De pedigree van Eros

Gisteravond waren we uitgenodigd om mee te komen kwissen in de school van mijn neefje. Vorig jaar konden we er niet bij zijn, maar ook zonder ons rijfde ons ploegje de overwinning binnen. De lat lag dus hoog en maar we wisten toch ook dit jaar weer het goud binnen te halen.

Het thema van de kwis was de liefde en natuurlijk zat er dus een vraag in over Cupido. “Wie waren de ouders van Eros?” Vol verwachting draaiden alle hoofden mijn richting uit. Venus, zei mijn vader. Ik maakte daar al Aphrodite van, en toen begon ik te twijfelen … Was Eros geen broertje van Aphrodite? Hoe zat dat nu weeral met de geboorte van Aphrodite? En hop, daar gingen we de mist in. Ik moest tot mijn spijt bekennen dat ik niet zo goed thuis ben in de Griekse mythologie :-)

Eros is de Griekse god van liefde en seks (bij de Romeinen heet hij Cupido). Hij is de zoon van Aphrodite en Ares. Aphrodite was nochtans getrouwd met Hephaestos, de god van de smeden, die zo lelijk was dat zijn moeder Hera hem van de Olympus naar beneden liet gooien. Gelukkig viel hij in de zee, waar hij gevonden werd door Tetis, de moeder van Achilles. In een ander verhaal wilde hij zijn mama beschermen tegen Zeus en werd die zo kwaad dat hij Hephaestos naar beneden smeet.

Maar hij mocht terugkomen. Het verhaal gaat dat hij als wraak een gouden troon smeedde voor Hera, maar eens ze op die magische troon ging zitten, kon ze er niet meer af. De andere goden smeekten hem om terug te komen en zijn moeder te bevrijden, maar hij weigerde omdat hij naar eigen zeggen geen moeder had. Het is Dionysos (Bacchos) die hem dronken voerde en bewusteloos over de rug van een ezel smeet om hem terug te brengen naar de Olympus. Zo werd Hephaestos de enige god die ooit uit ballingschap terug mocht komen.

Hephaistos was dan wel lelijk als de nacht, hij was wel getrouwd met Aphrodite, de mooiste godin van allemaal. Die was niet bepaald trouw aan haar echtgenoot en viel algauw voor de charmes van de knappe Ares, de god van oorlog, en ze werden geliefden. Helios, de god van de zon die alles kon zien vanuit zijn gouden wagen, vertelde Hephaestos over de ontrouw van zijn vrouw. Niet dat die zelf niet van een slippertje hield: hij is de vader van minstens vijftien kinderen en geen daarvan is van Aphrodite!

Opnieuw nam Hephaestos wraak, deze keer op zijn ontrouwe vrouw. Hij maakte een gouden net en hing dat boven zijn bed. De volgende keer dat Aphrodite en Ares de liefde bedreven in dat bed, viel het net over de minnaars heen. Het net was uiteraard magisch: hoe meer ze zich probeerden te bevrijden, hoe harder het net zich rond hen spande. Haphaestos riep er alle goden van de Olympus bij, om zich te komen verkneukelen en het naakte koppel te komen uitlachen. Gelukkig moest Dionysos zijn truukje niet opnieuw doen: na bemiddeling van Poseidon betaalde Ares een dikke som boetegeld, waarna Hephaestos het koppel liet gaan. De minnaars vluchtten in schaamte weg van Olympus, Aphrodite naar Cyprus en Ares naar Thracië.

Anteros (Alfred Gilbert, 1885)
Het beeld van Eros op Picadilly Circus (Londen) is eigenlijk een beeld van Anteros :-)
Eros was dus één van de kinderen van Aphrodite en Ares. Het koppel had niet minder dan zeven kinderen als we de verhalen mogen geloven, waaronder de vier gevleugelde Erotes broertjes (meervoud van Eros): Eros, Anteros (de god van wederzijdse liefde), Himeros (de god van van begeerte en lust, tweelingbroer van Eros en net als zijn broertje gewapend met pijl en boog: je houdt beide broers enkel uit elkaar omdat Himeros een gekleurde hoofdband draagt, zoals de Griekse atleten) en Photos (de god van verlangen).



Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam