Coven Cuisine: Kerstconfituur
Het is elk jaar weer nadenken over een handgemaakt cadeautje voor de kerstdagen, met in de weken voor de feestdagen elke week wel een ander, nog beter, nog leuker idee. Elk jaar is het ook pas de laatste dagen voor het eerste van de vele kerst- en andere eindejaarsfeesten dat het finale idee landt. Vandaag ontplofte de keuken dus in de veenbessen, geleisuiker en kerstkruiden zodat we zondag potjes kerstconfituur mee zouden kunnen nemen naar het Yule-feestje van Arcadia. En man, die kerstkruiden ruiken lekker.
- Kerstkruiden (je kan ze kant en klaar kopen of zelf maken met 2 koffielepels kaneel, 1 koffielepel gemberpoeder, 1/2 koffielepel gemalen nootmuskaat, 1/4 koffielepel gemalen kruidnagel, 1/4 koffielepel kardemompoeder, 1/4 koffielepel korianderpoeder en 1/4 koffielepel piment, of een beetje foefelen met glühweinkruiden :-));
- 1 kg aardbeien uit de diepvries (tenzij je aan verse aardbeiden kan geraken, maar in de winter lijkt de diepvries een betere optie);
- 1 zak verse veenbessen (ongeveer 400 g, maar je kan ze ook uit de diepvries halen);
- 1 kg geleisuiker (als je liever dikkere confituur hebt, kan je er nog extra pectine bijdoen).
Doe de bevroren aardbeien samen met de veenbessen in een grote kookpot en laat ontdooien. Ga er doorheen met de soepmixer als het fruit ontdooid is, of gebruik een blender.
Terwijl het fruit aan het ontdooien is, kan je de kerstkruiden maken: doe alle kruiden in een vijzel en stamp ze fijn (voor zover dat nog niet was gebeurd). Kerstkruiden zijn op zichzelf overigens ook al een fijn kerstcadeautje!
Start daarna met het steriliseren van de lege confituurpotjes. Breng een grote kookpot met water aan de kook. Als het water kookt, dompel je de glazen potjes en deksels in het water en laat enkele minuten koken. Haal ze vervolgens uit het water en laat op een propere handdoek drogen.
Meng de gepureerde fruitmengeling met de geleisuiker en de kerstkruiden en breng op een halfhoog vuurtje aan de kook terwijl je roert. Als de confituur goed kookt, laat dan nog een minuutje of twee doorkoken terwijl je blijft roeren. Let op voor spattende bubbels, de confituur is pijnlijk heet!
Haal de pot van het vuur. Als het gepruttel wat is gekalmeerd, schep dan het schuim van de bovenkant. Dat kan je wel opeten, maar het gaat niet mee in de confituurpotjes.
Giet de hete kerstconfituur met de hup van een trechter in de glazen confituurpotjes. Draai het deksel erop en zet ze omgekeerd op het aanrecht om af te koelen. Eens ze zijn afgekoeld, kan je ze nog extra versieren iom ze er extra feestelijk te laten uitzien, een perfect zelfgemaakt – en lekker! – cadeautje.

Reacties