Beltain (AmmaDevi)

Door omstandigheden kon Vesa er vanavond niet bijzijn en dus werden we last minute omgeleid naar Emblem, waar Hamamelis ons ontving in haar prachtige tuin. Die is gigantisch en staat vol met jonge fruitboompjes. Je kan nu al zien dat het er binnen tien jaar geweldig toeven zal zijn in de zomer, onder de schaduw van de appelbomen ...

Vesa had ons gevraagd om witte en rode linten mee te brengen. Daar mochten we wensen opschrijven voor de komende helft van het jaar. Ik  had nog een doos pakjeslint liggen van Ikea, met alle kleuren van de elementen én wit. Het moest zo zijn :-) Kaat en ik zetten ons aan het wensen: "Geen ruzie meer", "Een beter milieu: dat Moeder Aarde het minder hard te verduren mag hebben" en ik stak er nog een extra wens in voor mijn moeder: "Dat mama weer de oude wordt".

In de tuin van Hamamelis sleurden we een vuurkorf naar het midden van de tuin. Daarrond werd een cirkel geïmproviseerd met tuinstoelen en een grote tuinbank. We zuiverden ons allemaal met de saliesmudge, gooiden takjes in het vuur, zegenden onszelf met water en legden een steentje op de stapel aan de ingang van de cirkel. Nu waren we klaar om te beginnen.

Beltain is een vuurfeest. Het is niet voor niets gelinkt aan de Bel, de Gallisch god van de zon, die waarschijnlijk ook zijn naam gaf aan de Belgae, de Gallische stammen die hier in onze contreien woonden. Terwijl de meeste Gallische goden zeer plaatselijk waren, is Bel waarschijnlijk belangrijker en een god die door alle stammen werd vereerd. De meeste zonnegoden, gelijk uit welk pantheon, rijden met hun strijdwagens doorheen de hemel, net zoals de zon. Dat is ook het geval met Bel. Zijn symbolen waren het paard en het wiel, allemaal erg Gallisch :-)

Het verbaasde me dan ook niets dat de strenge vuurheer er was toen we de elementen opriepen en dat het vuur in mijn hoofd reuzenvlammen had en een geluid alsof er een boeing laag overvloog :-) Beltain is natuurlijk het vuurfeest bij uitstek. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is de tegenhanger van Samhain. Dan is alles donker en koud, nu wordt alles helder en warmer en lichter. Het is het feest waarop de zon de aarde komt bevruchten, en dat mag je best wel letterlijk nemen. Beltain is immers niet alleen het feest van het vuur van de zon, maar ook het vuur in ons hart en in onze schoot!

Anthea voerde ons in het ritueel mee in een pathworking waarbij we dat heilige huwelijk zelf konden ervaren. Ik stond aan de voet van een heuvel, tussen een heleboel andere mensen. Aan de kledij te zien, moest het ergens op het platteland zijn, een paar honderd jaar geleden. De mannen droegen witte hemden met opgerolde mouwen. Sommigen droegen rijkversierde hesjes over hun hemd, duidelijk feestkledij. De vrouwen waren allemaal gekleed in lange jurken, strak aan de boezem maar toch niet vrijpostig. Ze droegen lange mouwen. Iedereen was aan het babbelen en aan het lachen, er hing een loom sfeertje van afwachting in de lucht.

Ik werd door een aantal vrouwen naar een tent gebracht, die er vanbinnen heel uitnodigend uitzag. Op de vloer lagen dikke kleden, er stonden bekkens met vuur en er stonden comfortabele houten stoelen. Langs één kant van de tent stond een laag bad. Eén van de vrouwen kleedde me uit, terwijl een andere heerlijk geurende olie in het warme water goot. Mijn lange haar werd losgemaakt tot het lang en vrij over mijn rug viel. De vrouw pakte mijn hand en liet me in het bad stappen. Met een zachte spons waste ze me helemaal van kop tot teen, met zachte, trage bewegingen die ik nogal zinnelijk vond. De warmte van het water en de bloemengeur die van het water afkwam, waren heerlijk. Eens gewassen, stapte ik uit het bad en werd ik afgedroogd met zachte doeken. Ik voelde me helemaal proper. Ik was niet in het minst beschaamd om mijn naaktheid. Ik voelde me helemaal niet zwaar of dik of klein, ik voelde me integendeel op en top vrouwelijk en trots.

Een witte jurk werd zachtjes over mijn hoofd gelegd. Hij paste precies en de stof voelde verleidelijk tegen mijn benen. Met zachte maar vaste handen werden mijn haren gevlochten. Ik zag dat er witte linten doorheen mijn haren werden gevlochten, op mijn hoofd kwam een kroon. Ik voelde hoe ik trots mijn hoofd omhoog hield.  Ik voelde me een koningin.

Eén van de vrouwen hield de voorhang van de tent omhoog zodat ik buiten kon stappen. Omringd door de vier vrouwen liep ik traag doorheen de menigte. De gesprekken verstomden en ik voelde hoe iedereen naar me keek. Overal keken mannenogen me doordringend aan. Ik voelde me verleidelijk en vrij. De lucht hing vol van belofte. Ik wachtte op mijn liefste.

De vrouwen brachten me naar een troon met kussens. Daar stond mijn liefste me op te wachten, naast het grote vuur. Zijn zwarte haren glansden, zijn ogen ook. Hij keek me indringend aan, nam mijn hand en drukte er een kus op zonder zijn ogen van de mijne te laten afdwalen. Toen nam hij me bij de hand en leidde me naar de troon. Toen we daar gingen zitten, begon de menigte te juichen. Het voelde alsof er een stilzwijgende afspraak was geweest, die wij hadden vervuld door de troon te bestijgen. Dit waren mijn mensen. Ik was van hen en zij waren van mij. Zo hoorde het en zo zou het altijd zijn.  De mensen gingen door hun knieën en bogen hun hoofd. Wij stonden recht en accepteerden die eer, alsof dat de normaalste zaak van de wereld was, maar ik wist heel goed dat we eigenlijk een enorme verantwoordelijkheid hadden geaccepteerd: deze mensen hadden net hun voortbestaan in onze handen gelegd, althans voor de periode die komen ging.

Toen werden we naar een grot gebracht. Daar stond een gigantisch bed. In de ingang van de grot raasde een groot vuur, dat grillige tekeningen wierp op de randen van de grot. Overal lagen dierenhuiden. Aan één kant van het bed stond een koffertje met kleine flesjes. Ik wist dat het lekker ruikende oliën waren.

 Ik wist dat we hier het heilig huwelijk zouden bezegelen, dat zou zorgen voor welvaart en vruchtbaarheid voor de mensen die hun lot in onze handen hadden gelegd.

Het volgende moment lagen we allebei naakt in het bed. Zijn handen waren vastgebonden met een wit en rood gevlochten touw, zijn ogen glinsterden, zijn vel ook van de olie waarmee ik hem zopas had gemasseerd. Ik had één van de olieflesjes in mijn hand, deed een druppel op mijn wijsvinger en liet die plagend over zijn geslacht glijden. Ik hoorde hoe hij zijn adem inhield.

Mijn lange haren waren al lang los geraakt, ze waren vochtig en in de war. Ik zat schrijlings over hem en kuste hem net naast zijn tepels. Ik hapte speels en beet net hard genoeg. Zijn handen knepen in mijn billen ... Zo ging het nog een tijdje door en toen Anthea ons terug riep, was ik horny as hell.

Vesa had ons gevraagd om een extra stukje wit lint mee te brengen. Anthea vroeg ons om de energie uit de pathworking in dat lintje te steken en het dan, samen met onze wenslintjes, aan een gretig jong fruitboompje te binden. Stiekem vond ik dat een beetje jammer: die energie had ik anders wel graag mee naar huis genomen! Na de cake & wine reed ik dus plottend en plannend naar huis, en ik kan je wel zeggen dat mijn liefste en ik ons eigen heilig huwelijk hebben ingezegend :-)

Op het einde vertelde Elenor ons dat Freya een boodschap voor sommigen van ons had. "Ik weet niet wat het wil zeggen," zei ze, "maar je moet lichter leven, de zwaarte laten oplossen." Weer iets om over na te denken.

---
BELTAINE
7 mei 2012, door Vesa

Het pad van de elementen:

Iedereen wacht in stilte in de achterkeuken om naar buiten te gaan. Bij elke klop op de deur mag één persoon naar buiten en gaat de deur terug dicht tot de volgende klop.
  • Oosten: Zuiver zelf je aura met de saliesmudge.
  • Zuiden: leg een tak in de vuurkorf en gooi met dat gebaar alle onzuivere energie in het vuur. Strooi de kruiden die je hebt meegebracht over het vuur.
  • Westen: doe een rituele hand- en voetenwassing in de bron van Bridget.
  • Noorden: leg de steen die je hebt meegebracht in een cirkel aan het begin van de plaats waar het ritueel plaatsvindt, dit is de poort van de cirkel.
Lied: We all come from the Goddess

We all come from the Goddess
and to her we shall return
like a drop of rain
floating to the ocean

We zingen dit lied zachtjes terwijl we wachten tot iedereen in de cirkel staat.

Wijding – Vuurvogel

Vesa wijdt de aanwezigen in de cirkel. Degene die de woorden kennen, kunnen de vuurvogel in stilte
meeopzeggen.

Elenor & Anthea:
Zoals de vuurvolgel oprijst uit de as van het vuur,
Zo worden wij nu gezuiverd
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens
ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden, volgen nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het
gezelschap van gelijken.

Allen:
Blessed Be.

Zuiveren van de cirkel

Elenor zuivert de cirkel en wandelt langs de buitenkant. 
Iedereen zegt volgende woorden:

Allen: 
Ik ben in het midden van de cirkel.
De cirkel is rond mij.
Ik ben hier uit vrije wil,
in liefde en in leven.
Verlichten van de cirkel

4 meisjes nemen de kaarsen van het betreffende element en brengen die naar de plaats van de windrichting in de cirkel.

Oosten:
Ik breng licht en Lucht naar het oosten van de cirkel om onze woorden helder en duidelijk te maken.

Zuiden: 
Ik breng licht en Vuur naar het zuiden van cirkel om de passie en liefde in onze harten aan te wakkeren.

Water: 
Ik breng licht en Water naar het westen om onze intenties te kunnen voelen en dit ritueel te beleven vanuit de buik.

Noorden: 
Ik breng licht en Aarde naar het noorden van de cirkel om dit ritueel en ons bestaan te bevestigen.

Cirkel trekken

Anthea: 
Zusters
luister naar de stem van je hart en je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen
Stel je open
Voel de kracht
Laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt
Allen: Trekken van de cirkel van hand tot hand
Vesa: Van vrouw tot vrouw
Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder

Allen: 
Blessed be

4 kwartieren worden aangeroepen. De kwartieren worden verwelkomd door aanwezigen in de cirkel. Iedereen richt zich naar de juiste windrichting en degene die het element verwelkomt gaat bij het element-kaarsje staan.

Noorden: Iedereen richt de handen naar de grond toe.
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en van de winter.

Oosten: Iedereen steekt de handen in de lucht
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraard en de lente

Zuiden: Iedereen houdt de handen met gebalde vuisten voor het lichaam
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de zomer

Westen: Iedereen houdt de handen in een kommetje voor de buik
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de herfst.

Elenor: 
(bij zon naar boven wijzen en bij aarde naar beneden wijzen)
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.

(handen op je hart leggen)
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

(handen rondom je zwaaien in een grote boog)
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag te gast zijn.

Aanroepen van de Godin, de God en de Geest

Priesteressen: Athame wordt in de lucht gestoken
Ik roep u aan, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.

Priesteressen: Athame wordt in de grond gestoken
Ik roep u aan, krachten van onze Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.

Priesteressen: Athame wordt met de punt op het hart gelegd
Ik roep u aan, kracht van onze Geest, sterk en eerlijk. De kracht stroomt door ons.

Allen: 
Blessed be

Wijding van het zout

Anthea:
Ik zegen dit zout in naam van Moeder Aarde
Laat dit zout onze Cirkel zuiveren, onze Cirkel reinigen.
Laat dit zout ons lichaam zuiveren, ons lichaam reinigen.
Laat dit zout onze geest zuiveren, onze geest reinigen.
Laat dit zout onze ziel zuiveren, onze ziel reinigen.

Neemt het schaaltje zout en giet dit in het water

Met dit gewijde zout onttrek ik alle onzuiverheden en onreinheden uit dit water, het bloed van onze Moeder Aarde.

Contact maken met de elementen

De elementen worden rondgegeven zodat iedereen contact kan maken met de elementen en de wachters.

Uitleg over Beltaine

Begint op 30 april op de vooravond van 1 mei, ter ere van Belenos, de god van leven en dood. Beltane staat in het teken van bloei en bevruchting en dus voor licht en leven. Het is de tegenhanger van Samhain, dat de winter inluidt en voor dood en duisternis staat. Oorspronkelijk was het feest kennelijk een reinigingsritueel om vruchtbaarheid en bescherming tegen ziekten af te smeken, waarbij mensen en vee symbolisch tussen vuren werden geleid (beltene is "fel vuur" in het Oudiers) zodat hun ongerechtigheden zouden verdwijnen en de nieuwe groei een zuiver begin kon hebben, vrij van zonde en ziekte.

De Keltische druïden legden die twee grote noodvuren aan op de heuvels ter evocatie van de zonnegod die moeder aarde bevrucht. Het vee werd er eerst door gejaagd ter zuivering. En de mensen liepen er dan ook tussendoor. In deze vorm is het tot in christelijke tijden blijven voortbestaan. Edward Dwelly vermeldde in 1901 enkele bijzonderheden omtrent de feestdag in zijn Gaelisch woordenboek.
Als voorbereiding op de dag werd het turfvuur in de hutten gedoofd; wanneer het feest was aangebroken, ontstaken de druïden op de toppen van de heuvels een heilig vuur, waarmee de haarden opnieuw werden aangestoken. Het vee werd tussen de vuren gedreven, zodat het voor een jaar gezuiverd werd. Vervolgens kwamen de jonge inwoners van het dorp samen op de heide, waar ze zichzelf in een cirkel in het turf ingroeven. Ze bereidden een maaltijd met eieren en melk op een vuur dat ze in de cirkel aanstaken, en vervolgens maakten ze een soort taart van havermout. Eerst aten ze gezamenlijk het eiergerecht, en daarna werd de taart verdeeld in één stuk voor elke aanwezige. Eén van de stukken werd zwart gemaakt met de as van het vuur. Ten slotte werden de stukken in een hoed gelegd, waarna iedereen er geblinddoekt een uitnam, en degene die de hoed vasthield het laatste stuk kreeg. Hij of zij die het zwarte stuk had gekregen, was de uitverkorene. Deze persoon sprong driemaal over het vuur in de cirkel en werd later op de dag geofferd aan Belus[bron?]: dit in de verwachting dat de god het dorp voor het komende jaar onder zijn hoede zou nemen.

In de Keltische mythologie is het een magische dag waarop de grenzen tussen de normale werkelijkheid en de Andere Wereld vervagen en er dus allerlei wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Anders dan tijdens Samhain, wanneer de doden toegang hebben tot het rijk der levenden, kunnen nu omgekeerd de levenden hun wereld verlaten en bijvoorbeeld het elfenrijk bezoeken. In veel verhalen brengt het groot ongeluk als sommige handelingen, zoals een huwelijksvoltrekking, in de periode tussen Samhain en Beltane worden uitgevoerd; die moesten dan tot de lente worden uitgesteld: als ze te overhaast nét voor Samhain werden
voltrokken, bracht dat ook weer ongeluk, zoals bij de beroemde legende van Branwen, die iets te snel Hoge Koning Matholwch van Ierland huwt, met rampzalige gevolgen.

De maand mei (Romeinse mensis Maius) was de maand van vruchtbaarheid en bloei bij uitstek. Vanaf de 13e eeuw werd met mei of meye een bloeiende tak aangeduid, die gebruikt werd in vruchtbaarheidsrituelen en om de levenskracht te stimuleren. Uitvoeren van bepaalde rituelen met meitak of meiboom werd meien genoemd. Na de kerstening is de maand mei de Mariamaand geworden. Vaak is Maria de beschermvrouw van het graan en de oogst. (In Frankrijk: Notre Dame de trois épis).
Bron: Wikipedia

Beltaine-verhaal

Het verhaal van Belenos

Magisch werk Beltaine

Pathworking door Anthea

Zegening van de Cake & Wine

Zegening van de wijn
Anthea & Elenor: 
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat tegenover het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik deze twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen

Zegening van het brood

Anthea: 
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons
gezondheid, overvloed, kracht, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat
delen in de volmaakte liefde.
Met deze woorden zegen ik u,
Vruchten van de aarde,
Vol schoonheid en vol volmaaktheid,
Breng met dit voedsel ons terug op de aarde.

Bedanken van de God en de Godin

Anthea:
Vader Zon, levenskracht en beschermer van al wat leeft,
Heer van het paradijs van Arcadia,
Wij danken u voor uw aanwezigheid,
voor uw bescherming, uw kracht en uw liefde.
Laat uw geest ons eeuwig een bron van inspiratie zijn en laat ons een
instrument worden ter bescherming van onze Grote Moeder Aarde.
Gegroet en vaarwel

Moeder Aarde, drievoudige vrouwe van het land en van de maan,
Moeder van ons allen
Brenger van alle vruchtbaarheid
Niemand kent haar kinderen beter dan onze eigen Moeder
Wij danken u voor uw aanwezigheid,
Voor uw gaven, voor uw lessen, voor uw liefde.
Wij, uw kinderen dragen u eeuwig in ons hart.
Gegroet en vaarwel

Bedanken van de Wachters

Elenor: 
We danken de krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
(bij zon naar boven wijzen en bij aarde naar beneden wijzen)

We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
(handen op je hart leggen)

We danken krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag te gast zijn.
(handen rondom je zwaaien in een grote boog)

Westen: Iedereen houdt de handen in een kommetje voor de buik

We danken de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de herfst.

Zuiden: Iedereen houdt de handen met gebalde vuisten voor het lichaam
We danken de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de zomer

Oosten: Iedereen steekt de handen in de lucht
We danken de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraard en de lente

Noorden: Iedereen richt de handen naar de grond toe.
We danken de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en van de winter.

Openen van de cirkel

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Anthea:
Van vrouw tot vrouw, van hand tot hand openen wij onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg maar door onze innerlijke kracht zijn we blijven verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen.
Blessed be.

Cake & Wine

Reacties

Anthea zei…
Bryd, je beschrijving van de pathworking doet me echt plezier. Dit was precies wat ik hoopte dat jullie zouden beleven. Ik ben blij dat je er met je liefste nog van genoten hebt achteraf ;)

Knuffel,
Anthea

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam