Appelcadeautjes voor de spirits van moeder natuur (Covenbijeenkomst Hagazussa)

Binnen een week is het alweer de Hersftevening en dat is te merken aan het weer! Twee weken geleden zaten we nog in korte mouwen in de zon, nu is het al regen en wind dat de klok slaat. Het lijkt wel alsof de herfst iets in te halen heeft. 

Voor wie er dus nog aan twijfelde: de donkere periode staat voor de deur. Dat is traditioneel de periode waarop we aan reflectie doen. We kijken wat het het afgelopen jaar goed hebben gedaan en waar we volgend jaar meer aandacht aan moeten besteden. We staan stil bij wat we dit jaar hebben geoogst en wat we willen zaaien voor volgend jaar. 

Als maatschappij oogt de oogst dit jaar bijzonder mager: het coronavirus waart rond en maakt wereldwijd miljoenen doden, de economie hapert overal, de armoedecijfers stijgen schrikbarend, de dierenpopulaties zijn over de laatste vijftig jaar met maar liefst 68% geslonken en dan hebben we het nog niet eens gehad over het klimaat … Er is iets grondig mis met de natuur en met onze aarde en dat hebben we helemaal aan onszelf te danken. 

Vanavond willen we dus stil staan bij de spirits van de natuur. We willen hen danken voor wat ze doen en we willen hen laten voelen dat we hun werk niet alleen appreciëren maar ook ten volle steunen. Dat wilden we doen door cadeautjes in de bomen te hangen, symbool voor onze dankbaarheid. 

Luna leerde ons hoe we appelmannetjes moesten snijden, hoofdjes die we dan konden laten drogen en in de bomen hangen. Het lijkt wel de Freggleversie van die typische koppensnellershoofdjes! :-) Een beetje creepy, dat wel, maar dat past wel bij het donkere herfstweer van de laatste dagen. 



Wat heb je ervoor nodig? 

  • 1 grote appel, liefst Granny Smith omdat die het hardst zijn qua structuur; 
  • Aardappelmesje (en dunschiller); 
  • Potlood; 
  • 1 citroen; 
  • Zout; 
  • Houten satéstokjes of een oven. 

Stap 1: schel de appel 

Probeer de schel in één stuk te houden of tenminste zo lang mogelijk. Sta terwijl je dit doet stil bij waar je dankbaar voor bent. Als de schil afbreekt, dan betekent dat dat waar je net aan dacht iets is waar je nog aan moet werken. 

Stap 2: teken het hoofdje 

Teken met potlood de trekken van het gezichtje op de geschelde appel. Zorg dat je de trekken uitvergroot en overdrijf gerust een beetje, want naarmate de hoofdjes drogen, krimpen ze ook en verdwijnen de trekken tenzij ze van in het begin overdreven waren. 

Stap 3: gezichtjes snijden 

Gebruik het aardappelmesje om de trekken die je op de appel had getekend uit te snijden. Ook hier mag je gerust een beetje overdrijven zodat er voldoende reliëf ingekerfd zit. 

Stap 4: Inwerken met citroen en zout 

Snij de citroen in twee en dip een helft in zout. Ga met de gezouten citroen over het ingekerfde appelhoofdje terwijl je ondertussen het sap uitknijpt. Het citroensap zorgt ervoor dat het hoofdje niet bruin verkleurt tijdens het drogen. Het zout helpt het droogproces. 

Stap 5: Laten drogen 

Steek de appelhoofdjes op satéstokjes en laat ze enkele dagen tot een maand drogen. Wil je niet zo lang wachten, laat ze dan drogen in de oven op een heel lage stand (50°). Zorg ervoor dat de appels zeker niet koken! Als je een voedseldroger hebt, dan kan je die uiteraard ook gebruiken. 

Stap 6: Hang ze in de bomen 

Als de hoofdjes droog genoeg zijn, kan je ze aan een lintje in een boom hangen of op een stokje in de grond prikken. Daar kunnen ze verder drogen, of wegrotten, maar alleszins terugkeren naar de natuur. Dat was uiteindelijk de hele idee. :-)  

Hou het appelhoofdje in je handen, sluit je ogen en dank de spirits. Laat je dankbaarheid in het appelhoofdje vloeien en hang het vervolgens op. 

De gedroogde hoofdjes zijn ook prima te gebruiken als creepy decoratie voor Samhain. Als je er onderaan een potlood in steekt alvorens ze te laten drogen, daar een tweede potlood aan vastsjort voor de armpjes, en tot slot nog een jurkje erbij voorziet, heb je een appelpoppetje dat je kan gebruiken voor magische of rituele toepassingen, of gewoon als decoratie voor Halloween. 


Bron: 

https://sacredwicca.com/mabon-apple-head 


 


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam