Als de linde bloeit

Vorig weekend was het weer tijd voor een familie-uitje. De hele clan - we zijn al met z'n eenentwintigen ondertussen - verhuisde tijdelijk naar een huis aan de oevers van de Maas in Anseremme, waar het prettig vertoeven was onder het grote afdak. Het was een krakend oud huis dat ooit een hotel moet zijn geweest, met hoge plafonds en een schitterend jaren 20 stijl gigantisch terras. En ook al was er geen grote tuin, de kinderen vermaakten zich best en het zicht op het water maakte alles goed.

Bart en ik hadden vrijdag al een dagje vrijaf genomen zodat we met de kinderen nog een uitstapje aan het weekend konden plakken. Bestemming werd de schitterende tuinen van Annevoie, de mooiste watertuin van Europa en geklasseerd als Belangrijkste Erfgoed van Wallonië. De combinatie van weelderig groen en een speeltuin voor de kleintjes leek ideaal en het feit dat ze maar een half uurtje rijden van Anseremme vandaan liggen zorgde ervoor dat de beslissing snel genomen was.

Al vanaf de eerste voet in het 28 hektaren grote park vol fonteinen en watervallen, met majestueuze oude bomen en perfect gesnoeide haagbeuk, waan je je helemaal terug in de 18de eeuw. De grandeur van de Franse stijl, de weelderige Engelse romantiek en de Italiaanse verfijning ... alleen de lange jurk en de parasol ontbraken!
Naarmate je door de tuinen wandelt en je laat verrassen door telkens nieuwe waterpartijen en doorkijkjes, wandel je steeds verder weg van het hektische leven van alledag. Je hoort enkel de kabbelende watervallen en de ruisende bladeren. Dit is werkelijk een unieke plek. Het water stroomt al 250 jaar zonder onderbreking en, tot onze grote verbazing, zonder enige machinerie. Zelfs die hoge fonteinen doen het helemaal zonder, enkel door de druk van het water dat de berg afstroomt ... Adembenemend!

De eenden en zwanen in de vijvers waren een groot succes bij de kleintjes en de kleine eendjes en zwanekuikens lieten zich gewillig bekijken. Kaat en Dries staken hun broekzakken vol stenen en kleine dennenappeltjes - dat hebben ze voorzekers van mij :-). En gretig gooiden we allevier helikoptertjes de lucht in, om schaterend op en neer te springen als ze naar beneden kwamen gewerveld. Ah, die goeie ouwe linde! In juni bloeit hij, en nu hingen de helikopterzaadjes al aan de bomen en het rook er zo heerlijk zomers.

Lindenbloesemthee
Een van de kruidenthee's die ik het lekkerst vind is lindenbloesemthee. Overgiet 4 eetlepels verse bloemen van de zomer- en winterlinde of 1 eetlepel gedroogde lindenbloesems met een kwart liter kokend water en laat 10 minuutjes trekken. Als je hem liever wat zoeter wil, kan je hem nog wat bijzoeten met een lepeltje (lindenbloesem)honing. Met lindenbloesem kan je ook andere kruidenthee's afsmaken. Door een beetje lindenbloesem toe te voegen kan je bijvoorbeeld de smaak van vlierbloesemthee versterken of de nogal uitgesproken smaak van kamillethee of muntthee verzachten.

Wel opletten, want linde bevordert de zweetproductie en zuivert op die manier je lichaam. Als je ziek bent en koorts hebt, dan kan lindenbloesemthee je helpen om "de koorts uit te zweten" en zo je temperatuur doen dalen. Als je regelmatig lindenbloesemthee drinkt kan je dus ’s nachts wel eens nat van het zweet wakker worden. Bij sommige mensen werken de werkzame stoffen in de thee immers veel sterker dan bij anderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam