Coven Cuisine: de ouderwetse geneugten van stoofvlees

Ne grote met stoverijsaus en mayonnaise. Toen wij in vroeger dagen plachten uit te gaan in Wezembeek-Oppem en omstreken, gingen we dikwijls nog een pak friet halen op de hoek in Nossegem voor of nadat we naar de ene of de andere fuifzaal trokken. Voor mij horen stoofvlees en frieten dan ook samen zoals ying en yang, donker en licht. Toen ik Jeroen Meus in Plat Préféré zijn versie van het ouderwetse gerecht zag klaarmaken, was ik meteen weer twintig jaar jonger :-)

Bovendien is dit weer zo'n perfect versie van comfort food waar ik alvast in die koude donkere dagen graag naar terug grijp. Ik besloot om mijn moeders versie van de Vlaamse klassieker van onder het stof te halen. Heerlijk ouderwets, heerlijk lekker! Je moet er alleen veel tijd voor hebben en dat mankeert mij jammer genoeg nogal eens ...

Nodig voor 4 tot 6 personen:

  • 1 kg rundsstoofvlees (de beenhouwer heeft die waarschijnlijk al in gelijke stukken gesneden, prima!);
  • 2 flesjes bier (dat kan gewone pils zijn, maar een donkerder biertje genre trappist is lekkerder);
  • 2 soeplepels appel-perenstroop;
  • 4 ajuinen;
  • 2 takjes tijm;
  • 2 laurierblaadjes;
  • 2 kruidnagels;
  • 2 sneetjes bruin brood;
  • mosterd;
  • een scheutje witte azijn;
  • margarine om te bakken;
  • water.
Pel de ajuinen en hak ze in stukjes. Stoof ze samen met de kruiden in een grote pot tot ze glazig worden.

Bak het stoofvlees in een pan tot het vlees langs alle kanten mooi bruin is. Kruid met peper en zout. Voeg daarna de stukjes vlees bij de ajuin.

Giet één van de flesjes bier in de pan en wrijf met een houten lepel het vleesaanbaksel los. Giet daarna het warme bier bij het stoofvlees. Het stoofvlees moet min of meer onder het bier staan. Voeg als het nodig is nog wat extra water toe. Voeg daarna nog twee soeplepels stroop toe en roer alles door elkaar.

Smeer twee bruine boterhammen met mosterd en leg die omgekeerd, met de mosterd naar beneden, op het stoofvleesmengsel.

Laat nu alles ongeveer drie uur of zelfs langer sudderen op een gemiddeld vuurtje. Roer regelmatig om en check of het stoofvlees niet te droog wordt. Voeg dan het tweede flesje bier toe en daarna extra water.

Als het vlees mals en zacht is geworden en bijna in vezels uit elkaar valt, is de stoverijsaus zo goed als klaar. Kruid verder af met peper en zout en een klein scheutje azijn.

Dien op met goudgeel gebakken frietjes en een dikke dot mayonnaise. Geweldig!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam