Elenor's Samhain ritueel 2008

Elenor heeft zich voorgenomen om dit jaar alle jaarfeesten zelf te organiseren. Dat vind ik echt fanatstisch. Lang geleden, toen ik hiermee begon, vierden we regelmatig zo'n jaarfeest bij Fjierra thuis. Het had iets gezelligs, zo'n klein groepje dat samen de natuur viert en daarna even blijgezind aanvalt op het eten, dat meestal in overvloed werd meegebracht. Ik had toen ook heel sterk het gevoel dat een kleine groep, zelfs van mensen die je niet goed kent, beter werkt dan een grotere groep omdat je je op de ene of de andere manier gemakkelijker ontspant en dus sneller meegaat met het gebeuren. Dat waren de dagen dat ik mijn ogen dichtdeed en vanzelf weg was :-)

Het spreekt voor zich dat ik de dagen van Elenor's jaarfeesten dus met stip op één zet in mijn altijd overvolle agenda ...

Deze keer was het een gezellig groepje vrienden. Het werd een prettig weerzien met Luc, die ik al jaren niet meer had gezien, en die ook met hekserij bezig is. Voor de cake&wine hadden hij en zijn vriendin appelpannekoeken meegebracht met zelfgemaakte advokaat. Jammer genoeg een geheim familierecept, anders had ik meteen een lekker en met liefde gemaakt kerstcadeautje voor mijn familie. Danny was er natuurlijk ook, die kon meteen beginnen bonden met mijn liefste. Caterina en Lin waren helemaal mee, van Gerard droop de neutraliteit van zijn gezicht :-) Arme stakker.

---

Nodig voor het ritueel:
  • Altaar in het Noorden
  • Elementkaarsen voor het aanroepen van de elementen + symbolen voor elementen
  • Gedenkaltaar in het centrum met voldoende theelichtjes
  • Altaarversieringen: oranje kaarsen, theelichtjes in kattenhouder
Vragen aan de mensen om mee te brengen:
  • Kledij in zwart
  • Cake & wine
  • Kussen om op te zitten

Binnenkomst van de mensen:
Zuivering: Voordat de mensen binnenkomen in de ruimte, worden ze gezuiverd met wierook, om zodanig alle dagelijkse beslommeringen achter te laten voordat ze aan het ritueel beginnen.

Verwelkoming:
We zijn vandaag samengekomen om Samhain te vieren. Het Keltische woord Samhain betekent ‘Einde van de Zomer’. Samhain was voor de kelten en de Germanen het begin van het nieuwe jaar en het begin van de winter, net zoals de dagen begonnen bij het vallen van de avond. Het is het begin van een rustperiode in de natuur, maar ook een oogstfeest waarbij gevierd werd dat de laatste oogst was binnengehaald voor de vorst in het land kwam en de dieren waren geslacht om de winter door te komen. Ook was het wintergraan reeds gezaaid en hiervan kon men de kiemen reeds ontdekken op de velden. Vandaar dat men toch het begin van iets nieuws kon vieren.

Omdat de graankorrel in de grond moet afsterven om nieuw leven voort te brengen, het nieuwe graan en dit in dezelfde aarde gebeurde waarin ook de doden werden begraven, is er meteen een aanwijzing naar de viering van de dood en wedergeboorte. Samhain is dus bij uitstek het feest waarin we het begin en het einde van alle dingen erkennen.

De Grieken gaven het contact tussen onderwereld, de aarde en het godenrijk gestalte in de mythe van Kore, de dochter van Graangodin Demeter, die door Hades, de Heer van de Onderwereld, werd ontvoerd en sindsdien als Persefone als koningin over de onderwereld heerste. Demeter probeerde haar dochter terug te halen, maar Hades gaf haar een granaatappel te eten, een vrucht die met de onderwereld verbonden was. Daardoor was Kore genoodzaakt elk jaar een half jaar terug te keren naar het rijk van Hades. De mythe symboliseert het zaad dat een tijdlang in de aarde moet doorbrengen voordat het weer naar boven komt en vrucht draagt.

Voor de Kelten was Samhain ook de tijd wanneer de doorgang tussen deze wereld en de volgende geopend was. Het was de tijd van communicatie met de geesten van de doden die – net zoals de wilde herfstwinden – vrij waren om over de aarde te dwalen. Met Samhain eren we de geesten van onze voorouders en vragen we hen om raad en om begeleiding voor het nieuwe jaar.

In deze heilige nacht verwelkomen we hen met liefde, want zij kunnen ons bezoeken en wij kunnen met hen spreken. In deze nacht hebben wij de vrijheid achteruit en vooruit in de tijd te gaan: om onze vorige levens te zien en de dromen te zien die onze bestemming worden. Dit is de nacht van transformatie, waarin de oude vorm verdwijnt en het mysterie van het nieuwe leven zijn aanvang neemt.

Trekken van de cirkel:
(met het zwaard opgeheven rondgaan en een cirkel trekken)
Ik trek deze cirkel, zodat we een magische ruimte hebben, een plaats voor liefde, vreugde en waarheid, een schild tegen boosaardigheid en kwaad, een grens tussen de sferen van de machtigen en de wereld van de mensen, een cirkel van bescherming om alle krachten die we binnen u aanroepen, te bevatten en te behouden.
Voel de energie rondom ons, die ons zal behoeden tijdens dit ritueel.

Wijden en aanroepen van de elementen:
Elementen worden gewijd (symbolen getoond aan de krachten boven en beneden ons) en doorgegeven aan de verschillende aanwezigen, zodat iedereen contact kan maken met het element. Tegelijkertijd met het doorgeven noemt iedereen een associatie met het element.

Noorden, Aarde (steen uit Carnac)
Oosten, Lucht (veer die Elenors dochtertje gevonden had)
Zuiden, Vuur (witte brandende kaars)
Westen, Water (grote witte schelp)

Aanroepen van Godin en God:
Eeuwige God, ik vraag uw aanwezigheid, als Heer van de Dag en de Zon die in dit seizoen bekend staat als de Heer van de Schaduwen. Laat uw geest neerdalen! Kom tot ons Vader, daal neer in onze harten en breng ons in contact met de God binnenin onszelf. Wees welkom.

Eeuwige Godin, ik vraag uw aanwezigheid, als onze Moeder, die leven voortbrengt en alle leven voedt, maar ook alle leven neemt. U staat ook bekend als de Crone, de Oude Wijze, zij die het koord snijdt. Vrouwe van wijsheid en mysterie, Vrouwe van de Maan. Kom tot ons Moeder, daal neer in onze harten en breng ons in contact met de Godin binnenin onszelf. Wees welkom.

Verwelkomen geesten van het land:
Geesten van dit land, van deze streek, van planten en dieren en van de aarde waarop wij leven, ik vraag jullie om zich bij ons te voegen. Krachten van ons moederland, daal neer in onze harten en breng ons in contact met het land. Wees welkom.

Verwelkomen voorouders:
Op het herdenkingsaltaar staat een mooi gedekte plaats voor de voorouders om aan te schuiven bij het feestmaal.

Welkom, geliefden die ons zijn voorgegaan. Voeg u bij ons in deze cirkel van licht en vreugde. Wij eren u en uw reis en verheugen ons in uw terugkeer.

Iedereen in de Cirkel vertelt wie hij/zij wenst te verwelkomen op deze avond en steekt een theelichtje aan om bij te zetten op het herdenkingsaltaar voor iedere persoon die hij/zij uitnodigde.

Muziek: Never-ending road (Loreena McKennitt)

Magisch werk: Contact met voorouders (via meditatie):

Ga goed zitten of liggen en sluit je ogen. Adem enkele keren diep in en uit. Ontspan je hele lichaam, te beginnen met je tenen. Ontspan dan je voeten, je onderbenen, je knieën en je bovenbenen. Blijf rustig in en uitademen. Ontspan je bekken, je buik, je rug, je schouders en ook je nek. Ontspan ook je hoofd en blijf rustig in en uitademen. Weet dat je hier veilig bent, binnen onze cirkel. Weet dat je op elk moment kan terugkeren naar je volledige bewustzijn door te denken: “Ik ben thuis” en je ogen te openen. Wetende dat je veilig bent en dat je het zelf kan controleren, kan je volledig ontspannen. Neem nog een keer diep adem en stel jezelf open voor wat de Andere Wereld je deze keer zal meegeven.

Je staat op een kiezelpad. Het slingert tussen bomen door. In de verte hoor je het geruis van een rivier. Je kan hem nog niet zien, want er hangt een dichte mist. Vol vertrouwen wandel je verder over het pad in de richting van de stromende rivier. Als je aan de oever komt, merk je dat er een klein bootje op je ligt te wachten. In de boot merk je een figuur, die duidelijk vanuit de Andere Wereld met het bootje gekomen is. Vraag de figuur of je in het bootje mag stappen, om zo de reis naar de Andere Wereld aan te vangen.

(tijd voor contact)

Als de figuur je in het bootje toelaat, stap dan in het bootje. Het bootje neemt je mee over de rivier, die spiraalgewijs verder loopt naar beneden, in de mist. Als je aan de andere oever aangekomen bent, stap je uit het bootje en je helpt de figuur om het bootje aan het strand te trekken. Weet dat het bootje en de figuur op je zullen wachten om straks terug te keren. Achter je zie je mist over de rivier, je kan de overkant niet zien. Voor je zie je een weiland met zomerbloemen en daarachter een bos dat bloeit in de zomerzon. Je stapt naar het smalle paadje dat recht voor je ligt. Je volgt het paadje langs het weiland tot in het bos. Tussen de bomen loop je verder tot je aan een open plek komt. Op deze open plek liggen platte stenen, waar je rustig op kan gaan zitten. Rondom je zie je schimmen op je toetreden. Je voelt je hier veilig. In de figuren herken je jouw geliefde voorouder of voorouders. Neem eventjes tijd om hen te groeten en vraag hen of ze een boodschap hebben voor jou. Eventueel kan je eventjes met hen spreken.

(tijd voor contact)

Het is nu tijd om je gesprek met je voorouders af te ronden. Neem afscheid en zie dat je nog steeds op de open plek in het bos bent. Tussen de bomen zie je het paadje waar je vandaan gekomen bent. Tussen de bomen loop je terug, tot je weer aan het weiland komt waar de zomerbloemen nog steeds bloeien. Je blijft het paadje volgen, tussen de bloemen in het weiland door, tot je weer aan het strandje bij de rivier komt. Daar wacht het bootje met de figuur op jou bij de mistige rivier. Help de figuur het bootje terug in het water te trekken en stap er terug in.
Samen vaar je terug langs de spiraalrivier in de mist, terug naar boven. Wanneer je terug aan de andere oever aangekomen bent, stap je uit het bootje en je neemt afscheid van de figuur erin. Bedank hem voor de veilige overtocht. Aan het einde van het strand zie je terug het kiezelpad, dat verder slingert tussen de bomen in het bos. Hoor de geluiden van de dieren in het bos en het gekraak van de kiezels onder je voeten. Met elke stap kom je dichter bij het
Open nu langzaam je ogen, rek je eens goed uit en je bent terug in onze cirkel.

Nieuwe kaars aansteken:
Muziek: Forgiven (Within Temptation)

Een eeuwenoude traditie van Samhain, is het ontsteken van een nieuwe kaars voor het nieuwe jaar. Dit komt voort uit het gebruik dat Samhain één van de enige twee avonden was (de andere was Beltaine) dat het toegelaten was om het haardvuur in het huis te doven om het daarna opnieuw aan te steken.
Hierbij kan je visualiseren wat je het komende jaar wil bekomen.

Iedereen steekt zijn kaars aan aan de grote altaarkaars.

Grote rite:
Wijn wordt gewijd als volgt (Bryd assisteert):
Van speer tot ketel
Van lans tot graal
Van geest tot lichaam
Van man tot vrouw
Van licht tot duister
Van zon naar aarde.

Elenor schenkt wat wijn in een glas op het herdenkingsaltaar. Daarna wordt de wijn doorgegeven met de woorden:

Ik schenk jou de vrouwelijke kracht.

Brood wordt als volgt gewijd:
Moeder Aarde en Vader Zon, als dualiteit toch 1 in de eenheid van energieën, ik groet u. Zegen dit voedsel en laat het ons gezondheid, vreugde en vrede schenken.

Elenor legt een stukje brood op het bord op het herdenkingsaltaar. Daarna wordt het brood doorgegeven met de woorden:


Ik schenk jou de mannelijke kracht.

Muziek: A New Decade (Elis)

Bedanken voorouders:
Laat ons nu even stilstaan bij hen van wie we houden, maar die van ons zijn weggenomen, maar slechts voor korte tijd.
We danken onze geliefden voor hun bezoek aan onze cirkel, voor de liefde die zij ons zenden en voor hun bescherming die we eeuwig zullen voelen. We vragen hen om straks terug te keren naar hun nieuwe thuis, zonder iemand schade te berokkenen maar met onze liefde die we hen schenken. We zeggen hen: “we hebben u vandaag graag ontmoet, we zullen in vreugde terug uit elkaar gaan en elkaar in vreugde weer ontmoeten”. Keer straks terug naar uw oord van vrede en vooruitgang totdat we elkaar opnieuw mogen ontmoeten. Dank u en vaarwel.

Bedanken geesten van het land:
Geesten van dit land, van deze streek, van planten en dieren en van de aarde waarop wij leven, dank u wel voor uw aanwezigheid in onze cirkel. Dank u en vaarwel.

Bedanken Godin & God:
Grote Godin, Moeder van mijn Hart, Moeder van rivieren, van het land en van de maan. U die doden omhelst als zij onze wereld verlaten, wij danken u voor uw aanwezigheid tijdens dit feest. Help onze geliefden op hu reis naar hun thuis. Dank u en vaarwel.

Grote God, Vader van mijn ziel, Heer der duisternis, U die regeert over het rijk der zielen, wij danken u voor uw aanwezigheid, en voor het beschermen van onze cirkel tijdens dit feest. Help onze geliefden op hun reis naar hun thuis. Dank u en vaarwel.

Bedanken elementen:
Tegen klokrichting in zegt iedereen weer een associatie met het element:

Westen, Water
Zuiden, Vuur
Oosten, Lucht
Noorden, Aarde

Openen van de cirkel:
(opnieuw met het zwaard opgeheven rondgaan in omgekeerde richting)

Onze cirkel van bescherming heeft zijn werk gedaan tijdens dit ritueel. Hiermee open ik deze cirkel, onze magische ruimte .
Voel hoe de energie rondom ons terugvloeit naar de aarde en de kosmos.

Cake & wine:
Party time! :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam