Je innerlijke stem: trance inductie met woorden (covenbijeenkomst Hagazussa)

De lente wordt geassocieerd met het element Lucht. Dat element staat o.a. voor alles wat met creatie en inspiratie te maken heeft. En uiteraard ook met het gesproken woord, want wat is praten anders dan onze adem – lucht! – gebruiken om te communiceren.

Woorden hebben kracht. Voeg dat bij de energie die we in de wereld brengen door de vibratie van onze stem, en dan begrijp je dat woorden ook een manier kunnen zijn om een vorm van trance op te wekken. Denk maar aan de mantra’s uit het verre oosten. Omdat wij een coven zijn die trance in al zijn vormen wil onderzoeken, gaan we op zoek naar onze innerlijke stem, om onze eigen mantra te maken en in trance te geraken.




TRANCE INDUCTIE
Wat is trance eigenlijk? Trance is een veranderde vorm van bewustzijn waarbij je noch volledig wakker en alert, noch volledig in slaap bent. Het is een volkomen natuurlijk fenomeen. Wanneer is de laatste keer dat je je eigen straat in reed en niet meer wist hoe je daar naartoe gereden was? Of dat je aan het dagdromen was? We zappen regelmatig in en uit trance zonder dat we dat bewust doen. Als wij willen gaan trancen, dan kiezen we er echter bewust voor om in die staat van halfbewustzijn te raken die ervoor zorgt dat we niet reageren op externe stimuli.

Er zijn verschillende niveau’s van trance, gaande van een heel lichte trance – dagdromen bijvoorbeeld – tot een zeer diepe trance – coma. Trancereizen doen we ergens tussen beide extremen in.

Sigmund Freud had het over het tipje van de ijsberg: het stuk dat boven water steekt is onze bewuste, denkende geest. Dat deel van onze geest is het denkende deel dat informatie identificeert en verwerkt door middel van de zintuigen: wat we zien, horen, ruiken, voelen of smaken. Het observeert non stop en categoriseert alles wat rondom je gebeurt. Het deel onder water is ons onbewuste.

Ons bewustzijn zorgt ervoor dat we het leven van alledag overleven, maar het kan ons ook tegenhouden. Soms is het dus nodig om de gatekeeper – ons bewustzijn – te omzeilen en rechtstreeks met ons onbewuste te communiceren. Dat is waar trance komt kijken: trance betekent dat we langsheen ons bewustzijn zijn geraakt en rechtstreeks communiceren met ons onbewuste en dat onbewuste stimuleren.

We begrijpen de werkelijkheid – de wereld van ons bewuste zelf - maar hebben dikwijls geen idee wat diep begraven in ons onbewuste zit. Een deel daarvan zit in het collectieve onbewuste – symbolen, reacties die we delen met anderen, soms cultureel bepaald, soms persoonsgebonden. Die elementen moet je leren manipuleren als je gaat reizen in de anderwereld, de wereld van het onbewuste.

Ons onbewuste gebruikt een taal van symbolen. Om te kunnen communiceren met het onbewuste, moet je je dus dat vocabulaire van symbolen eigen maken. Denk aan dromen: als je de symbolen begrijpt, begrijp je de boodschappen die je onbewuste je stuurt.

We kunnen onze symbolentaal uitbreiden met eigen symbolen, gebruik makend van onze zintuigen. We ervaren de wereld via onze zintuigen en die zintuigen geven ons de mogelijkheid om de “andere” werkelijkheid – de werkelijkheid die we ervaren als we in trance zijn, de werkelijkheid van ons onbewuste – te manipuleren.

Door middel van conditionering kunnen we bepaalde zintuiglijke stimuli gebruiken als triggers om in een andere staat van bewustzijn te komen. Triggers kunnen fysiek of symbolisch zijn, en ze hebben impact in de andere werkelijkheid. Niet iedereen reageert hetzelfde op zintuiglijke stimuli. Visuele prikkels scoren het hoogst, gevolgd door geluid, en vervolgens geur, textuur en beweging.

We worden al vanaf we klein zijn geconditioneerd om te reageren op bepaalde prikkels. Als we een rood licht zien, dan stoppen we zonder daarover na te denken. Als je een sirene hoort, wijk je uit naar de pechstrook. Als je de geur van barbecue ruikt, krijg je vanzelf te veel speeksel in je mond. De geur van vanille of eau de cologne brengt je misschien vanzelf terug naar je jeugdjaren.

Psychotherapeuten maken daar dankbaar gebruik van. Stel dat je een song hoort die je herinnert aan een gelukkige periode uit je kindertijd, toen je je gelukkig en zelfzeker voelde. Je kan je helemaal onderdompelen in dat gevoel en een fysiek anker creëren in onze realiteit door bijvoorbeeld op je kaak te tikken. Het tikken op je kaak is nu een trigger om je de song te herinneren en door de song heb je nu een anker voor hoe je je toen lang geleden voelde. Dat is een NLP ankertechniek. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren, waarbij we in ons brein hersenverbanden creëren. Dat is wat conditionering doet.

Ook als heksen zijn we geconditioneerd: bepaalde wierookgeuren worden geassocieerd met bepaalde goden en godinnen, kleuren zijn gelinkt aan elementen, enz. … We gebruiken associaties zonder er nog bij na te denken. Dat geldt ook voor rituelen en trance. Door een gewaad aan te trekken, raak je misschien vanzelf in een rituele mood. Je laat er je onbewuste mee weten dat het tijd is om te beginnen. Als ik Nag Champa wierook brand, ben ik vanzelf al half in trance.


GELUID
Geluid is één van de krachtigste triggers om in een andere staat van bewustzijn te raken. Het is na wat we zien, de belangrijkste zintuiglijke prikkel om ons in een andere stemming te brengen. Het is geen toeval dat een film zonder muziekscore de helft van zijn charme kwijt is. De kracht van muziek is gekend: zachte, langzame, lichte muziek brengt ons in de mood voor contemplatie terwijl harde, ritmische muziek ons in extase kan brengen. Er is een reden voor het succes van dance festivals! :-)

Muziek, chanting, drummen … het zijn allemaal mogelijke triggers voor bewustzijnsverandering. Krachtwoorden horen daar ook bij. Dankzij de melodie, het ritme, de toon, enz. … kunnen we gemakkelijk in een andere staat van bewustzijn raken. Denk aan de specifieke ritmes die gebruikt worden om de Orishas op te roepen in de Santeria of de gezangen van de Noord-amerikaanse Indianen. Dat hoeft niet persé harmonieus of mooi te zijn. Er zijn geluiden die rechtstreeks tot ons onderbewustzijn spreken, ook al vinden we – ons bewustzijn – ze maar niets.

In de westerse traditie focust het gebruik van geluid zich op krachtwoorden, waarbij gebruik kan worden gemaakt van ritme, toonhoogte, de klank van klinkers en de klank van medeklinkers, typische geluiden die niet met een muziekinstrument kunnen worden gemaakt.

Eén van de gekendste manieren om onze stem te gebruiken om in trance te raken, is chanten. Zowel de monniken met hun Gregoriaanse gezangen als de Boedhisten met hun eenlettergreepmantra’s gebruiken dezelfde techniek. Het kan dat we het resultaat saai en irritant vinden, maar toch spreken de geproduceerde klanken ons onderbewustzijn aan en raken we in trance.

Chanten is ene goede manier om te ademen en te focussen. Hoe korter de klanken hoe beter: AUM, een rune of gewoon klanken. Ze hoeven geen betekenis te hebben, maar als dat wel het geval is, werkt het beter. In oosterse tradities wordt urenlang dezelfde mantra gechant: terwijl het bewustzijn bezig is met de betekenis, kan het onderbewustzijn ontsnappen naar het goddelijke.
Mantra’s zingen helpt je focussen, chanten in gezelschap schept daarnaast ook een band. Dat is waarschijnlijk het succes van Oerzang.

Het woord mantra betekent overigens “gedachtevorm” of thoughtform. Door zijn betekenis te kennen, kan je voorbij de grenzen van je perceptie gaan en de ware kracht van waar de mantra voor staat begrijpen. En dat is wat uiteindelijk wat trancereizen doet.


OEFENING: AUM
AUM betekent eigenlijk “Ik aanvaard”, waarbij je de actieve kracht van Brahma aanvaardt die ligt in de A. De concentrerende kracht van Vishnu zit in de U, de destructieve kracht van Shiva in de M. Het is één van de heiigste woorden in het HIndoeisme. Je chant het beter niet tenzij je accepteert dat je je, door het te chanten, engageert om je volledige spirituele potentieel na te streven. Waarschijnlijk is dat voor niemand van ons een probleem :-)

(Eerst gronden en ontspannen.)
Adem diep in en heel traag uit terwijl je AAAAUUUUUMMMMMM chant.
Hoe dikwijls moet je ademen?
Je zou de toon 24 tellen moeten kunnen vasthouden.
Chant 5 minuten tot je voelt dat je bewustzijn verandert.
Denk niet na, breng je geest gewoon terug naar de klanken als hij gaat wandelen.

Je kan deze oefening regelmatig doen om te trainen voor trance werk. Je hoeft het niet met AUM te doen, het kan ook met andere woordenafhankelijk van de traditie waarmee je werkt. Denk aan de noordse runen, ogham bomen, enz. …


OEFENING: KLANKEN ZINGEN
Adem diep in en chant langgerekt de klinkers: A E I O U, 4 tellen per klinker, zonder de ademen in het midden.
Daarna chant je gelijk welke klanken, volledig willekeurig.
Laat het natuurlijk evolueren
Laat random klanken uit je onderbewustzijn naar boven borrelen
Hoe lang duurt het eer onze stemmen synchroniseren?

Vind de toon de resoneert in je schedel.
Verlaag de toon om hem te resoneren in je keel, je borstkas, je buik.
Verander de klanken door je keel meer of minder te sluiten.
Vibreer de klanken in verschillende delen van je lichaam om die te activeren en op te laden.

Doordat het gaat om nonsense klanken zonder betekenis gaan ze langs ons bewuste brein heen en praten we rechtstreeks met ons onbewuste zelf. Denk aan “in tongenspreken” of glossolalia, of de klanken die een baby gebruikt. We horen dit ook dikwijls in de powersongs van Noord-amerikaanse indianen.


KRACHTWOORDEN
Bij hypnose – ook een vorm van trance – gebruiken hypnotherapeuten bijvoorbeeld wat zij “hypnotische krachtwoorden” noemen: specifieke woorden en zinnen om mensen te beïnvloeden. Die woorden en zinnen zijn gewone woorden zoals “beeld je in dat”, “hoe meer”, “elke keer”, “stel je voor”, “herinner”, enz. … De kracht zit hem niet speciaal in het woord zelf maar in de manier waarop ze worden gebruikt. Hypnotherapeuten gebruiken ze dus niet ad random, maar heel bewust. Ze beschouwen het gebruik van krachtwoorden als primordiaal voor hypnose.

Wij zijn zo geconditioneerd dat we bij die woorden niet luisteren naar ons kritische zelf. Een simpel voorbeeldje: het krachtwoord “daarom”, als we dat horen, dan denken we niet verder na en gaan verder met gelijk wat er achter dat woord komt. Toen we klein waren, hebben we miljoenen keren waarom gevraagd en even zovele keren daarom als antwoord gekregen. Daarmee maakte mama ons duidelijk dat er niet te discussiëren viel. Het was zo, basta. We hebben dus geleerd om dat te aanvaarden en ons daarbij neergelegd. Ons bewustzijn gaat dus automatisch niet verder vragen. Door het gebruik van dat woord is onze kritische geest even uitgeschakeld.

Alle woorden hebben van zichzelf magische kracht. Om te begrijpen hoe het komt dat je met woorden die iedereen elke dag gebruikt iemand in trance kan krijgen, gebruiken we een voorbeeld. Stel je voor dat iemand je zegt dat je je moet inbeelden dat je in een citroen bijt. Zelfs zonder citroen in je hand, kan je dat. Je kan voelen hoe je in de gele vrucht bijt, hoe het sap uit de citroen spuit en over je kin naar beneden loopt. Je kan het zure vruchtvlees proeven. Je kan de geur van de citroen ruiken. En terwijl je dit leest, hebt je plots meer speeksel in je mond gekregen. 😊

Dat is de kracht van woorden. Ze stimuleren je verbeelding, ze leiden je af van het hier en nu, ze zorgen voor beelden in je geest, ze activeren je zintuigen, creëren associaties, linken dingen die niet noodzakelijk samen gaan. En omdat ze dat doen, zijn ze een perfecte manier om je onbewuste te stimuleren. Ook al zijn het gewone woorden of combinaties van woorden, ze zorgen er voor dat je je bewuste en kritische geest kan negeren. Door gebruik te maken van die woorden of combinaties van woorden, krijgen hypnosetherapeuten je in trance en kunnen ze je (positief) manipuleren. Ze noemen het zelf de ABS formule:

Absorb attention
Bypass the critical factor
Stimulate the unconscious

Hypnose is natuurlijk niet hetzelfde als wat wij doen als we gaan trancereizen, al zijn er heel veel gelijkenissen. Het grote verschil is dat hypnose gaat over het bewust in een bepaalde vooraf gekende richting duwen van onszelf of van anderen, terwijl we bij trancereizen en meditatie onszelf openstellen voor wat er dan ook mag gebeuren en dat ook accepteren. In plaats van één richting, zoals bij hypnose, is elke richting goed.

Terug naar onze krachtwoorden. Hypnotherapeuten maken gebruik van woorden om ons in trance te krijgen en een bepaalde richting in te duwen, maar we kunnen dat ook zelf doen met eigen woorden. We kunnen onszelf conditioneren om bij bepaalde woorden of combinaties van woorden naar een andere staat van bewustzijn te gaan en ons onbewuste te activeren. Denk aan het gekende “abracadabra”: we zijn allemaal geconditioneerd om als we dat woord horen onze adem in te houden en te verwachten dat er iets spectaculairs gaat gebeuren. Woorden zijn macht! Het is geen toeval dat veel magische rituelen gepaard gaan met invocaties en spreuken in rijmvorm. De manier waarop de woorden worden uitgesproken helpt ons onbewuste triggeren. Door de woorden op te zeggen hou je je bewustzijn bezig, maar door het herhalende, ritmische karakter vertelt het je brein dat het tijd is voor trance. De Vuurvogel-tekst van Arcadia is een voorbeeld van hoe woorden het teken kunnen zijn voor je onbewuste dat het buiten mag komen spelen.

Terug naar de kracht van het klanken zingen: door onze eigen krachtwoorden – op het eerste zicht zonder enige betekenis – te maken en te gebruiken, kunnen we onszelf beinvloeden. En dat is magie!

Kennen jullie deze nog?
Gozalajo nikeevu ugworapon prajumdol goedzodriska klodiipev fichprak hoegumpa.

Zie ook:
Runen zingen:
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/01/runen-zingen.html
Krachtwoorden:
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/01/krachtwoorden-runenmagie-15.html


OEFENING: CIRKELINVOCATIE
We zetten ons comfortabel in een kring en geven elkaar de hand. Sluit de ogen en adem diep in, hou je adem even vast, en adem uit, wacht een tel, en adem dan opnieuw in, en uit, in en uit. We ademen samen in en uit en bij elke ademhaling ontspannen we ons meer en meer. Bij elke ademteug voelen we ons sterker. Bij elke ademteug voelen we hoe onze dagelijkse zorgen van ons afglijden. We ademen samen in en uit en voelen ons opgeladen. En we blijven ademen, in en uit, in en uit, …
We voelen hoe onze adem, de adem van elk van ons, samenkomt in ons midden en één adem wordt, we ademen als één enkel levend wezen en ademen leven in onze cirkel. Voel de kracht die ons als groep verbindt.

We gaan nu een cirkel van woorden maken. Iemand begint met een woord en de volgende persoon in de cirkel zegt het eerste woord dat in haar opkomt, zonder na te denken, zonder dat er een “gat” in de serie valt. We doen met de wijzers van de klok mee. Niet nadenken, gewoon diep ademen, go with the flow en laat het vanzelf komen. Dat doen we een paar toertjes. Naarmate we woorden opzeggen, zal je merken dat er automatisch een kadans en een ritme ontstaan die ervoor zorgen dat we in een vorm van trance terechtkomen.

Bijvoorbeeld:
groen / erwtjes / soep / winter / sneeuw / wit / zwart / vogel / pluim / kussen / slapen / droom / wolken / engel / hemel / godin / liefde / dochter / blond …

Nu gaan we dat opnieuw doen, maar we gaan telkens het woord van de persoon voor ons herhalen voordat we ons eigen woord toevoegen.

Bijvoorbeeld:
Donkere grot / grot ondergronds / ondergronds diep / diep zee / zee blauw / blauw water / water druppel / druppel tikkend / tikkend hart / hart rood / rood vuur / vuur heet …

Nu doen we dit opnieuw maar we herhalen de twee woorden van de persoon voor ons.

Bijvoorbeeld:
Winter koud wit / wit sneeuw zuiver / sneeuw zuiver water / zuiver water helder / water helder inzicht / helder inzicht kennis / inzicht kennis eeuwig / kennis eeuwig oud / eeuwig oud wortels / oud wortels moeder …

Naarmate we de cirkel blijven rondgaan, verdiepen we de trance die met het ritme van de woorden wordt opgebouwd. De combinaties van woorden worden een invocatie, en zorgen voor beelden die binnenkomen. Op de duur vertel je gewoon wat je ziet voor je geestesoog:

Bijvoorbeeld:
Ik zie een meer met een pikzwart wateroppervlak.
Ik zie een vrouw die uit een boom stapt en haar handen naar mij uitsteekt.
Ik zie een sneeuwlandschap met hoge blauwe ijsbergen.
Ik zie een weide.
Ik zie een enorm grote vrouw die ernstig naar mij kijkt met pikzwarte ogen.

De beschrijving van wat je ziet kan heel simpel zijn of juist heel complex. Misschien zie je alleen beelden, misschien voel je iets, misschien hoor of ruik je vanalles. Misschien val je gewoon in slaap :-).
Na een tijdje valt de groep waarschijnlijk stil en geniet elk van ons op haar manier van wat we zien, horen, ruiken of voelen.

Als je klaar bent, adem dan diep in en neem afscheid van wat je ziet. Ik ga tot drie tellen en bij drie open dan je ogen en rek je eens goed uit. Je voelt je helemaal wakker en opgeladen. Als je er nood aan hebt, eet en drink dan wat om weer helemaal in het hier en nu te komen.


Bronnen:
Hypnotische krachtwoorden:



Les Exercices de Spiral Dance, par Starhawk/Les Portes du Sidh. https://lwe1.files.wordpress.com/2007/09/exercices_spiral_dance.pdf

PAXSON, Diana L. Trance-Portation. Learning to navigate the Inner World. 2008, San Francisco, Weiser Books, 277p.

How to induce a trance state for deep psychospiritual work. Matteo Sol.
https://lonerwolf.com/trance-state/



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam