Moederschapsritueel voor Fjierra

Fjierra is hoogzwanger en kan dus elk ogenblik bevallen. Bij haar vorige bevalling hebben we een moederschapsritueel voor haar georganiseerd en dat had ze ook deze keer graag gehad, vertelde Anthea ons. Onze agenda's zijn verschrikkelijk hektisch maar na de nodige heen-en-weer mails geraken we er toch uit. Alleen Phuri Dai kan er niet bij zijn, zij is op verlof.

We brachten allemaal een hapje en een drankje mee, en een overpeinzing of iets creatiefs dat we in een herinnerinsgboekje konden plakken, dat Fjierra nadien nog eens ter hand kan nemen. Bedoeling was dat we iets maakten rond Fjierra als vriendin en rond Fjierra als mama. Ik zocht en vond een leuke prent en paste een gedichtje aan zodat ik het prima vond passen. Ik kocht een doosje Energy thee waarvan ik het doosje overplakte met de tekening, als een klein cadeautje voor de aanstaande mama (en nog een pak venkelthee ook, die zal ze vlugger nodig hebben dan de energie). Ik wou ermee zeggen dat ze misschien wat extra energie wel kon gebruiken zodat zij al haar energie aan het nieuwe kleintje kon geven en toch genoeg kon overhouden voor zichzelf zodat ze ook evenwicht kon vinden tussen enerzijds het moederschap en anderzijds het vrouw zijn. Of ze dat door had is natuurlijk een andere zaak ...


Ik hou je vast
Hou je vast, hou je stevig vast
Dicht tegen jou aan
Heel dicht tegen mij
Hou je vast

Hou mij eventjes nog vast
Tegen je lijfje
Dicht tegen mij aan
Dan geef ik jou
Mijn kracht
En energie







Pre-ritueel

Aanwezigen: Fjierra, Bryd, Elenor, Moira, Anthea.

Fjierra wordt eerst in een heerlijk verwenbad gestopt met geurige etherische olie en bloemblaadjes. Hier kan zij heel bewust contact maken met de baby in haar buik en met haar gevoelens rond de aanstaande bevalling en moederschap van haar tweede kindje. Intussen wordt de ruimte versierd door de rest van de aanwezigen. Aandacht voor bloemen, zachte verlichting, veel kaarsjes, heerlijke geuren d.m.v. wierook of etherische olie.

Middenin de ruimte wordt een knusse plaats gemaakt met allemaal dekentjes en kussens samengelegd. Een buffet met hapjes staat opgesteld in dezelfde ruimte.



Opening en energiebad


Anthea gaat Fjierra ophalen en doet haar, net voor ze de kamer binnenkomt, een blinddoek aan. Terwijl ze de kamer binnenkomt, speelt het lied ‘Slaap maar’. Fjierra wordt naar haar plek geholpen en eens ze neerzit wordt even gewacht tot het lied gedaan is. Daarna gaan alle aanwezigen rond haar staan en krijgt Fjierra een energie-bad om haar te sterken voor de komende bevalling. Fjierra’s naam wordt op diverse manieren gechant. Ieder doet dit zoals ze zelf wil, stiller, luider, trager, sneller, enz... Terwijl we chanten concentreren we ons op de natuurlijke bevalling die Fjierra graag wenst. We chanten totdat Moira teken geeft en er gestopt wordt, terwijl we haar allemaal aanraken om de energie te geleiden.

Daarna helpt Anthea om Fjierra’s blinddoek af te doen.


Oprichten van de heilige ruimte


Anthea:

Het wonder van baren en geboorte is één van de grootste vrouwenmysteries die wij kunnen meemaken in ons leven. Van oudsher werd dit mysterie dan ook beleefd en gedeeld met en door vrouwen ondereen en was dit een moment van intense verbondenheid met de Godin. Vandaag zijn wij hier samen, in het teken van geboorte en moederschap en verwelkomen wij F., voor de tweede keer, in deze speciale cirkel om het nieuwe leven in haar schoot te vieren en eer te betuigen aan haar naderend moederschap.

Allen:

Van maagd (moeder) tot moeder (maagd) trek ik deze cirkel

Anthea:

Van maagd tot moeder, van moeder tot maagd
Van vrouw tot vrouw trekken wij vandaag deze cirkel
Verbonden door het mysterie
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be


Uitnodigen van de elementen


Elenor:

Element van Aarde,
die materie vormt
zodat kleine kindjes een lichaam hebben
Wees welkom

Element van Water
die het vruchtwater vormt
waarin kleine kindjes rondzwemmen tot aan hun geboorte
Wees welkom

Element van Lucht
die de levensadem geeft
zodat kleine kindjes kunnen roepen naar hun mama
Wees welkom

Element van vuur
die de liefde doet ontstaan
waarmee mama's hun kleine kindjes alle warmte van de wereld kunnen geven
Wees welkom


Invocatie van Brigid en Yemaja


Moira:

Yemaja
Moeder Oceaan
Moeder van alles
Jij die liefhebt en voedt
Jij die creëert en beschermt
Yemaja,
Zegen ons

Brigid,
Heilig vuur,
Vurige kracht,
Jij die heelt en transformeert,
Jij die licht brengt en verbindt
Brigid,
Zegen ons

Chant: Yemaja



Bedanken van Brigid en Yemaja voor hun hulp


In een kom met water en zeezout (attributen van Yemaja) laten wij één voor één een drijfkaarsje neer (het vuur van Brigid). In het water offeren we een beetje melk voor Brigid en witte bloemblaadjes als offer voor Yemaja.


Moira:

Brigid en Yemaja, vandaag danken we jullie beiden voor jullie hulp en steun aan Fjierra Maris. Voor het wonder dat vandaag nog in haar schuilt. En we vragen jullie om Fjierra Maris te blijven begeleiden op haar pad als vrouw, als moeder en als priesteres.

Chant: Brigid

Blessed Brighid burning bright
Lead us from the darkest night
Triple Goddess of new life
Shine your flame on us tonight
Perpetual flame of love and light
Wise guardian of the Hearth
You bless our homes and our lives
Keeper of the healing light
Shine your light on us tonight
Shine on us in love and light
Sacred muse of poetry
Inspire creativity
Sing to us your sacred song
Shine your spark on us tonight
Fiery spark of love and light


Voorouders


Fjierra wordt gevraag comfortabel te gaan zitten of liggen. Alle anderen gaan in een kleine cirkel rond haar staan (of zitten). Bij “de zoete geur van dennen” laat degene die het dichste bij Fjierra zit haar aan een flesje dennenolie ruiken. Bij “je hoort ze zachtjes zingen” neuriet iedereen mee en bij “een van de moeders neemt je handen”, neemt degene die het dichste bij Fjierra zit haar handen en legt deze op haar buik.

Bryd:

Fjierra, ik wil je nu vragen om een aantal keer diep in en uit te ademen en je volledig te ontspannen. Vandaag nemen we je mee naar een plek hier ver vandaan, een plek die je echter bekend is, want je bent er waarschijnlijk al geweest. Het is een heilige plaats, een plaats waar jij op eender welk moment heen kan gaan om tot rust te komen, om kracht op te doen, om te helen, om te herinneren en misschien zelfs om te vergeten, maar vooral... om hen die je lief zijn te ontmoeten.

Kom nu met me mee naar een pad in een prachtig berglandschap. Aan je rechterkant kan je de vallei zien, met in de verte de besneeuwde bergtoppen van de omringende bergen. Het is een prachtige en warme dag en de avond zal snel vallen. De lucht is kristalzuiver en je ruikt de zwoele geur van de avond die valt. Je hoort het ruisen van de wind door de takken van de hoge dennenbomen die over de ganse berg groeien. De hemel is helder blauw, met enkele pluizige wolken die statig voorbijdrijven.

Je wandelt verder op het pad dat naar links buigt en naar beneden leidt. Je ruikt de heerlijke geur van de oude dennen en het pad is bezaaid met dennennaalden. Je voelt je heerlijk op deze zwoele avond, en wandelt verder naar beneden, genietend van het vrolijke gezang van de vogels, de zoete geur van de dennen, en de wind die met je haar speelt.

Het pad leidt naar een weiland op de berg. Je wandelt verder naar beneden, en in de verte zie je een open plek tussen de bomen. Deze weide is de plaats waar je vandaag je voormoeders die niet meer in onze wereld leven opnieuw kan ontmoeten. Je bent blij, en je vind het best wel spannend!

Terwijl je dichter bij het weiland komt, zie je een bank staan die er heel comfortabele uit ziet. Je wandelt er naar toe en gaat zitten. De bank is gemaakt van ruw hout maar je vind hem inderdaad heel comfortabel.

Kijk nu even rond, op de wei staat een prachtig tapijt aan wilde najaarsbloemen; rood, blauw, wit, geel, groen, alles beschenen door de langzaam ondergaande zon. De witte wolken schuiven nog steeds langzaam over de hemel. Het is zo rustig, zo sereen, zo vredig.

In de verte zie je dat er iemand naar je toe komt wandelen. Blijf rustig zitten, je komst was reeds lang aangekondigd en er werd dan ook lang naar uitgekeken! Je merkt dat er meer en meer gedaantes naar je toe wandelen. Het zijn de moeders van jouw moederlijke lijn. Ze zijn hier vandaag samen om samen met jou het wonder dat binnenin je groeit te vieren. Misschien komen sommige gezichten je wel bekend voor, maar misschien ook niet.

Je voelt een heerlijke verbondenheid met de vrouwen die rondom je staan, en nog steeds blijven er vrouwen aankomen. Je geniet van de eenheid, van het feit dat jullie allen iemands moeder zijn. Maar je hebt nog iets gemeen! Jullie zijn ook allen iemands dochter! Dochters van de Grote Moeder. Je voelt haar kracht doorheen je ganse lichaam stromen en je voelt duidelijk dat ook zij hier vandaag aanwezig is om Stampertje te begroeten en te zegenen.

Plots komen de vrouwen dichter naar je toe, je hoort ze zachtjes zingen. Je ziet dat ze elkaar allemaal aanraken en dat de moeders die het dichtst bij jou staan een hand op je lichaam leggen. Heel langzaam maar duidelijk voel je de kracht van duizenden moeders door je aderen vloeien. Je voelt liefde, kracht, uithoudingsvermogen, mededogen, geluk, blijdschap, ... Je voelt de lessen die de moeders je willen meegeven. Een van de moeders neemt je handen en legt deze op Stampertje in je buik. Een warme gloed van zegeningen straalt door je heen en vindt zijn weg naar je kindje. Voel eens goed, misschien reageert hij er wel op...

- pauze -


Het is helaas tijd om deze plaats te verlaten en om afscheid te nemen, maar je weet dat je hier altijd weer terug heen kan komen, want dit is een plek van vrede en innerlijke rust. Neem even rustig de tijd om afscheid te nemen en wandel daarna langzaam opnieuw het pad op.

Wandel nu langzaam terug de berg op, en met de volgende stappen word je je meer en meer bewust van je omgeving. Ik ga dadelijk tot vijf tellen, en op vijf ben je helemaal terug, klaarwakker en vol energie.

Eén, wandel verder het pad op naar boven

Twee, je voelt je goed, ontspannen en vredig, blij om de ontmoeting van daarnet.

Drie, je bent vol nieuwe energie.

Vier, open nu langzaam je ogen

Vijf, je ogen zijn open, je bent alert en helemaal weer in onze cirkel, rek je nu even uit en glimlach want je voelt je blij en gelukkig.


Vertelmoment & Tips voor de nieuwe mama


Fjierra wordt gevraagd om te vertellen wat ze tijdens haar bad gevoeld heeft toen ze contact maakte met haar baby en met haar gevoel rond de naderende bevalling. Daarna wordt zij aangemoedigd om te vertellen hoe zij het moederschap tot nu toe ervaart en wat de komst van een tweede kindje met haar doet. Bryd kan vertellen hoe het voor haar is om twee kinderen te hebben en de mama’s in het gezelschap kunnen tips geven voor de aanstaande mama. De aanwezige dames die nog geen kinderen hebben kunnen vanuit hun eigen herinneringen aan toen ze klein waren vertellen hoe het voor hen was wanneer hun moeder nog een baby’tje kreeg of hoe het voelde om een oudere broer of zus te hebben.

Buffetje wordt geopend :-)


Geschenken


Er worden 2 geschenkjes voorzien. Van elk geschenkje wordt eerst een woordje uitleg gegeven (waarom we juist dit geschenk geven...)

Bevallingssteen: Steen (de steen wordt eerst de cirkel rondgegeven waarbij iedereen de kans krijgt wat energie in de steen te projecteren voor hulp bij de bevalling, bescherming van mama en baby, enz… - uitleg door Moira)


Je weet misschien al waar de Botswana-agaat voor dient :
• Voor de bevalling zorgt het mineraal ervoor dat de band tussen moeder en kind wordt versterkt.
• Tijdens de bevalling zorgt het mineraal voor het stimuleren van de weeën en het verminderen van de pijn.
• Na de bevalling zorgt de steen ervoor dat je baarmoeder sneller recupereert door zijn celvernieuwende eigenschappen.
• Bovendien zal de steen, als je hem als beschermamulet aan je kindje geeft, hem veilig houden, zowel voor gevaren van buitenaf als voor dingen die hij zichzelf zou kunnen aandoen (en als puber, kan dat wat zijn!). De steen versterkt de persoonlijkheid en het zelfrespect, verlicht en vergroot geestelijke vermogens en inzicht, beschermt het spirituele leven en geeft positieve krachten. Hij zorgt voor geestelijke stabiliteit bij diegene die hem draagt.

Mama: Boekje met herinneringen (uitleg door Elenor)

Fjierra, dit boekje met herinneringen hebben we voor jou samengesteld. Elk van ons heeft er iets persoonlijks in geschreven, voor jezelf en/of voor je baby. We hopen dat je er veel momenten van plezier en ontroering aan beleeft. Dat het een herinnering mag zijn aan dit speciale moment in je leven.


De symbolische navelstreng


Anthea hangt voorzichtig een rood touw om de buik van Fjierra.


Anthea:

Fjierra, dit touw stelt symbolisch de navelstreng voor. Elk van ons zal je een wens en zegen meegeven voor jou en het kindje in je buik en de knopen die wij in het touw leggen dienen om deze wensen en zegen vast te houden. Je kan het touw achteraf begraven onder de geboorteboom van je baby of het aan hem/haar geven wanneer hij/zij oud genoeg is.

Elke wens en zegen wordt beantwoord met “zo zal het zijn”, waarna het touw deosiel de cirkel wordt rondgegeven. Wanneer het touw weer bij Anthea aankomt mag zij de symbolische navelstreng weer ophalen en van Fjierra afwikkelen. Het touw wordt zeker niet doorgeknipt! De symbolische navelstreng wordt aan Fjierra overhandigd.


Bedanken van Brigid en Yemaja


Moira:

Brigid,
Heilig vuur,
Vurige kracht,
Jij die heelt en transformeert,
Jij die licht brengt en verbindt
Brigid,
Bedankt

Yemaja
Moeder Oceaan
Moeder van alles
Jij die liefhebt en voedt
Jij die creëert en beschermt
Yemaja,
Bedankt


Bedanken van de elementen

Elenor:

Element van Aarde,
die materie vormt
zodat kleine kindjes een lichaam hebben
Dank u en vaarwel

Element van Water
die het vruchtwater vormt
waarin kleine kindjes rondzwemmen tot aan hun geboorte
Dank u en vaarwel

Element van Lucht
die de levensadem geeft
zodat kleine kindjes kunnen roepen naar hun mama
Dank u en vaarwel

Element van vuur
die de liefde doet ontstaan
waarmee mama's hun kleine kindjes alle warmte van de wereld kunnen geven
Dank u en vaarwel


Ontbinden van de heilige ruimte


Allen:

Van maagd (of moeder) tot moeder (of maagd) open ik deze cirkel

Anthea:

Van maagd tot moeder, van moeder tot maagd
Van vrouw tot vrouw openen wij deze cirkel
Voor altijd verbonden door het mysterie
Gaan we elk weer onze eigen weg
Blessed be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam