Lughnasadh (RAT)

Lughnasadh is het jaarfeest waarbij de eerste oogst van het jaar wordt gevierd. Het is dat moment in het jaar waarop de eerste stappen naar de winter al zijn gezet terwijl het toch nog schitterend weer is en we volop genieten van de schoonheid en de overvloed van de zomer. 

Die overvloed en de daarbij horende oogst is iets waar we dankbaar voor moeten zijn. Dat is waar Lughnasadh over gaat. In vroeger dagen betekende oogsten immers dat er voldoende voorraden werden aangelegd om de winter door te komen. Om te overleven in moeilijke tijden. Die moeilijke tijden zijn er, winter is coming. 

Dankbaarheid lijkt niet zo eenvoudig in een tijd waarin we hier in Antwerpen al in een virtuele tweede lockdown zitten nu het met de Covid19-cijfers de slechte kant uit gaat. In plaats van te zagen en te klagen over alles wat ons is “afgepakt”, kunnen we echter ook kijken naar alles wat we nog wel hebben en daar de goden voor danken. Het virus zal er in de winter nog zijn. Maar wij ook.

Daarom vieren we Lughnasadh in ons kot en in plaats van te zagen en te klagen over wat we NIET hebben, zijn we dankbaar voor wat we WEL hebben: onze gezondheid, werk, een inkomen, vrienden die ons doorheen deze moeilijke periode helpen, tijd om eindelijk elke dag te koken, een mooie tuin, enz. ... Schenk jezelf dus een glas witte wijn in, een gin tonic of gewoon een glas fruitsap en wees dankbaar!




LUGHNASADH RAT

Wat heb je nodig voor dit ritueel:
  • Een gin tonic of een ander drankje waar je van kan genieten;
  • een kaars;
  • iets om jezelf mee te zuiveren (rozemarijnwater, bijvoetsmudgestick, ...)
  • een offerschaal;
  • de ingrediënten voor het brood (150 g zelfrijzend bakmeel + een beetje meer om te bestuiven en als offer, 90 g Griekse yoghurt + beetje extra om een glad deeg te krijgen, een bakvel, eventueel kruiden om het brood up te spicen, olie om te bakken);

Trekken van de cirkel
Zuiver jezelf en de plek waar je gaat werken. Dat kan de keuken zijn of het terras met de barbecue (jawel, je kan hier perfect broodjes op bakken!) :-). Steek de kaars aan en hou die vast. 

Zoals ik hier sta op het land, omringd door de zee en omhuld door de hemel, zo sta ik hier in het midden van deze heilige plek, een levend vuur. Geef mijn stem de kracht van inspiratie en waarachtigheid en laat mij hier in schoonheid Lughnasadh vieren, samen met de grote Moeder, samen met de Ouden in mijn hart, dankbaar voor de warmte en de kracht van het vuur van de zon en voor de oogst die ze met zich meebrengt. 
Zo zal het zijn!

Zet jezelf nu comfortabel - rechtstaand of zittend - en ontspan. Voel hoe er wortels ontspruiten onder je voeten of je zitvlak en hoe die diep de aarde in gaan, de donkere diepte in, naar de diepe vochtige waterlagen diep in de aarde. Voel hoe er door de wortels water naar boven komt. Dat water vult je hele onderbuik en stroomt vervolgens naar je hart. Als je hart helemaal volgestroomd is, gaat het verder naar je hoofd tot ook dat helemaal is volgestroomd. Je ziet hoe het water verder naar omhoog stroomt, helemaal naar de zon boven je, waar het verdampt en als een fijne mist terug naar beneden komt en je helemaal omhult. Je voelt je helemaal opgefrist en energiek. Open dan je ogen.

Magisch werk: brood bakken
Lughnasadh gaat over de eerste oogst en één van de dingen die traditioneel met die eerste oogst gebakken wordt is brood. Dat gaan wij ook doen. We maken het ons wel gemakkelijk en bakken naanbroodjes. Simpeler kan haast niet.

Het recept:
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 90 g Griekse yoghurt

Yep, meer is het niet. :-)

Nodig indien je dit wenst de spirits, goden en godinnen, krachtdieren, enz. … uit die je graag wil betrekken in dit kleine ritueeltje.

Brigandhu, godin van het vuur tussen de werelden, we staan op een keerpunt tussen zomer en winter, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik vraag u, waak over ons als wij doorheen het donker moeten en schenk ons het licht en de warmte van uw vuur om veilig en ongeschonden doorheen deze donkere periode te komen. Ik ben u dankbaar voor uw licht.
Giet wat van je gin tonic in de offerschaal.

Meng nu het bakmeel en de yoghurt tot een glad deeg. Gebruik wat extra yoghurt als het deeg te droog is. Terwijl je het deeg kneedt denk je aan alle dingen waar je dankbaar voor moet zijn, ook al is het een moeilijke en onzekere periode.

Als het deeg klaar is, verdeel je het in drie balletjes. Uit alles waar je aan hebt gedacht, kies je nu drie dingen waar je dankbaar voor bent in relatie tot de Covid19-pandemie. Dat kunnen heel uiteenlopende dingen zijn: de natuur, familie, hulp die je krijgt, enz.... 

Druk met je handen een balletje plat op een bakvel terwijl je denkt aan één van de dingen waar je dankbaar voor bent. Met een tandenstoker of met de punt van een mes schrijf of teken je er nu op waar je dankbaar voor bent. Je kan hier ook symbolen, sigils, enz. ... voor gebruiken. Wil je graag kruiden toevoegen aan je broodjes, dan kan je die er bij het uitrollen door mengen, maar gebruik uiteraard enkel eetbare kruiden.

Zet het vuur op middelhoog. Doe een lepeltje olie in een koekenpan en bak je broodjes twee minuutjes aan elke kant op.

Scheur een stuk van een van de broodjes en zeg luidop waarvoor je dankbaar bent. Spreek je dankbaarheid uit en dank de spirits en de goden voor wat je mocht ontvangen. Eet het stuk brood op en gooi ook een deel in de offerschaal. Doe dit vervolgens ook voor de volgende twee broodjes.

Schrijf op drie post-its waar je dankbaar voor bent en hang ze op een plek waar je ze elke dag ziet zodat je niet vergeet dat je wel degelijk dingen hebt geoogst in deze moeilijke tijd en daar kracht uit kan putten.



Zegening
Hou je gin tonic omhoog voor een toast. Dit stukje kan je ook houden voor tijdens een gemeenschappelijk virtueel cake&wine moment.

Mogen de goden en de spirits deze gin tonic zegenen.
Ziehier het water van het leven!
Dat het mij de kracht mag geven die ik nodig heb om doorheen deze moeilijke tijd te komen en anderen te helpen die het hierbij minder gemakkelijk hebben dan ik.

Afsluiten van het ritueel
Danku, Brigandhu, godin van het vuur tussen de werelden, 
Danku, Vuur dat binnenin mij brandt, 
Laat deze heilige plek nu terug gewoon een keuken zijn.
Laat het vuur nu gewoon vuur zijn.
Blessed be.
Doof de vlam van de kaars.


Bronnen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam