Coven Cuisine: erwtjes met spek

Mijn moeder is een fantastische kok. Niet van het type Comme Chez Soi - al zou ze dat zeker kunnen als ze wilde - maar meer à la Mama Miracoli, en dat betekent dat er steevast gekookt wordt voor tien, met het oog op alle eventuele extra monden die onverwachts komen opduiken en gevoed moeten worden :-)

Hieronder een klassieker die eens het herfst werd steevast op tafel werd gezet in hoeveelheden waarmee je een weeshuis een week lang van voedsel kon voorzien: "Erwtjes met spek", een lekkernij die wij ons allemaal goed lieten smaken. Het is een oud familierecept van een groottante van mijn moeder uit Grembergen (denk ik). Als je het over comfort food hebt, staat deze bij mij met stip op één.

Nodig voor 6 personen (nu ja ...):
  • 1 kilogram mager gezouten spek, héél dun gesneden;
  • 1 à 2 ajuinen (naargelang hoe groot ze zijn);
  • 1 kilogram diepvrieserwtjes die je eerst ongeveer 10 minuten kookt met een schepje suiker in licht gezouten waterof 2 grote bokalen;
  • 1 bussel peterselie;
  • 1,5 liter magere melk;
  • een mespuntje nootmuskaat;
  • peper naar smaak (zout is niet nodig aangezien het spek gezouten is);
  • 1 soeplepel bloem;
  • 1 klontje margarine;
  • aardappelpuree.

Snij het spek in heel fijne lintjes of blokjes (dit gaat gemakkelijker als het spek half diepgevroren is). Je kan het spek ook al voorgesneden kopen, zorg dan dat je heel fijne spekreepjes koopt, anders is het niet zo smakelijk (maar dat is mijn persoonlijke mening).

Snij de ajuin zo fijn mogelijk.

Laat de spekflintertjes met een klontje margarine op een zacht vuurtje al roerend bakken tot ze knisperig zijn. Voeg dan de heel fijn gesneden ajuin toe en laat die mee garen op zacht vuur tot hij glazig wordt.

Als de ajuin glazig is, haal je de pot van het vuur en voeg je een dikke soeplepel bloem toe. Roer die door het mengsel tot je een soort van deegje hebt. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren. Zet de pot terug op het vuur en blijf roeren tot je een dikke massa hebt.

Voeg nootmuskaat toe en peper naar smaak.

Voeg de erwtjes toe en roer door de saus.

Snij de peterselie fijn en voeg die toe vlak voor je gaat eten. Roer alles nog eens goed door elkaar zodat alles goed gemengd is.

Dien op met puree: schep puree in diepe borden, maak er een putje in en schep daarin de erwtjes met spek.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam