DIY smudgesticks

Sinds ik lang geleden een mager bijvoetplantje tussen de straatstenen uittrok en in mijn stadstuintje plantte, bloeit de bijvoet daar in overvloed. Bovendien kreeg ik na een evenement afgelopen week een grote bundel rozemarijn mee naar huis van de kok. En dus gingen we aan de slag om smudgesticks te maken voor het komende magische jaar, vol met de kracht van de afgelopen hete zomer.


Een smudgestick is een bundel gedroogde kruiden die je laat smeulen om met de rook negatieve energie te verdrijven. In witchcraft 101 boekjes gaat het steevast om wite salie, Salvia Apiana. Dat komt omdat het gebruik overgewaaid is uit Amerika. Native Americans gebruiken inderdaad gedroogde witte salie, een kruid dat ze als heilig beschouwen en dat slechte spirits zou verdrijven. Koop je een smudgestick in de winkel, dan is de kans dus zeer groot dat je gedroogde witte salie koopt. Niet echt milieuvriendelijk als je weet dat die dus uit Amerika moet komen. 

De Amerikaanse witte salie is dus niet hetzelfde als onze Europese groene salie, Salvia Officinalis. Er zijn gelukkig tig goede Europese alternatieven voor witte salie, die al lang voor de ontdekking van Amerika werden gebruikt. Bovendien zijn smudgesticks heel gemakkelijk zelf te maken.

Wat heb je daarvoor nodig:

  • Kruiden
  • Touw of garen van 100% katoen
  • Een schaar

Dat is alles :-)

Een smudgestick wordt gewoonlijk gebruikt om te zuiveren. Dat betekent dat de kruiden die je kiest ook kruiden moeten zijn die daarvoor worden gebruikt, zoals bijvoet, den, rozemarijn of lavendel. Maar niets belet je om bloemen of kruiden aan je kruidenmix toe te voegen die een extra dimensie toevoegen, zoals rozenblaadjes (liefde) of tijm (concentratie bevorderend). Je kan een eigen mix maken van verschillende kruiden. Wij maakten deze keer een combo van rozemarijn, salie (de gewone groene) en bijvoet uit de tuin.Als je eenmaal je kruiden hebt gekozen, kan je aan de slag.

  1. Knip de kruiden allemaal op dezelfde lengte, ongeveer 10 à 15 cm. Voor bijvoet is dat niet nodig: je kan de takjes samenplooien tot de lengte die je nodig hebt.
  2. Knip een stuk draad van 50 à 60 cm (ongeveer 5 keer de lengte van je kruiden).
  3. Maak een bundeltje van je kruiden. De dikte van je kruidenbundel maakt eigenlijk niet echt uit, maar je wil wel een handvol hebben.
  4. Wikkel de draad een aantal keer om je kruidenbundel, van beneden naar boven en weer terug. Ik vind het zelf gemakkelijker om te beginnen aan de onderkant en daar al een knoopje in te leggen en vervolgens de draad verder te wikkelen. Als je terug beneden bent, knoop je de draad stevig vast. Zorg dat de bundel stevig vast zit in de draad, de kruiden mogen niet los zitten.
  5. Knip losse eindjes en kruidensprietjes af. Je kan de smudgestick ook beneden en boven gelijk knippen.
  6. Leg de smudgesticks naast elkaar op een droge plek en laat ze een tiental dagen drogen. Als het nodig is kan je er daarna nog een extra draad omheen wikkelen als de kruiden te los zouden zitten als ze zijn gedroogd.Reacties

Populaire posts