De kracht van de arend

Bart is gefascineerd door roofvogels. Elke keer als we een uitstapje plannen naar het ene of het andere kasteel in binnen- of buitenland staat er wel ergens een roofvogeldemonstratie gepland in het programma en gegarandeerd dat we die dan zeker niet missen. Ik moet toegeven dat het indrukwekkend is als je zo'n grote vogel op je af ziet duiken, zelfs al is het voor de "show". Nog veel indrukwekkender is het om ze in volle vrijheid in het wild te zien.

In het zuiden van Frankrijk zijn bijvoorbeeld de vale gieren opnieuw geïntroduceerd en je kan die gewoon in het wild zien vliegen. Toen we een paar jaar geleden op vakantie waren in de Drôme hebben we een klein omtoertje gemaakt naar Rémuzat. Dat is een boerengat waar een enorme rots 300m loodrecht boven het dorp hangt. Je raakt er heel gemakkelijk: rij door het dorpje Saint May en over een klein stoffig landweggetje tot je bij een parkeerplaats komt aan het eind. Een mooi wandelingetje brengt je naar de Rocher du Caire. Het was niet altijd even gemakkelijk met zo'n koets en een slapende baby op een brokkelige rots, maar absoluut de moeite waard want boven op die rots heb je niet alleen een leuk zicht op de vallei en het dorp, maar zie je de vale gieren - als ze zin hebben - met hun twee meter spanwijdte gewoon boven en naast je vliegen. Je voelt je dan maar een klein radertje in het prachtige raderwerk van Moeder Natuur!

Het gevoel van ontzag dat ik toen voelde is mij altijd bijgebleven en sindsdien begreep ik Barts interesse in de majestueuze vogels beter. Toen we twee jaar geleden met de vrienden op zoek gingen naar een leuk cadeau voor zijn verjaardag, kwam ik met het idee om hem een dagje valkenieren cadeau te doen. Op Kasteel Hoensbroek hadden we kennis gemaakt met valkenier Wim Huygen van De Valkerij. Die zag het wel zitten om mee te werken aan het cadeau maar om de ene of de andere reden geraakte het nooit deftig georganiseerd. Toen ik vorige maand voor het werk op zoek was naar arenden voor een fashion show, kwam ik terecht bij Rob van Dipten van http://www.birdsatwork.nl/ en die organiseren workshops rond valkenieren. En dus deden we Bart zo'n workshop cadeau ... En omdat ik dat zelf zo leek vond, ging ik gewoon mee :-).

In de voormiddag kregen we een theoretische introductie, in de namiddag was het tijd om de vogels van dichtbij te zien, van zeer dichtbij zelfs want het was de bedoeling dat je ze zelf op de hand nam en ermee ging vliegen. Je raakt helemaal van slag als je zo'n vogel zelf mag vasthouden. Je voelt gewoon dat het roofdieren zijn en dat je afhangt van de goodwill van het dier. Prachtig!

De band tussen roofvogel en mens vind je ook terug in het sjamanisme. Daar wordt gewerkt met totemdieren of krachtdieren die je kunnen beschermen en gidsen in de spirituele wereld. Ook sommige heksen maken gebruik van deze sjamanistische manier van werken, zeker als ze eclectische werken zoals wij bij Arcadia. Meestal heb je een of meerdere eigen krachtdieren die jou persoonlijk gidsen. Elke keer als je naar de benedenwereld gaat, zullen ze je begeleiden en helpen. Maar je kan ook andere dieren tegenkomen, al dan niet bewust. Je kan immers bewust op zoek gaan naar een bepaald totemdier omdat je een specifieke vraag hebt waarvan je weet dat het dier in kwestie je waarschijnlijk wel zal kunnen helpen. Die krachtdieren of totemdieren kunnen gelijk welk dier zijn: vogels, zoogdieren, amfibieën, insecten ... het kan allemaal. We hebben het hier nu over roofvogels maar één van mijn persoonlijke krachtdieren is bijvoorbeeld een doodskopaapje of een eekhoorn, en als ik naar beneden ga staat er steevast een wolf op mij te wachten. Wolf staat erom bekend dat hij graag kennis overbrengt, hij is de grote leraar. Je moet je enkel openstellen voor de energie van het dier in kwestie en dankbaar zijn. Kinderen kunnen bijvoorbeeld heel makkelijk leren om sucessvol met krachtdieren te werken omdat zij veel opener staan voor de energie van dieren dan volwassenen. Wij hebben dat een beetje verleerd. Als de indianen rituelen uitvoeren met hun totems, branden ze meestal ook een beetje tabak als een offergave aan de spirits. Met een offergave toon je je dankbaarheid en erken je hun krachten. Ik brand meestal een wierookstaafje om hen te danken voor hun hulp en wijsheid.

Arend
De arend kan van alle dieren het dichtste bij de "Grote Geest" komen omdat hij van alle dieren het hoogste in de hemel vliegt. De arend stijgt boven alles uit, hij vliegt tot hoog boven het materiële om het spirituele te zien. Hij ziet zowel de licht- als de schaduwkant en leert ons dat wij het leven ook altijd in zijn geheel moeten zien, zowel de licht- als de schaduwkant. Hij staat symbool voor de goddelijke kracht. Van oudsher gebruiken sjamanen arendsveren om de aura van zieken te helen. Eigenlijk mag je die in België en Nederland niet meer in je bezit hebben omdat het veren zijn van een beschermde diersoort. Valkeniers worden dikwijs gecontacteerd door sjamanen die vragen om veren. Zij bewaren die echter meestal zelf om er stents van te maken als een arend een gebroken pen heeft. Ze knippen de gebroken veer af dicht bij de schacht en door middel van een duveltje en wat secondenlijm plakken ze als het ware een nieuwe veer over de oude, zodat het dier opnieuw kan vliegen. Maar daarvoor hebben ze dus eerst een nieuwe veer nodig, en de veren die afgeworpen worden door de vogels geven ze dan ook niet zomaar weg.

Havik
De havik is de meest intelligente roofvogel. Terwijl andere roofvogels solitair zijn, jagen sommige haviken in groep. Daardoor heeft hij een sociale intelligentie die andere roofvogels niet hebben. Havik is binnen het sjamanisme de boodschapper. Zijn schrille schreeuw vertegenwoordigt het licht van de kennis in de duisternis van de onwetendheid. Maar je ontcijfert zijn boodschappen niet zomaar, daarvoor moet je de kennis hebben. Havik vliegt hoog en heeft daardoor een overzicht. Hij laat je het verleden, het heden en de toekomst zien zodat je inzicht krijgt in je volledig potentieel. Havik zal je helpen je pad zo te kiezen dat je je krachten en sterktes optimaal benut om zo het beste in je te halen.





Uil
De uil is volgens de valkeniers de domste vogel van allemaal. Je kan er niet mee jagen, je kan er nauwelijks mee vliegen. Een dommerik is niet voor niets een uilskuiken! En toch staat hij niet alleen symbool voor domheid maar ook voor wijsheid. Dat komt omdat hij 's nachts jaagt en in het donker dingen kan zien die wij niet zien, en dat wordt verbonden aan wijsheid. Bovendien draagt de Griekse godin van de Wijsheid, Athena, een uiltje op haar schouder. Ook in het sjamanisme wordt Uil gezien als een dier dat je niet in de luren kan leggen. Uil ziet alles en is zich altijd bewust van alles wat om haar heen gebeurt. De uil staat voor helderziendheid of psychische gaven, voor intuïtie. Ze kunnen de waarheid zien, ook al is die nog zo versluierd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam