Ron ron


Gelukzaligheid. Dat is het gevoel van algemeen welbehagen dat je overvalt als je gestreeld wordt. Je zou er bijna bij gaan spinnen als een kat! De Zweedse neurofysioloog Yngve Zotterman vond al in 1939 een soort van  ‘aaineuronen' bij katten. Dat zijn een soort van zenuwcellen in de huid die een signaal naar de hersenen sturen als ze worden aangeraakt. Als ze worden geactiveerd ervaar je dat als een liefkozing en worden gevoelens van angst en agressie onderdrukt. Aaien vinden katten dus heel fijn. En mensen ook.


Wij hebben ook aanrakingsgevoelige neuronen in ons vel die die gelukzaligheid triggeren als iemand zachtjes over ons vel strijkt. We kunnen enorm genieten van het gevoel van het bubbelende water in het bubbelbad of van het zachte kietelen van babyhandjes op zoek naar houvast. Ons vel zit dan ook vol met zenuwuiteinden waaronder dus ook een pak aaineuronen. Die reageren heel anders dan de andere zenuwuiteinden: ze worden geprikkeld bij een heel lichte aanraking, maar doen niks als je ze steviger aanraakt. Blijkbaar hangt de activatie van die aaineuronen samen met de snelheid waarmee over ons vel wordt geaaid: alleen als het sneller gaat dan 0,3 centimeter per seconde en langzamer dan 30 centimeter per seconde komen ze in actie. Als het trager of sneller gaat gebeurt er niks. Wetenschappers hebben uitgezocht dat de optimale aaisnelheid bij mensen 1 tot 10 centimeter per seconde is. Katten worden dan weer liever sneller geaaid.

De aaineuronen brengen hun informatie via het ruggenmerg naar de hersenen en de hersenschors. Dat gebeurt ook als we zien hoe iemand anders wordt geaaid. Onze hersenen bezorgen ons dan een gevoel van welbehagen. Waarom dat zo is, dat weten de wetenschappers nog niet, maar het zou misschien een trukje kunnen zijn van de evolutie om ervoor te zorgen dat zoogdieren die sterk van elkaar afhankelijk zijn zachter met elkaar zouden omgaan, wat dan weer bevorderlijk is voor de soort op zich ... Aaien en geaaid worden heeft dus alleen maar voordelen en iedereen voelt er zich lekker bij! Ron ron ....

Gelezen in De Standaard (06-02-2013) : “Het raadsel van het aai-gevoel” door Sander Voormolen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam