Een nieuwe kruidenwis voor Litha (jaarfeest)

Fjierra heeft ons uitgenodigd om samen Litha te vieren, niet met een zwaar ritueel maar met wat heet ‘een fijn samenzijn’ waarop zowel de anciens van de coven, de meisjes van de nieuwe lesgroep en familie & friends welkom zijn. Het belangrijkste is dat ze iets meebrengen om de hongerigen te spijzen, want ook bij heksen gaat de liefde door de maag :-).

We hadden afgesproken in de Ironhenge op de Konijnenwei. Dit stukje half wilde natuur op spuugafstand van de Grote Markt doet het goed in onze coven, want niet alleen kan je hier nog gewoon de wind door het hoge gras horen waaien in plaats van het grootstedelijke geraas van wagens, er staat ook een schat aan wilde planten. Onkruid voor de gemiddelde Antwerpenaar, schoonheid voor elke zichzelf serieus nemende heks. 

Zoals gebruikelijk is bij Litha,  zwierven we de hele Konijnenwei af om kruiden te plukken voor een nieuwe kruidenwis. Het was een beetje te droog om een vuurtje aan te steken, dus de oude lieten we thuis. Die zouden we zelf moeten verbranden in ons eigen Litha-vuur.

In een traditionele kruidenwis gaan zeven, negen of twaalf kruiden, afhankelijk van welke traditie je wil volgen. Het zijn allemaal magische getallen of combinaties van magische getallen. Eerlijk gezegd liet ik me bij het plukken vooral leiden door mijn gevoel voor kleur en wat ik mooi vond. Het enige dat vast stond is dat er bijvoet in moest en Sint-Janskruid, al de rest zou ik wel zien. 

Ik plukte nergens een hele bos van – liever hele bossen levende wilde planten in de Konijnenwei dan aan mijn voordeur! – dus hield ik het uiteindelijk bij één steel van negen kruiden, die ik verder aanvulde met gras en takjes vogelkers en schietwilg tot twaalf om het boeket voller te maken: 

  • bijvoet (Artemisia vulgaris L.), 
  • Sint-Janskruid (Hypericum perforatum L.) met zijn springerige gele bloemetjes, 
  • de uitgepuurde halo-gekroonde hoofdjes van de smalle weegbree (Plantago lanceolata), 
  • zeepkruid (Saponaria officinalis L.), 
  • de prachtige blauwe bloemetjes van het slangenkruid (Echium vulgare) met zijn prikkerige stengels, 
  • boerenwormkruid (Tanacetum vulgare L.), 
  • sikkelklaver (Medicago sativa subsp. Falcata), 
  • knoopkruid (Centaurea jacea), 
  • kornoelje (Cornus Sanguinea), 
  • schietwilg, 
  • vogelkers (Prunus serotina)
  • gras. 

Op Plantnet, een handig appje op mijn smartphone, zocht ik meteen de naam op als ik die nog niet kende. De meeste van onze lokale planten werden voor het eerst beschreven door de Zweedse botanicus Carl Linnaeus in zijn “Species Plantarum” van 1753. De L. die achter sommige namen staat verwijst naar hem. Als er achter de wetenschappelijke naam een afkorting staat, dan verwijst die naar de wetenschapper die de plant deze plant heeft ontdekt en in detail heeft beschreven. 

Zeepkruid - Saponaria officinalis L

Slangenkruid - Echium vulgare

Rode kornoelje – Cornus Sanguinea

Knoopkruid - Centaurea jacea

Boerenwormkruid - Tanacetum vulgare L

Sikkelklaver - Medicago sativa subsp. Falcata

Schietwilg

Amerikaanse Vogelkers - Prunus serotina

Nadat we elk onze kruidenwis hadden geplukt, lieten we die zuiveren en zegenen. Daarna maakten we samen een natuurtekening als offer voor de spirits van de Konijnenwei. We maakten de ruimte proper – onwaarschijnlijk hoeveel sigerettenpeuken en flessendopjes er weggegooid worden, zelfs met een gigantische vuilnisbak op 2m afstand! – en gingen dan op zoek naar takjes, steentjes, blaadjes, bloemetjes, enz. … om een prachtige natuurtekening te maken.


 



En dan was het tijd voor het traditionele gevecht tussen de Eik- en de Hulstkoning. Vanaf nu gaan de dagen immers terug korten en gaan we opnieuw de donkere dagen van het jaar in, al voelt dat een beetje jaar nu we midden in de zomer zitten. Maar de Hulstkoning neemt onverbiddeijk de scepter voor zes maanden weer over van zijn broer. Binnenkort wordt het weer herfst en moeten we de truien uit de kast halen, al lijkt dat nog ver weg.

Amara Fay liet ons kaarten trekken uit de tarot om te bepalen wie van ons de koningen zou verpersoonlijken. En wie de rol van Puck uit midzomernachtsdroom zou zijn. Het werden Miek en haar dochter. En een beter gecaste Puck dan Maera kan ik niet bedenken!



En eens de Hulstkoning deftig op zijn troon zat, was het tijd om aan te vallen op het uitgebreide potluck-buffet dat we samen hadden meegebracht. Maera had weer fantastisch lekkere taart meegebracht. Appelsientaart deze keer, om in het zomerthema te blijven. Alleen al voor de verschraling van onze cake & wines vind ik het jammer dat ze niet meer bij de inner circle van Arcadia zit. 




Wat een fantastische ontspannen zomerdag!


---

Zie ook: https://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/06/een-magische-kruidenwis.html.





Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam