DIY Malefiz-poeder

Ik heb het eerder al eens gehad over geel nagelkruid, dat met zijn gele bloemetjes even spectaculair de zomer inluidt als het Sint-Janskruid dat we allemaal kennen. Als je aan een heks vraagt naar Sint-Janskruid, dan zal die instemmend knikken en meteen van wal steken. Heb je het over geel nagelkruid, dan zie je al snel de wenkbrauwen vragend naar omhoog gaan, tenzij je een herborist voor je hebt staan. Nochtans is het kruid even wijdverspreid als het Sint-Janskruid en was het in vervlogen tijden een plant die graag gezien was en in iedere kruidentuin stond. Dat komt omdat hij beschouwd werd als een panacea, een plant waar je zowat alles mee kon oplossen. Wij zijn echter meer geïnteresseerd in zijn magische toepassingen. Hij is samen met Sint-Janskruid en Bijvoet één van onze inheemse beschermingskruiden. Het is dus een typisch heksenkruid! De gekendste (nu ja) toepassing van die anti-kwaadaardige eigenschappen is Malefiz-poeder. Dat is bij ons helemaal niet meer gekend maar in Duitsland wordt het nog steeds gemaakt door herboristen en heksen met de traditionele inheemse ingrediënten. Best verfrissend nu je op internet vooral met Amerikaanse of Engelse volksmagie rond je oren wordt geslagen. (Lees ook: https://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2020/07/malefiz-geel-nagelkruid.html)

Het woord "malefiz" is afgeleid van het Latijnse maleficus en betekent goddeloos, duivels en kwaadaardig. Dit is precies waar het malefiz-poeder tegen moest beschermen: bezweringen, vervloekingen van heksen en andere duistere figuren en bezoekjes van kwaadaardige spirits en boze geesten. Zo zorgde Malefiz-poeder dat onder je hoofdkussen werd gestrooid, bijvoorbeeld tegen slechte dromen en nachtmerries. Blokjes was waarin Malefiz-poeder was vermengd werden in de wieg van een nieuwgeboren baby gelegd als bescherming. Idem voor kaarsen waarin het poeder was verwerkt.

Traditioneel is geel nagelkruid het hoofdbestanddeel van Malefiz-poeder, in een mengeling met andere planten die bescherming bieden tegen “de duivel”. De lekker naar kruidnagel geurende wortel werd beschouwd als een middel om heksen af te weren en duivels te verdrijven. De wortel werd gedroogd en verpulverd en toegevoegd als hoofdingrediënt in Malefiz-poeder of Malefiz-wierook.


Dat lijstje van kruiden die in de Malefiz-mix kunnen zitten is voor heksen interessant want elk van deze planten kan je dus ook gebruiken in andere magische bereidingen of magisch werk met hetzelfde doel (denk aan doodolie, zuiverende sprays of smudgesticks): Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), Echt Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Ijzerhard (Verbena officinalis), Madeliefjes (Bellis perennis), Maretak (Viscum album), Gezegende distel (Cnicus benedictus), Engelwortel (Angelica archangelica), Betonie (Betonica officinalis), Bosaardbei (Fragaria vesca), Kleine maagdenpalm (Vinca minor), Akkervergeetmenietjes (Myosotis arvensis), Blauwe knoop (Succisa pratensis), Bijvoet (Artemisia vulgaris), Wilde marjolein (Origanum vulgare), Muizenoor (Hieracium pilosella), en er zijn er ongetwijfeld nog. Het fijne is dat het allemaal gaat om inheemse Europese planten en dat je er dus niet persé veel geld tegenaan moet gooien om ze te vinden. Meestal volstaat een wandelingetje langs een goedgevulde berm maar je kan er ook voor kiezen om ze in je tuin te zetten. Een aantal van deze planten komt immers jammer genoeg niet overal nog evenveel voor. Blauwe knoop bijvoorbeeld staat op de rode lijst. Je kan tegenwoordig van al deze planten online zaden kopen en ze zelf opkweken in je tuin.

https://hudsonvalley.org/article/a-colonial-drugstore-philipsburg-manors-herb-garden/

Van Malefiz-poeder werd een soort van kruidenboter gemaakt door het poeder te mengen met reuzel, eiwit of boter, of het werd kort opgekookt met wijn en zo gedronken. Het werd ook door de pap van de kinderen geroerd. Zo bleef je beschermd tegen ziekten. Een theelepeltje olie met Malefiz-poeder zou helpen tegen maagklachten. Een mengsel van reuzel met Malefiz-poeder werd op pijnlijke plekken op je lijf gesmeerd om die te helpen genezen. Malafiz-poeder was een universeel geneesmiddel voor allerlei ziekten. Daar is zeker iets van aan want alle planten in het lijstje van kruiden hierboven worden nog steeds gebruikt in de (kruiden)geneeskunde.

Maar zoals gezegd was het ook een beproefd recept tegen alles wat “van den duivel” was, ’t is te zeggen: kwade geesten, heksen en ander duivels gespuis. Best ironisch dat het net de heksen zijn – toen en nu – die ervoor zorgden dat het poeder niet in de vergetelheid is geraakt :-).

MALEFIZ-POEDER

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende mengelingen mogelijk, maar het hoofdbestandddeel is altijd geel nagelkruid en gewijd zout (dat je nog altijd kan krijgen bij de kerk). 

Een voorbeeld van een recept (van de Duitse herboriste Tanja Mia Müller, https://kraeuterig.de/):

  • 1 deel wortel van geel nagelkruid (antibacterieel)
  • 1 deel grof zeezout (om de mengeling beter te laten bewaren)
  • 1 deel bijvoet (spijsverteringsbevorderend)
  • 3/4 deel ijzerhard (verbena) (ontstekingsremmer)
  • 3/4 deel (bos)aardbeiblaadjes (bloedzuiverend)
  • 1/2 deel wortel van engelwortel (immuunversterkend)
  • 1/2 deel blauwe knoop (helpt de ademhaling)
  • 1/2 deel duizendguldenkruid (stimuleert de stofwisseling)
  • 1/2 deel betonie (versterkend)

Sommige herboristen maken mengelingen met van elke plant eenzelfde deel en twee delen geel nagelkruid en zout. Het deel geel nagelkruid moet van alle kruiden sowieso het grootst zijn. Het gaat uiteraard telkens om gedroogde planten. Het zout kan eventueel ook worden weggelaten. 

Om van de planten een poeder te kunnen maken, moeten ze goed droog zijn. Maal alle gedroogde kruiden samen met het zout in een vijzel tot een poeder. Dat kan je nu dus gebruiken in amuletten of als reinigende wierook gebruiken, of als badzout in het water doen. Zo verdrijft het, zoals Tanja Mia Müller het mooi zegt, de kwade geesten van onze moderne tijd zoals stress, negatieve gevoelens en rusteloosheid.

Je kan het ook gebruiken als een gewone zoutmengeling aan tafel of mengen met boter of wijn zoals onze voorouders deden. De kruidige smaak van het geel nagelkruid is nog altijd een lekkere verrassing.

MALEFIZ-WIEROOK (recept van de Celtic Garden in Mecklenburg)

Hetzelfde principe: alle kruiden goed laten drogen en dan tot een poeder malen. 

  • 2 delen wortel van geel nagelkruid
  • 1 deel wijnruit
  • 1 deel rozenblaadjes (van de plant, geen bloemblaadjes)
  • 1 deel bloemetjes van Sint-Janskruid
  • 1 deel oregano
  • 1 deel jeneverbes
  • 1 deel dennenhars (minstens één jaar gedroogd)
  • 1 deel bijvoet
  • 1 deel katjes van de hazelaar
  • 1 deel bloemetjes van de eik (jawel, eiken bloeien ook, anders waren er geen eikels)


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam