en sneeuwklokjes weer. Je stapt op het pad langs de weide. 

Daar waar je vertrokken was, kom je nu weer toe. 

Kom nu zacht terug naar het hier en nu. Word je bewust van je ademhaling. Beweeg je handen, armen. En open je ogen als je er klaar voor bent. 


Bedanken van de elementen 

Hamamelis: 

Wij danken u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt 

Wij danken u, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan. 

Wij danken u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft. 

We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren. 

We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen. 

We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons. 


NOORDEN: 

We danken de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter. 


OOSTEN: 

We danken de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente. 


WESTEN: 

We danken de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst. 


ZUIDEN: 

We danken de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer. 


Blessed be


Openen van de Cirkel 

Er zijn een aantal zusters binnen Arcadia die onze energie kunnen gebruiken. Bij het openen van onze handen, sturen wij de opgewekte energie naar hen toe. 


Allen: 

Van hand tot hand open ik deze cirkel… 


Hamamelis: 

Van vrouw tot vrouw, 

Van hand tot hand openen wij onze cirkel 

Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg 

Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden 

Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen 

Blessed be 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam